Buitenland
Europese Commissie: maak ook Georgië kandidaat-lid van de EU

De EU-landen moeten Georgië het kandidaat-lidmaatschap van de unie gunnen, vindt de Europese Commissie. Het land was daarvoor vorig jaar nog niet klaar, toen Oekraïne en Moldavië die status al wel kregen. Georgië verdient dat volgens de commissie nu ook, al moet het land dan wel het huiswerk afmaken dat het heeft opgekregen.

ANP

Georgië, dat op de Kaukasus ligt, zoekt net als Oekraïne en Moldavië de steun en bescherming van de EU nu grote buur Rusland Oekraïne is binnengevallen. De drie vroegen al snel na de Russische invasie het EU-lidmaatschap aan. Georgië verloor vijftien jaar geleden zelf een oorlog met Rusland. Twee stukken Georgisch grondgebied worden sindsdien bezet door Rusland, dat ze als onafhankelijke gebieden erkent.

Als de EU-leiders elkaar volgende maand op een topbijeenkomst in Brussel ontmoeten, zullen zij Georgië het kandidaat-lidmaatschap moeten toekennen, oordeelt de commissie. Positieve ontwikkelingen zijn onder meer dat Georgië inmiddels wetgeving heeft aangenomen om geweld tegen vrouwen te bestraffen en om de georganiseerde misdaad te bestrijden.

Wel moet de regering in Tbilisi doorgaan met de overige vereiste hervormingen. Zo moet zij zich veel beter voegen naar het buitenlandbeleid van de EU en misleidende informatie over de unie bestrijden. De regering dient de polarisatie in het diep verdeelde land tegen te gaan en de oppositie de hand te reiken. Verder moet zij de persvrijheid en de ruimte voor het maatschappelijk middenveld bevorderen. De rechterlijke macht en andere belangrijke instellingen moeten onafhankelijker worden. Ook de strijd tegen corruptie en de macht van oligarchen vraagt nog meer werk.

De Europese Commissie heeft woensdag de analyses gepresenteerd van verschillende aspirant-EU-landen. Volgens de Europese Commissie is uitbreiding van de unie belangrijk. Het brengt economische winst voor alle deelnemers. Bovendien verhoogt een grote EU in de visie van de Europese Commissie ook de veiligheid van zowel de bestaande 27 EU-landen als van eventuele nieuwkomers zoals Georgië en Oekraïne.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer