BuitenlandBuitenlandse zaken

Vlaamse ‘PVV’er’ spioneert voor China

De onthulling dat Vlaams Belang-politicus Frank Creyelman meer dan drie jaar informant was van de Chinese geheime dienst, dreunt lang na. In de nasleep van de kwestie onderbrak een deel van het parlement het kerstreces.

1 January 2024 17:46Gewijzigd op 1 January 2024 17:52
beeld RD
beeld RD

Creyelman onderhield tussen 2019 en 2022 druk chat- en sms-verkeer met de Chinese spion Daniel Woo. The Financial Times, Le Monde en Der Spiegel legden de hand op de berichten en ontdekten dat het erelid van het Vlaams Parlement in ruil voor geld nepnieuws moest verspreiden over het optreden van China tegen de Oeigoeren en over de oorsprong van het coronavirus. Ook moest hij inlichtingen verstrekken over Charles Michel, de Belgische voorzitter van de Europese Raad.

Vlaams Belang zette Creyelman meteen uit de partij. Politici willen dat hij zijn erelidmaatschap kwijtraakt en vervolgd wordt. Premier Alexander de Croo deelde een rechtse directe uit: „Extremisten schuren blijkbaar graag aan bij autoritaire figuren. Ze dienen onze belangen niet. Ze verkopen ze.”

Met het royeren van Creyelman is de kous voor Vlaams Belang niet af. Broer Steven, Kamerlid voor dezelfde partij, raakte namelijk ook in opspraak. Hij stelde begin dit jaar kritische vragen over Hongkongse vluchtelingen. Uit nieuwe gelekte chats bleek dat Frank zijn broer inschakelde in het parlement. Het leidde tot Stevens aftreden als voorzitter en lid van de Kamercommissie Legeraankopen.

Maar dat is nog niet alles. Ook het bekendste lid van Vlaams Belang, Filip Dewinter, ligt nu onder vuur vanwege zijn connecties met China. Aan het begin van de coronacrisis, toen mondkapjes in België schaars waren, deelde de politieke vriend van Geert Wilders namelijk gratis mondmaskers uit namens Vlaams Belang. Hij had ze met dank aan Shao Changchun op de kop getikt, een man die in 2017 België was uitgezet op verdenking van spionage.

19972548.JPG
Ook Vlaams Belang-kopstuk Filip Dewinter ligt onder vuur vanwege connecties met China. beeld AFP, Hatim Kaghat

Donderdag onderbraken leden van de zogenoemde Deontologische Commissie van het Vlaams Parlement hun kerstreces om zich uit te spreken over de Chinese contacten van Dewinter. De commissie, die erop toeziet dat volksvertegenwoordigers zich aan de met elkaar afgesproken regels houden, besloot dat er eerst meer informatie nodig is voordat een oordeel geveld kan worden.

Het schandaal blijft dus boven Vlaams Belang hangen en dat komt de partij slecht uit. In juni volgend jaar zijn er verkiezingen. In navolging van de PVV wil Vlaams Belang graag als normale partij gezien worden en meeregeren.

Opmerkelijk is dat diverse politici van AfD, het Duitse broertje van Vlaams Belang, ook innige banden met China blijken te hebben. Volgens kenners is het niet raar dat radicaal-rechtse politici zich inlaten met communisten, gezien de gedeelde afkeer van Brussel en Washington.

De vrijage van de Duitse en Belgische geestverwanten van de PVV met China roept de vraag op hoe de partij van Wilders zich tot Peking verhoudt. Het lijkt geen slecht idee dit onderwerp te behandelen tijdens de formatiegesprekken. De sympathieën van de PVV-leider voor Vladimir Poetin zijn bekend. Maar hoe denkt hij over Xi Jinping? In het huidige tijdsgewricht is dat geen onbeduidende kwestie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer