Politiek
SGP neemt initiatief voor steunverklaring Israël

SGP en PVV roepen de Tweede Kamer op een gemeenschappelijk statement te maken om Israël een hart onder te riem te steken.

Chris Stoffer (r.) en Geert Wilders (l.) vragen de Tweede Kamer in te stemmen met een steunbetuiging aan het adres van Israël. beeld ANP, Bart Maat
Chris Stoffer (r.) en Geert Wilders (l.) vragen de Tweede Kamer in te stemmen met een steunbetuiging aan het adres van Israël. beeld ANP, Bart Maat

De twee vragen de overige partijen voor morgenochtend 9.00 uur kenbaar te maken of zij zich kunnen vinden in de voorgestelde tekst.

Die spreekt onder meer van diepe bezorgdheid over de massale aanval van Hamas van zaterdag en brengt het medeleven over naar de families van de vermoorde, vermiste en ontvoerde Israëliërs. Ook wijst de verklaring op het Israëlisch recht op zelfverdediging.

Als het aan SGP en PVV ligt, roept de volksvertegenwoordiging de EU en alle EU-lidstaten op om in navolging van Duitsland en Oostenrijk de ontwikkelingshulp aan Palestijnse organisaties direct te beëindigen. Ook de VN moet wakker worden geschud, zo stelt initiatiefnemer Chris Stoffer desgevraagd. „Israël is daar de laatste jaren geregeld op de vingers getikt, op een manier die wij als disproportioneel zouden willen omschrijven. Onze oproep is: Stop daarmee, stop met het meten met twee maten. Maar niet alleen dat. We vinden ook dat dit voor de VN hét moment is om een statement richting Hamas te maken. Sinds zaterdag is er echt alle aanleiding dergelijke terroristische acties te veroordelen.”

Het opstellen en voorleggen van een statement, na een gebeurtenis met een grote internationale impact, is niet ongebruikelijk, roept Stoffer in herinnering. „Na de Russische inval in Oekraïne deed Volt iets soortgelijks. Dat werd toen Kamerbreed gesteund.”

De eerste en belangrijkste intentie van SGP en PVV is het opstellen van een steunbetuiging, licht Stoffer verder toe. „Net zoals het kabinet destijds geen aansporing nodig had om achter Oekraïne te gaan staan, is dat ook nu niet nodig inzake Israël. Dit statement is dan ook zeker niet bedoeld om Rutte en de ministerraad aan te jagen, al kan het kabinet er wel mee geholpen zijn als het gaat om het bijsturen van de Europese besluitvorming.”

Stoffer vertrouwt erop dat een Kamermeerderheid de oproep steunt. Dat hij voor de actie de handen ineensloeg met Wilders was volgens hem mede het gevolg van een toevallige samenloop van omstandigheden. „Het bleek dat we vandaag beiden contact hadden gehad met de ambassade, daarom leek het me logisch een en ander onderling even af te stemmen. Wilders heeft een groot hart voor Israël, hij heeft er ook lang gewoond”, zegt de SGP-lijsttrekker. Hij vindt het belangrijk dat partijen nu vooral hun hart laten spreken. „We moeten nu echt bereid zijn om over politieke meningsverschillen heen te stappen.”

Pleidooien aan het adres van burgemeesters –bijvoorbeeld om de Israëlische vlag te hijsen– bevat het statement niet en wat Stoffer betreft, blijft dat ook zo. „Mijn oproep is: Laten we als één man achter Israël gaan staan. Maar welke uiting burgemeesters en anderen daar het meest geschikt voor vinden; daar ga ik niet over. Een burgemeester heeft zich in eerste instantie te verantwoorden tegenover zijn gemeenteraad; niet tegenover de Tweede Kamer of mij.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer