Binnenland
Onderwijsbonden willen deltaplan om kinderen beter te leren lezen

Onderwijsbonden willen dat er een deltaplan komt om kinderen in Nederland beter te leren lezen. Om dat te bereiken, moeten er meer leraren komen om het tekort daaraan op te lossen. Anders „blijven we in het noodweer zitten”, zegt bestuurder Thijs Roovers van de Algemene Onderwijsbond (AOb) in een verklaring.

De gezamenlijke oproep is behalve door de AOb ook ondertekend door de organisaties van vakleerkrachten (FvOv) en schoolleiders (AVS), de koepels van basisscholen (PO-Raad) en middelbare scholen (VO-raad) en door de vakbonden FNV en CNV. Zij willen niet alleen dat het salaris van leerkrachten omhooggaat om het tekort te bestrijden, maar ook dat het werk prettiger wordt. „Het gaat ook over de tijd die er is om als leraar je vak te beoefenen en je te professionaliseren, over de autonomie die je ervaart, het vertrouwen dat je krijgt en ook over het gebouw waarin je werkt.”

De organisaties reageren op cijfers die de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) dinsdag naar buiten heeft gebracht. Volgens de internationale organisatie kunnen 15-jarigen in Nederland slechter lezen dan leeftijdgenoten in andere landen. Nederland scoort onder het gemiddelde, als een van de weinige landen in Europa. De resultaten zijn ook flink gedaald ten opzichte van het vorige onderzoek uit 2018. Meer dan een op de drie Nederlandse kinderen haalt het basisniveau voor lezen niet. Dit betekent dat ze niet in staat zijn om een tekst te begrijpen en verbanden te leggen tussen informatie uit de tekst en dingen die ze al wisten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer