Buitenland
Steeds meer verzet tegen Surinaamse president: „Hij laat ons in de steek”

Steeds meer Surinamers komen in opstand tegen de regering van president Chandrikapersad Santokhi. Die wordt verweten met zijn beleid tienduizenden gezinnen aan de bedelstaf te hebben gebracht.

Armand Snijders
24 November 2023 21:26
Ontevreden Surinamers gingen de afgelopen weken dagelijks de straat op. In de afgelopen weken namen de protesten in hevigheid toe, waarbij een deel van het land werd lamgelegd. beeld Armand Snijders
Ontevreden Surinamers gingen de afgelopen weken dagelijks de straat op. In de afgelopen weken namen de protesten in hevigheid toe, waarbij een deel van het land werd lamgelegd. beeld Armand Snijders

Wie had gedacht dat na de volledig uit de hand gelopen protesten van 17 februari, waarbij twee doden vielen en flink werd geplunderd in de hoofdstad Paramaribo, de regering wakker was geschud, is bedrogen uitgekomen. Sindsdien is er weinig gedaan om de situatie in het land te verbeteren.

De politici beloofden wel 
van alles, maar dat bleek een zoethoudertje te zijn in een poging de rust te doen weerkeren. Zo zou de president een nationale dialoog met het volk aangaan. Na wekenlang voorgesprekken te hebben gevoerd, zag het staatshoofd daar onlangs toch weer vanaf.

Blussen

Hij is nu constant bezig met brandjes te blussen, want stakingen zijn sinds die vrijdag in februari aan de orde van de dag. In de afgelopen weken namen de protesten in hevigheid toe, waarbij een deel van het land werd lamgelegd. De scholen waren ruim een week gesloten omdat het personeel het werk had neergelegd. Ook een deel van de politie verscheen niet op het werk. Tal van overheidsdiensten hielden de deuren gesloten omdat ambtenaren staakten.

Dagelijks gingen mensen de afgelopen weken de straat op om de regering er toe te bewegen verbetering in de huidige situatie te brengen en vooral om hun salariseisen in te willigen. Deze week gaf Santokhi iets toe, waardoor de acties grotendeels voor even werden opgeschort. Maar voor hoelang, is de vraag. Want de regering heeft een reputatie dat ze afspraken niet nakomt. Dus ieder moment kan de bom weer barsten.

Onvrede is er ook bij mensen die een maandelijkse koopkrachtversterking zouden krijgen van omgerekend 45 euro. Die zou vanaf begin dit jaar uitgekeerd worden maar het gros heeft pas in augustus of september het eerste bedrag ontvangen. En in november hebben de meeste Surinamers het niet meer gehad, volgens het verantwoordelijke ministerie door een administratieve fout.

„Zo gaat het in dit land altijd en het volk is de dupe. Ik weet nu niet hoe ik deze maand moet doorkomen”, klaagt Tamara Setroredjo. „Laatst zijn de stroom- en watertarieven weer fors omhooggegaan en zijn de btw-tarieven aangepast. Dat kan altijd wel gelijk, maar de burgers ondersteunen is er niet bij. Santokhi laat zijn volk in de steek”, aldus de moeder van een dochter.

Puinhoop

Zelfs het Internationaal Monetair Fonds (IMF), dat Suriname helpt met leningen om het land uit het financiële slop te trekken, wees onlangs de regering terecht. De noodzakelijke hervormingen worden weliswaar doorgevoerd, waardoor de economie weer enigszins op de rails komt. Maar het sociale programma dat de gevolgen van die maatregelen voor de bevolking enigszins moet verlichten, is volgens het IMF een puinhoop en de uitvoering rammelt aan alle kanten. Daar zijn echter wel vele miljoenen voor beschikbaar, die vermoedelijk echter aan andere zaken zijn besteed. Zoals aan de vele buitenlandse reizen die Santokhi en zijn ministers maken.

Dus met Suriname als land gaat het beter, Surinamers zelf hebben het echter slechter dan ooit. En daar is de bevolking niet over te spreken. „Santokhi zal heel snel tot het inzicht moeten komen dat het echt anders moet, anders mag hij van mij ophoepelen”, vindt Setroredjo. Die mening hebben inmiddels heel veel van haar landgenoten, die in 2020 nog vol vertrouwen op hem stemden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer