EU-landen akkoord met strengere asielregels
Het zwaarbevochten nieuwe Europese migratiebeleid heeft donderdag de goedkeuring van de EU-landen gekregen.
Zodra later deze maand ook het Europees Parlement die geeft, zijn de nieuwe regels na een jarenlange impasse een feit. Net op tijd, want daarna wachten de Europese verkiezingen die de Europese besluitvorming voor maanden stilleggen.
Kern van het plan is een strengere controle aan de Europese buitengrenzen. Asielzoekers moeten daar meteen in twee groepen worden opgedeeld: een groep afkomstig uit landen waarvan de kans op asiel groot is en een groep waarvan de kans klein is. Die twee groepen volgen daarna verschillende grensprocedures. Een ander onderdeel is dat landen niet verplicht worden om asielzoekers van Europese aankomstlanden over te nemen, zoals lang het idee was, maar dat ze ook geld mogen storten in een fonds waarmee andere landen de buitengrenzen bewaken of asielzoekers opvangen.
De EU-landen en het Europees Parlement waren het erover eens dat de bestaande asiel- en migratieafspraken onwerkbaar zijn. Maar omdat zowel EU-landen als het Europees Parlement zo veel ideeën –én blokkades– aandroegen in deze complexe materie, duurde de uitweg toch onbedoeld lang. Spanje bereikte in december een principeakkoord met het Europees Parlement, maar de teksten moesten nog juridisch worden opgeschreven, en daarover ontstond weer nieuwe discussie. Het lukte huidig EU-voorzitter België uiteindelijk om de steun van de benodigde royale meerderheid van lidstaten te verzekeren.
Het Europees Parlement moet nu nog voltallig over het zogeheten migratiepact stemmen, maar zal het naar verwachting eveneens goedkeuren.