Binnenland
Stewards moeten scheepvaart helpen bij sluis in de Maas

Stewards van Rijkswaterstaat gaan de scheepvaart op de Maas vanaf vrijdag helpen bij de belangrijke sluis Panheel in Limburg. Zowel de oude als de nieuwe kolk van de sluis konden sinds vorige week niet meer worden gebruikt. Dat leverde veel hinder en vertraging op voor de binnenvaart, die ver moest omvaren. De waterbeheerder heeft de nieuwe kolk van de sluis nu zodanig toegankelijk gemaakt dat schepen er met hulp van een steward doorheen kunnen varen.

ANP

De sluis Panheel ligt in het Kanaal van Wessem naar Nederweert en zorgt voor een verbinding in de Maas van het zuiden naar het noorden. In de sluis Panheel moeten schepen een van de grootste verschillen in waterstand van heel Nederland overbruggen. De oude kolk, het deel tussen twee sluisdeuren, dateert uit 1928. Vorige week bleek dat er scheuren in de bovendeuren van deze kolk zitten. De nieuwe kolk uit 1992 was al sinds september vorig jaar buiten gebruik.

In de nieuwe kolk kan nu met hulp weer worden geschut, zegt Rijkswaterstaat. De stewards blijven voor nog onbepaalde tijd elke werkdag op de sluis staan om schippers door de sluis te loodsen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer