Buitenland

Kleine eilandstaten op de klimaattop: we hebben nu actie nodig

Het is cruciaal dat landen actie ondernemen om de opwarming van de aarde te beperken, benadrukten afgevaardigden van kleine eilandstaten in de Stille Oceaan tijdens de klimaattop in Dubai. „De tijd is op”, zei Grace Malie uit Tuvalu. „Als we ooit de grens van 1,5 graad overschrijden, dan ben ik bang dat we ons land zullen verliezen.”

ANP
4 December 2023 00:33

Op de COP28 is een nieuw fonds aangekondigd, waar onder meer Duitsland en Denemarken geld in stoppen. Daarmee kunnen urgente klimaatprojecten op de kleine eilanden in de Stille Oceaan zo snel mogelijk betaald worden. Voor de lancering zijn meerdere jongeren uitgenodigd die op de eilanden wonen.

Het geld is nodig, zegt Carnie Reimers, die op een van de Marshalleilanden woont. Maar het belangrijkste voor de eilanden is dat de zeespiegel niet verder stijgt. „De Marshalleilanden zijn erg dunne stukken land, dat overstroomt heel makkelijk”, zegt Reimers. „Het is erg moeilijk om hoop te houden als je deze overstromingen telkens in je eigen achtertuin ziet.”

Hetzelfde geldt voor Tuvalu. Op meerdere plekken van het eiland is aan beide kanten de zee te zien. Ondertussen merken Malie en haar vriendin Kalita Homasi hoe de droogtes langer duren en er hevigere regen valt tijdens het natte seizoen. „Vroeger was er een plek aan het strand waar ik altijd ging spelen”, vertelt Malie. „Laatst ging ik er weer naartoe en dat stuk strand is nu weg, opgeslokt door de zee.”

Het land is heel belangrijk voor ze, omdat daar hun wortels liggen. „We zijn vanuit onze cultuur erg verbonden met onze voorouders”, legt Homasi uit. „Onze cultuur is onze identiteit, we hebben het nodig om gegrond te blijven.” Homasi en Malie zingen ook een lied dat bekend is op Tuvalu. „Het gaat over klimaatverandering”, vertelt Malie. „In de tekst vragen we ons af waar we naartoe moeten als we ons land verliezen.”

Om de zeespiegelstijging te laten stoppen, moet de uitstoot van broeikasgassen direct stoppen, benadrukt Reimers. „Het is zo frustrerend, omdat wij de uitstoot niet veroorzaakt hebben”, zegt ze. „Ondertussen zijn wereldleiders het nog steeds niet eens geworden of we het gebruik van fossiele brandstoffen moeten uitfaseren of slechts moeten afbouwen.”

Reimers heeft hoop dat landen dit jaar op de klimaattop in Dubai overeenstemming bereiken en het gebruik van fossiele brandstoffen zal stoppen. „En ik hoop dat ze ons écht zullen zien als mensen. We hebben allemaal onze rechten. Een daarvan is om te blijven wonen waar we geboren zijn.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer