Muziek
VOGG staat stil bij erfenis van organist Feike Asma

De Vereniging Organisten Gereformeerde Gemeenten (VOGG) houdt zich dit jaar bezig met de erfenis van de legendarische organist Feike Asma, die veertig jaar geleden overleed.

Redactie muziek
Feike Asma in Maassluis. beeld RD
Feike Asma in Maassluis. beeld RD

Dat blijkt uit het nieuwste nummer van Kerk en Muziek, het orgaan van de VOGG. Daarin meldt hoofdredacteur Aad de Ligt twee activiteiten die de organistenvereniging dit jaar organiseert.

Tijdens de jaarvergadering op 1 juni in Berkenwoude houdt oud-VOGG-voorzitter Dirk Jan Versluis een referaat over de betekenis van het werk van Asma.

De jaarlijkse Landelijke Orgel- en Samendag (LOSD) van de vereniging is dit jaar op 12 oktober en wordt gehouden in de Groote Kerk in Maassluis, waar Asma tot zijn overlijden in 1984 organist was. Gastheer die dag is Jaap Kroonenburg, leerling van Asma en diens opvolger in Maassluis. Ook verleent Evan Bogerd, organist van de Westerkerk in Amsterdam, zijn medewerking aan de dag. Tijdens deze LOSD is er aandacht voor het oeuvre van Asma en voor „andere werken uit de Hollandse School”, aldus De Ligt. „Het zal u niet verbazen dat ook de grote literatuurwerken deze dag een plaats krijgen.”

20078058.JPG
Het Garrelsorgel in Maassluis. beeld RD

„Wie de tijd van Feike Asma bewust heeft meegemaakt weet dat zijn optreden altijd reacties losmaakte”, schrijft De Ligt. „Asma werd geadoreerd door zijn aanhangers en verguisd door zijn tegenstanders. Toch is iedereen in ‘orgelland’ het erover eens dat het optreden van Asma grote invloed heeft gehad. Als leerling van Jan Zwart zette hij diens werk voort en gaf zo een vervolg aan de zogenaamde ‘Hollandse koraalkunst’. Daarnaast schuwde hij ook de grote literatuurwerken niet. Bezoekers van zijn concerten kregen zeker geen hele avond ‘Eigen werk’. Kortom: Het is een goede gedachte de herinnering aan Feike Asma levend te houden en ons af te vragen wat we van hem kunnen leren.”

Feike Asma (geboren in 1912) overleed op 18 december 1984 op 72-jarige leeftijd. Hij was organist in Den Helder, Leiden (Hooglandse Kerk), Den Haag (evangelisch-lutherse kerk) en Maassluis (vanaf 1965). Door zijn talloze opnamen en concerten zette hij blijvend een stempel op de Nederlandse orgelwereld in de naoorlogse periode.

Meer informatie: vogg.nu

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Feike Asma

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer