Zelhem geschokt na mishandeling organist in kerk
De mishandeling van een 72-jarige organist is het gesprek van de dag in het Gelderse Zelhem, zegt kerkenraadsvoorzitter Ernst van Drumpt. „Dit heeft veel impact op de kerk en het dorp.”
Het ging over weinig anders tijdens de koffie na de kerkdienst in de Lambertikerk van Zelhem: de mishandeling van de organist, afgelopen vrijdag in het dorp in de Achterhoek. Hij werd tijdens het repeteren geschopt, geslagen en bedreigd. Volgens Ernst van Drumpt, voorzitter van de kerkenraad van de PKN-gemeente, is de schok voor gemeenteleden en dorpsgenoten groot. „Niemand verwacht dat zoiets gebeurt. Echt bizar.”
Volgens de kerkenraadsvoorzitter is een dronken man via de banken en de pilaren naar het balkon van het orgel geklommen. Daarbij heeft hij ook een orgelpijp beschadigd. Eenmaal boven heeft de man de organist mishandeld, tot de organist naar de wc ging en 112 belde. Aan het eind van de middag is een verdachte in de kerk aangehouden.
De dienst in de kerk ging afgelopen zondag wel door, maar met een andere organist. „Ik heb aan het begin van de dienst verteld wat er is gebeurd. Dat gedeelte hebben we verwijderd uit de opname van de kerkdienst die online staat”, licht Van Drumpt toe. „Daarnaast heb ik gezegd dat de organist en zijn familie medeleven waarderen in de vorm van kaarten of een berichtje. Ik begreep via via dat daar al veel gehoor aan is gegeven. We zijn een hechte gemeenschap waarin veel onderlinge betrokkenheid en steun is. Zoals dat gelukkig nog in veel kerken gebeurt.”
De gebeurtenissen van afgelopen vrijdag hebben niet alleen invloed op de kerkelijke gemeenschap, vervolgt Van Drumpt. „De kerk staat in het hart van het dorp, dus veel mensen hebben gemerkt dat er iets was gebeurd. Er was markt op het kerkplein tijdens de mishandeling. Iedereen die in het centrum was, heeft de politie en ambulance gezien. En in zo’n hecht dorp wordt dat natuurlijk besproken. Dit heeft veel impact op de kerk en het dorp.”
Deze week is de kerk –naar aanleiding van het incident– minder vaak geopend dan normaal. „We vinden het wel belangrijk om dorpsgenoten ruimte te bieden om in gesprek te gaan. Daarom is de kerk wel te bezoeken. Tegelijk willen we dat er ook mensen van de kerk aanwezig zijn. We zijn deze week elke ochtend twee uur open.” Normaliter is de kerk doordeweeks langer toegankelijk, en onbemand. „We waren altijd overdag te bezoeken, voor exposities en zodat mensen levensmiddelen konden halen bij de kast van de diaconie.”
Van Drumpt en de rest van de kerkenraad staan nu voor de vraag of ze de komende tijd de kerk doordeweeks openhouden. „Wij vinden het belangrijk dat de kerk toegankelijk is, dat is het uitgangspunt. Wij zijn een open kerk in een open gemeenschap. We willen wel even goed nadenken op welke manier dat het beste kan. Moet de kerk bijvoorbeeld op slot als er iemand alleen aan het repeteren is? Dit is een incident, maar daarna moet je weer over tot de orde van de dag. Zo beginnen we komende zondag het nieuwe kerkelijke seizoen met de startzondag.”
Ondertussen heeft de organist zelf veel rust nodig, vertelt Van Drumpt. „Hij is hevig geschokt, net als zijn gezin. Hij is bont en blauw en moet echt nog even op adem komen.”