PolitiekVerkiezingen 2023
Bontenbal (CDA): Ik zal de moed niet opgeven

Het CDA houdt niet meer dan vijf zetels over. Teleurstelling overheerst. Hoewel iedereen het verlies zag aankomen, valt de uitslag tegen. Partijleider Bontenbal: „Ik zal de moed niet opgeven.”

Partijleider Bontenbal. beeld ANP, Jeroen Jumelet
Partijleider Bontenbal. beeld ANP, Jeroen Jumelet

De christendemocraten zijn op de verkiezingsavond bij elkaar in het Nutshuis in Den Haag. De spanning stijgt als rond de klok van negen het aftellen begint en de zetelaantallen in beeld verschijnen. De uitslag is teleurstellend: het CDA houdt niet meer dan vijf zetels over. Tweeënhalf jaar geleden waren dat er nog vijftien.

„Ontzettend jammer”, reageert CDA-Kamerlid en campagneleider Bart van den Brink. „Natuurlijk hadden we het verlies wel aan zien komen. Maar ik hoopte toch op een betere uitslag.” Van den Brink staat op plek zeven op de kandidatenlijst en keert na de verkiezingen dus niet terug.

„We hadden op meer gehoopt”, zegt ook CDA-Kamerlid Derk Boswijk. „We hebben een goede campagne neergezet. Op deze lijn zullen we verder moeten.” „De uitslag is pittig”, vindt CDA-Kamerlid Eline Vedder. Ze hoopt dat er toch nog een extra zeteltje in zit.

Hoe dan ook, „we zullen door blijven bouwen”, zegt ze. „Deze campagne was de beste die het CDA gedraaid heeft, als het gaat om positiviteit.”

„Henri, Henri, Henri”, klinkt het later op de avond als de partijleider van het CDA zich naar het podium begeeft. „Ik zal eerlijk zijn”, speecht Bontenbal. „Ja, ik ben teleurgesteld. Ik had op meer gehoopt.” Om daar na een korte onderbreking met kracht aan toe te voegen: „Maar één ding zal ik niet doen. Dat is de moed opgeven.” Luid applaus volgt.

Er is volgens de partijleider maar één reden waarom hij de moed niet zal opgeven. „Ik ben overtuigd van ons nieuwe verhaal. Het verhaal van een fatsoenlijk land, waarin we omzien naar elkaar. Waarin we zorg dragen voor de toekomst en toekomstige generaties. Met dat verhaal gaan we gewoon door. We hebben een basis gelegd voor de komende jaren.”

De verkiezingswinst van de PVV hakt er ook bij het CDA stevig in. „Een rampzalige uitslag”, klinkt het. „Niet goed voor het land”, zegt een ander. Boswijk is weinig optimistisch over een kabinet onder leiding van premier Wilders. De PVV komt samen met de VVD en NSC ruim boven de 75 zetels. „Hoe moet dit ooit een stabiel kabinet worden”, vraagt hij zich af. Verder stellen ook de standpunten op gebied van vrijheid van godsdienst, vrijheid van onderwijs en de Nederlandse steun aan Oekraïne de CDA’er allerminst gerust.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer