Politiekstemming vn
Ophef in Kamer over positie kabinet inzake VN-resolutie

Een reeks partijen in de Tweede Kamer is ontstemd over de Nederlandse stemonthouding in de VN bij een resolutie die oproept tot een wapenstilstand tussen Israël en Hamas.

Demissionair premier Mark Rutte sprak in september de Algemene Vergadering van de VN toe. beeld EPA, Justin Lane
Demissionair premier Mark Rutte sprak in september de Algemene Vergadering van de VN toe. beeld EPA, Justin Lane

D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma noemde het zaterdag „beschamend” dat Nederland zich heeft onthouden van stemming. „Hier zal de regering zich over moeten verantwoorden”, aldus Jesse Klaver, fractievoorzitter van GroenLinks-PvdA. SP-leider Lilian Marijnissen spreekt van lafheid. VVD’er Ruben Brekelmans noemt de stemonthouding daarentegen „de juiste balans”.

De SP liet zaterdag weten deze week een spoeddebat te willen over de situatie in Gaza en de Nederlandse stemonthouding. D66’er Sjoerdsma stelde later die dag eveneens deze week een debat te willen over de situatie in Gaza. De partijen bundelen hun verzoek. De Tweede Kamer moet terugkomen van het net begonnen verkiezingsreces om over het verzoek te stemmen.

Minister van Buitenlandse Zaken Hanke Bruins Slot bracht zaterdag een verklaring van haar departement naar buiten over de Nederlandse stemkeuze. De resolutie bevatte veel punten die voor Nederland belangrijk zijn, maar ook elementen die Nederland niet kon steunen, schrijft het ministerie. Zo ontbrak het recht op zelfverdediging tegen terrorisme. Daarnaast strookt de oproep tot een wapenstilstand wat het kabinet betreft niet met het recht van Israël „om de voortdurende dreiging vanuit Hamas aan te pakken”.

Verder kwam de oproep om alle gijzelaars direct vrij te laten voor Nederland „onvoldoende terug” in de tekst. In de verklaring staat ook dat Nederland oproept tot humanitaire pauzes en het creëren van een humanitaire corridor. Volgens Buitenlandse Zaken zet Nederland alle kanalen in om invoer van voedsel, water, brandstof en medicijnen naar Gaza mogelijk te maken.

Motie

Over de vraag of Nederland moet inzetten op een staakt-het-vuren of op humanitaire pauzes, werd vorige week in de Kamer gedebatteerd. Premier Mark Rutte liet weten zich niet te kunnen vinden in een staakt-het-vuren. „Wij zeggen: Als je nu zou oproepen tot een staakt-het-vuren, dan zeg je eigenlijk dat Israël de dreiging van Hamas nu niet verder kan aanpakken.”

Zowel een motie om in te zetten op een staakt-en-vuren als een motie om te pleiten voor humanitaire pauzes haalden het niet. Voor de eerste stemden 68 Kamerleden (D66, SP, PvdA, GroenLinks, PvdD, FVD, DENK, Volt, BIJ1 en Kamerlid Den Haan), voor de tweede 69 (VVD, CDA, CU, FVD, BBB, SGP, Groep Van Haga, JA21 en Kamerlid Omtzigt). De PVV stemde tegen beide moties.

Veroordeling

De resolutie waarover tumult is ontstaan, werd vrijdagavond door de Algemene Vergadering van de VN in New York aangenomen; 121 landen waren voor, 14 –waaronder Israël en de Verenigde Staten– stemden tegen. Daarnaast onthielden 44 landen zich van stemming, waaronder Nederland dus. De meeste EU-lidstaten deden hetzelfde, maar er waren ook voor- en tegenstemmers.

Canada deed een poging om aan de resolutietekst –ingediend door Jordanië– een veroordeling van de aanval van Hamas op 7 oktober en het nemen van gijzelaars toe te voegen. Voor stemden 88 landen, waaronder Nederland, maar het amendement haalde niet de vereiste tweederdemeerderheid.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer