Een EU-plan om bestrijdingsmiddelen in de landbouw terug te dringen gaat definitief van tafel. De Europese Commissie gaat het intrekken omdat het te veel verzet oproept, zei voorzitter Ursula von der Leyen dinsdag.
Ze kondigde dat aan terwijl boeren met tientallen trekkers zich rond het parlementsgebouw in Straatsburg verzamelden.
De nieuwe EU-regels leken al ten dode opgeschreven toen het Europees Parlement ze afgelopen najaar wegstemde. Von der Leyens eigen christendemocraten zwakten het wetsvoorstel zo af dat het onverteerbaar werd voor groene en linkse Europarlementariërs. Ook veel EU-lidstaten hadden bedenkingen vanwege de mogelijk gevolgen voor voedselzekerheid en de betaalbaarheid van eten. Toch bleven ze zoeken naar een vergelijk. EU-voorzitter België wilde nog voor de verkiezingen in juni een compromisvoorstel voorleggen.
Maar de Commissie wil niet verder doorzetten, zei Von der Leyen dinsdag in het Europees Parlement. „Het voorstel is een symbool van polarisatie geworden.” Bij het maken van een nieuw voorstel moet de volgende commissie voor „meer dialoog en een andere benadering” met belanghebbenden kiezen, vindt ze.
Protesten
De Commissie handelt vooral onder druk van de boerenprotesten, is de indruk van EU-diplomaten. De EU-landen hebben wel begrip voor de conclusie van Von der Leyen dat het niet het juiste moment is voor het pesticidenplan. Maar België had toch nog graag een poging willen wagen en vreest dat het werk na de verkiezingen weer helemaal over moet.
Von der Leyen vindt dat Europa meer vertrouwen moeten hebben in de boeren. Ze maakt zich op voor een gooi naar een tweede termijn als commissievoorzitter en heeft de laatste maanden meer oor voor de klachten van boeren. In Straatsburg liepen Franse boeren dinsdag opnieuw te hoop tegen de Europese klimaat- en milieuregels die hun het werken onmogelijk zouden maken. Ze blokkeerden het verkeer, waarna de politie ingreep en het gebied rond het parlement afzette.
De Commissie gaat de komende maanden in gesprek met de boeren en andere betrokkenen en wil daaruit aan het eind van de zomer conclusies trekken. Een nieuw commissievoorstel moet hoe dan ook die uitkomst afwachten en is dus „niet voor morgen”, zegt een EU-bron. Na de verkiezingen van juni treedt een nieuwe commissie aan.
Organisaties die zich inzetten voor voedselveiligheid en natuurbescherming reageren inmiddels verontwaardigd op de intrekking van een EU-plan. Pesticide Action Network (PAN) Europe noemt het „een zwarte dag voor gezondheid en biodiversiteit”.Voedselwaakhond Foodwatch vindt dat de Commissie is gezwicht voor de „lobby van de agro-industrie om elke duurzame progressie te blokkeren”.
Boeren- en tuindersorganisatie LTO Nederland vindt het „een goede zaak dat Brussel nu sámen met boeren en tuinders het beleid wil uitwerken”. LTO pleit voor snellere toelating van groene alternatieven voor chemische gewasbescherming. „Wij willen nog steeds vergroenen, maar deze middelen en methoden zijn vaak nog onvoldoende beschikbaar”, zegt Ron Mulders, portefeuillehouder Gezonde Planten bij LTO.