BinnenlandAchterkrant
Predikant doet mee aan anti-alcoholcampagne: „Ik heb van harte ingestemd met deelname”

Nee, hij drinkt zo goed als nooit. Toch doet ds. A.J. Post (42), hervormd predikant in ’t Harde, mee aan anti-alcoholcampagne IkPas.

Ds. Alfred Post doet mee aan anti-alcoholcampagne IkPas. beeld gemeente Elburg
Ds. Alfred Post doet mee aan anti-alcoholcampagne IkPas. beeld gemeente Elburg

„Wanneer zet jij je alcoholgebruik op pauze? Nu!” Naast die tekst prijkt het gezicht van ds. Post op een poster. Het plakkaat is onderdeel van een campagne van de gemeente Elburg, waar ’t Harde onder valt. Deelnemers aan IkPas drinken in januari geen alcohol. Een kerklid, dat werkt bij de gemeente Elburg, vroeg ds. Post mee te doen. „De lokale overheid zocht bekende gezichten in de samenleving. Ik heb van harte ingestemd”, licht de predikant toe.

Ds. Post wil met zijn deelname vooral jongeren bereiken. „Ik hoop dat ze zich afvragen of ze überhaupt moeten drinken, en zo ja, hoeveel dan.” De predikant ziet dat tieners worden beïnvloed door het drinkgedrag van anderen. Ook kerkelijke jongeren hebben volgens hem te kampen met de negatieve gevolgen van drankgebruik. „Ik wil als predikant daaraan tegenwicht bieden. De reacties die ik tot nu toe krijg, zijn positief. Veel mensen zijn onbekend met de campagne, maar degenen die ervan weten, vinden het mooi dat ik meedoe.”

Tegelijk heeft ds. Post ook ouders op het oog. „Het Trimbos-instituut is duidelijk: zien drinken doet drinken. Ouders moeten nadenken over wat ze uitstralen als ze in het bijzijn van kinderen alcohol nuttigen. Ik vraag me af of ze zich bewust zijn van de gevolgen.”

De predikant bepleit niet zozeer geheelonthouding, alswel matigheid, zegt hij. „We moeten zuinig zijn op ons lichaam. Het is een tempel van de Heilige Geest. Overmatig alcoholgebruik past daar niet bij.”

Is meedoen aan een dergelijke campagne wel een taak die past bij een predikant? Ds. Post wijst op 1 Korinthe 11:1, waar Paulus zegt: „Weest mijn navolgers.” „Zo wil ik laten zien wat christelijk leven in de praktijk van alledag inhoudt, ook wat betreft alcoholgebruik.”

Voor de Veluwse predikant is het eenvoudig een maand geen alcohol te nuttigen. „In het bijzijn van gemeenteleden drink ik sowieso niet en ook daarbuiten laat ik alcohol vrijwel altijd staan. Je kunt ook gelukkig zijn zonder drankgebruik.”

Dit is het tweede deel in een serie interviews over goede voornemens.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer