Buitenlandtrump
Trump streeft Biden voorbij in populariteit

President Joe Biden beweert dat het in Amerika de goede kant op gaat. Maar de kiezer is daar bepaald niet van overtuigd. Uit een peiling van begin deze week blijkt dat er voor zijn rivaal Donald Trump meer waardering is, met name in zogenoemde swingstaten, die cruciaal zijn voor de uitslag van de presidentsverkiezingen.

Donald Trump blaakt nog van energie, in tegenstelling tot zijn Democratische rivaal Joe Biden. beeld AFP, Alon Skuy
Donald Trump blaakt nog van energie, in tegenstelling tot zijn Democratische rivaal Joe Biden. beeld AFP, Alon Skuy

Uit diverse peilingen blijkt dat het Donald Trump niet deert zich van tijd tot tijd te moeten verantwoorden in de rechtszaal. Sterker, hij gebruikt de verhoren soms zelfs om campagnetoespraken te houden waarin hij de „verdorvenheid en corruptheid” van de Amerikaanse rechtsspraak aan de kaak stelt.

Afgelopen maandag, tijdens het verhoor over zakelijke fraude, zag de rechter zich genoodzaakt diverse keren Trump erop te wijzen dat hij alleen maar de vragen moest beantwoorden en niet onnodig uit te weiden. Toen dat niet hielp, vroeg de rechter aan de advocaat van de oud-president om zijn cliënt in toom te houden. Maar de aanhangers van Trump genoten van het optreden van The Donald.

Slechte score

Verschillende recente opiniepeilingen wijzen uit dat Trump het bij de kiezer beter doet dan zittend president Biden. Dinsdag publiceerde CNN een kiezersonderzoek waarin de populariteit van Trump 49 procent haalt; die van Biden staat op 45 procent. Een slechte score voor het huidige staatshoofd.

Eind vorige week kwam de New York Times met een peiling onder de zwevende kiezers in vijf staten, waaronder Georgia, de staat waar Trump strafrechtelijk wordt vervolgd vanwege inmenging in de verkiezingsuitslag. Deze swingstaten zijn cruciaal voor de verkiezingsuitslag. In vier van deze vijf staten zou Trump het winnen van Biden.

Overduidelijk is dat Biden het in november 2024 zwaar zal krijgen. Voor de Democraten is dit een alarmsignaal. Prominenten binnen de partij vragen zich inmiddels hardop af of Biden zich wel kandidaat moet stellen. Hun probleem is dat ze geen alternatief hebben. Trump heeft binnen zijn partij wel concurrenten, maar die laat hij tot op heden allemaal ver achter zich.

De geringe populariteit van Biden heeft te maken met grote teleurstelling bij veel Amerikanen over zijn beleid. Ook al wordt Biden niet moe te herhalen dat de economie nu beter draait; het overtuigt veel kiezers niet. Mensen zijn diep ontevreden, omdat ze nog altijd te maken hebben met inflatie en hoge kosten voor hun levensonderhoud. Ook op het terrein van de buitenlandse politiek is er meer waardering voor Trump. Slechts 36 procent van de Amerikanen noemt Biden een effectieve wereldleider, tegenover 48 procent die dat van Trump zegt.

Verantwoord

Bovendien vinden veel Amerikaanse kiezers Biden te oud en twijfelen of hij mentaal gezond genoeg is om het land te leiden. Hij hoopt deze maand 81 te worden. Mocht hij herkozen worden en zijn tweede termijn vol maken, dan zwaait hij als 86-jarige af. Is dat verantwoord, vragen veel Amerikanen zich af. Trump is inmiddels 77, maar hij blaakt nog van levenslust en lijkt tomeloze energie te hebben. Uit de CNN-peiling blijkt dat 25 procent van de kiezers gelooft dat Biden het uithoudingsvermogen en de scherpte heeft om effectief te dienen, terwijl 53 procent dat van Trump zegt.

Een nadeel voor Biden is ook dat een herverkiezing altijd een referendum is over het gevoerde beleid. Dat was de vorige keer anders. Toen heeft een deel van de kiezers hem de voorkeur gegeven omdat ze van Trump af wilden.

Spannende vraag is ook wie er het beste in slaagt zijn eigen achterban naar de stembus te krijgen. Maar ook op dat punt moet Biden het afleggen tegen Trump. Uit het CNN-onderzoek blijkt dat 71 procent van de Republikeinse kiezers extreem gemotiveerd is om te gaan stemmen tegenover 61 procent van de Democraten.

Analisten zeggen dat slechts één punt de zwevende kiezers op andere gedachten kan brengen. Mocht Trump inderdaad veroordeeld worden in een van de vier strafklachten die tegen hem lopen, dan aarzelen ze om op hem te stemmen. „Dan liever een oude, soms stuntelende man, dan een president met een strafblad.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer