PolitiekVerkiezingen 2023
SGP dankbaar voor behoud van drie zetels

Het woord ”dankbaar” valt veel op de uitslagenavond van de SGP in Kamerik. De partij mocht haar drie zetels behouden.

Jan Kas
beeld ANP, Vincent Jannink
beeld ANP, Vincent Jannink

Ook de kleine zegeningen worden bij de SGP geteld. Als de resultaten in de gemeente Zwartewaterland op het scherm verschijnen, blijkt dat de partij 0,5 procent heeft moeten inboeten. „Maar we kregen er wel 60 stemmen bij”, wordt er meteen gemeld. „Wat een min lijkt, is dus een plus.” Ook uit andere gemeenten komen goede berichten. In Veenendaal kan de SGP vergeleken met de vorige Kamerverkiezingen 343 stemmen extra noteren, in Barneveld zelfs 611. Op Urk bleef de SGP met 48,3 procent van de stemmen de PVV ver voor. Luid gejuich weerklinkt.

„We kunnen absoluut dankbaar zijn dat de drie zetels zijn behouden gezien de enorme verschuivingen om ons heen”, zegt lijsttrekker Chris Stoffer in een eerste reactie. „We zijn verwonderd over de grote steun van onze trouwe achterban.”

„Soli Deo Gloria”, voegt hij er even later in een korte toespraak aan toe, „dat we weer met drie mensen het SGP-geluid mogen vertolken in de Tweede Kamer en dat we de Bijbel ook daar gewoon open mogen slaan.”

Stoffer, die Diederik van Dijk en André Flach als fractiegenoten krijgt, dankt vervolgens velen voor hun bijdragen in de campagneperiode. „We hebben het land doorkruist en gemerkt dat er veel steun was voor wat de SGP de afgelopen jaren deed. De inzet van Kees van der Staaij en Roelof Bisschop betaalt zich vandaag uit.”

„Droevig” is Stoffer over de resultaten van CDA en ChristenUnie. „De christelijke politiek marginaliseert nog verder. Met ons drieën halen we net elf zetels. Dat is minder dan het CDA de vorige keer in z’n eentje haalde.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer