BuitenlandLegalisatie cannabis 

Duitsland legaliseert gebruik cannabis

De Bondsraad, de Duitse Eerste Kamer, heeft ingestemd met wetgeving die het bezit, gebruik en de teelt van cannabis voor eigen consumptie gedeeltelijk legaliseert. De wet geldt vanaf 1 april. Vier vragen over de legalisering.

27 March 2024 10:59Leestijd 3 minuten
Afgevaardigden stemmen tijdens een zitting van de Duitse Bondsraad over de gedeeltelijke legalisatie van cannabis. beeld EPA, Filip Singer
Afgevaardigden stemmen tijdens een zitting van de Duitse Bondsraad over de gedeeltelijke legalisatie van cannabis. beeld EPA, Filip Singer

Waarom kiest Duitsland voor legalisatie?

Ondanks het verbod op aankoop en bezit, is de consumptie van cannabis –een drug die voorkomt als hasj en wiet– de afgelopen jaren toegenomen. Onderzoek uit 2021 toont aan dat jaarlijks zo’n 4,5 miljoen volwassen Duitsers cannabis gebruiken.

De drug staat bekend als schadelijk voor de gezondheid, omdat het onder meer leidt tot angstgevoelens, geheugenverlies, hartkloppingen en hallucinaties. Bovendien is bij jongeren de kans op een verstoring van de hersenontwikkeling groot.

Gezondheidsminister Karl Lauterbach ziet de wet als kans om „hard op te treden tegen de zwarte markt en de gezondheid van gebruikers beter te beschermen”. Het idee is dat door legalisatie de kwaliteit van hasj en wiet gecontroleerd en de georganiseerde drugscriminaliteit ingedamd kan worden.

Welke regels gelden er?

Volwassenen mogen vanaf 1 april 25 gram cannabis bij zich hebben voor eigen gebruik. In de eigen woning mag iedereen van 18 jaar en ouder drie wietplanten hebben en 50 gram van de drug in bezit hebben. Binnen 100 meter van scholen, jeugdinstellingen, sportclubs en speeltuinen mag geen wiet gerookt worden en voor minderjarigen blijft het bezit en de teelt van cannabis verboden.

De koop en verkoop van cannabis worden niet gelegaliseerd. Wel mogen vanaf 1 juli niet-commerciële verenigingen met maximaal 500 volwassen leden gezamenlijk wiet telen en de oogst onderling verdelen. Coffeeshops blijven in Duitsland –in tegenstelling tot bijvoorbeeld in Nederland– verboden, omdat volgens Lauterbach de kans groot is dat ze verslavende wiet gaan verkopen.

Hoe wordt de wetgeving gehandhaafd?

Handhaving is lastig. De oppositiepartijen in Duitsland, die fel tegen de wet zijn, wezen de regering er tijdens de debatten in de Bondsdag op dat de regels moeilijk te controleren en af te dwingen zijn. Zo is het volgens hen onmogelijk te controleren of er niet geblowd wordt binnen 100 meter van een school of speeltuin. Rechters zijn bovendien bang dat justitie door de nieuwe wet overbelast raakt, omdat een deel van de eerder veroordeelden onder de nieuwe wet niet meer strafbaar is. Zij vallen onder een amnestieregeling. Het is denkbaar dat zo’n 100.000 dossiers daardoor opnieuw behandeld moeten worden.

De legalisatie van cannabis moet de gezondheid van gebruikers beter beschermen

Na achttien maanden vindt een eerste evaluatie plaats om te beoordelen of jongeren voldoende beschermd worden door de wetgeving, meldt het Duitse ministerie van Gezondheid.

Welke gevolgen heeft de legalisatie voor andere landen?

Duitsland is het negende land dat recreatief gebruik van cannabis toestaat; onder meer Tsjechië en Spanje staan de consumptie ervan in de eigen woning al langer toe. Toch heeft het besluit mogelijk veel impact.„Duitsland heeft als G7-land een belangrijke status in de wereld. Ik denk dat veel landen zullen volgen”, betoogde Machteld Busz, directeur van Mainline, een stichting die schade door drugsgebruik wil voorkomen, vorige maand bij RTL Nieuws.

Overigens wordt cannabis niet toegankelijk voor buitenlanders. Voorlopig is de drug namelijk alleen legaal verkrijgbaar voor volwassenen die in Duitsland wonen en lid zijn van een cannabisvereniging. Mensen die zelf cannabis verbouwen mogen hun producten niet aan anderen geven. Toeristen kunnen daarom niet op een legitieme manier aan hasj en wiet komen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Vond je dit artikel nuttig?

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer