Mens & samenleving
Pauline wil in 2024 de hele Bijbel lezen: „Ik denk dat het lukt”

Al lange tijd wilde Pauline Mellema (39) de Bijbel in zijn geheel lezen. Ze is van plan dat verlangen in 2024 te realiseren.

Het goede voornemen van Pauline Mellema is om in 2024 de hele Bijbel door te lezen. beeld Hanno de Vries
Het goede voornemen van Pauline Mellema is om in 2024 de hele Bijbel door te lezen. beeld Hanno de Vries

Ja, ze las heus de Bijbel wel, benadrukt de inwoner van het Noord-Hollandse Santpoort-Noord. „Maar er zijn ook gedeeltes uit het Woord van God die ik niet of nauwelijks ken. Denk aan de geschiedenissen in Kronieken of aan de inhoud van de kleine profeten, zoals Habakuk.”

Mellema kwam op het idee de Bijbel in een jaar te lezen door een post op Instagram van Zij Lacht, een initiatief voor christelijke vrouwen. „Daarin stond dat er een versie van de NBV21 is uitgegeven waarin de Bijbelgedeeltes per dag zijn opgedeeld. Die lees ik.”

Al eerder deed de dertiger pogingen de Bijbel in zijn geheel te lezen. Die mislukten. Toch verwacht ze dat ze dit jaar wel slaagt. „De verdeling per dag maakt het voor mij behapbaar. Bovendien bid ik om leiding van de Heilige Geest en om kracht zodat ik het lezen een jaar lang kan volhouden.”

20021440.JPG
Dag 18 is aan de beurt. beeld Hanno de Vries

Nu al merkt Mellema dat het rooster structuur geeft aan haar stille tijd. „Vorig jaar voelde ik me vaak schuldig omdat ik minder vaak in de Bijbel las dan ik zou willen. ’s Ochtends moet ik vroeg mijn bed uit en ’s avonds heb ik er doorgaans geen energie meer voor. Nu ga ik ’s middags ervoor zitten, als mijn jongste zoon een dutje doet. Hij slaapt ongeveer anderhalf uur; over het lezen doe ik 25 minuten. Ik heb daarna nog ruim de tijd om na te denken over de verzen.”

De uitgave van Zij Lacht volgt niet precies de klassieke indeling van de Bijbel, zegt Mellema. „Ik ben begonnen met Genesis. Daarna komen Mattheüs en Job en dan pas Exodus. Vaak staan er per dag ook nog andere toepasselijke Schriftgedeeltes in het rooster. Zo las ik recent Psalm 8 bij de eerste hoofdstukken van Genesis. Die psalm is een loflied op God over de schepping. Een mooie combinatie.”

Aanhaken kan nog steeds, nodigt Mellema uit, ook al is het 1 januari geweest. „Bijbellezen is een essentieel onderdeel van mijn leven als christen. Ik leer daardoor God beter kennen. Het Woord is leven. De Heilige Geest gebruikt het om te werken.”

Dit is het derde deel in een serie interviews over goede voornemens.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer