PolitiekPodcast Bellen met Den Haag
„Na het VVD-congres weten we of Yeşilgöz blijft”

„Ik ben razend benieuwd naar het verhaal van Yeşilgöz,” zegt politiek redacteur Jakko Gunst. „Komt Yeşilgöz met een verbindende speech?” Aanstaande zaterdag houdt de VVD een congres waarin gesproken wordt over de verkiezingsuitslag, de samenwerking met de PVV en de Europese verkiezingen. Ongetwijfeld zal het ook gaan over de VVD-voorstem voor de spreidingswet in de Eerste Kamer. Is het terecht om de leider van de VVD een ‘zwabberkoers’ te verwijten?

Redactie podcast
beeld RD
beeld RD

Jakko: „Naar mijn mening had Yeşilgöz zich rond de stemming over de spreidingswet in de Eerste Kamer anders moeten opstellen. Ze had beter kunnen zeggen: „Ach, dat spreidingswetje, dat ligt nu in de Eerste Kamer en daar heb ik nu even niets over te zeggen. We zijn nu aan het formeren.”

„Haar rol van fractieleider en die van minister liepen te veel door elkaar heen. Dat tekent haar onervarenheid. De hele ophef bij de VVD over de spreidingswet is een uiting van het ongemak bij de VVD dat ze niet meer de grootste zijn. Ze moeten de regie in Den Haag nu soms even aan anderen laten. Dat zijn ze helemaal verleerd.”
Het gezag van Yeşilgöz is aangetast, meent Jakko Gunst. Dit komt door onder meer door de verkiezingsuitslag en doordat ze de deur heeft opengezet voor samenwerking met de PVV. Dit wordt haar door een deel van de VVD’ers aangerekend. Jakko stelt dat als de VVD de verkiezingen had gewonnen de senatoren eerder naar Yeşilgöz hadden geluisterd. Jakko: „Of ze een tussenpaus is of niet, daar kunnen we na zaterdag meer over zeggen.”
Luister de podcast:

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer