Mens & samenleving
Dochter biedt moeder nieuw thuis

Hannie van de Sluis-Slootweg (48) uit Wageningen is al vier jaar mantelzorger voor haar moeder Jannie Slootweg-Benard (72) uit Bennekom. Onlangs bood ze haar ouders woonruimte aan.

Hannie van de Sluis (l.) krijgt een bos bloemen van haar moeder Jannie Slootweg (r.) „Straks wonen we achter het huis van mijn dochter. Ik zie het als een wonder.” beeld VidiPhoto
Hannie van de Sluis (l.) krijgt een bos bloemen van haar moeder Jannie Slootweg (r.) „Straks wonen we achter het huis van mijn dochter. Ik zie het als een wonder.” beeld VidiPhoto

„Hannie kwam een paar weken geleden met haar man op koffiebezoek”, vertelt Slootweg. „Zij gingen toen het gesprek aan over nieuwe woonruimte voor mij en mijn man. Onverwachts boden ze ons een mantelzorgwoning achter hun huis aan.” Het aanbod komt als een uitkomst voor Slootweg en haar man. Ze stonden ingeschreven bij een appartementencomplex, maar de wachttijd is lang. En dat terwijl Slootwegs lichamelijke gezondheid erg achteruit gaat. „De verhuizing kan geen jaren meer wachten”, zegt de zeventiger. Ze heeft vier jaar geleden een galblaasoperatie gehad. Hierna heeft ze veel van haar energie moeten inleveren. Ook heeft ze sinds haar negentiende last van een angststoornis en kampt ze met onrust in haar hoofd.

Van der Sluis ontlast haar moeder elke maandagochtend door de zware huishoudelijke taken van haar over te nemen. Ze maakt de badkamer en toiletten schoon of ze poetst de keukenkastjes.

Slootweg: „Hannie houdt mij in de gaten. Dat geeft een veilig gevoel. Ze stuurt mij dagelijks een WhatsApp bericht met de vraag hoe het gaat.”

Wanneer Slootweg onrustig is, lukt het haar niet om Van der Sluis te helpen met de taken. „Hannie ziet aan mij en het huis hoe het met mij gaat. Ze remt mij af, doet het werk en heeft oog voor mij.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Achterkrant

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer