Binnenlandweer
Campinggast Voorthuizen moppert niet over regen

Wie denkt dat campinggasten tijdens het regenachtige weer van deze week achter hun tentdoek zitten te kniezen, zit er faliekant naast. Op camping Het Beloofde Land in Voorthuizen overheersen kalme berusting en tevredenheid. „Ieder weer is Gods weer.”

Gert Janssen
Weer of geen weer, op de christelijke camping Het Beloofde Land in Voorthuizen vermaken de 1250 gasten zich prima. Tijdens de plensbuien is het wel even behelpen, maar “kampeerders zijn wel wat gewend.” Paraplu's zijn altijd bij de hand. beeld Vidiphoto
Weer of geen weer, op de christelijke camping Het Beloofde Land in Voorthuizen vermaken de 1250 gasten zich prima. Tijdens de plensbuien is het wel even behelpen, maar “kampeerders zijn wel wat gewend.” Paraplu's zijn altijd bij de hand. beeld Vidiphoto

De christelijke camping op de Veluwe zit stampvol, omschrijft eigenaar Rein van Woerden de drukte. „Alle 1250 plaatsen zijn bezet.” Zojuist heeft hij samen met zijn personeel –in het hoogseizoen zo’n 25 werknemers– de dag geopend. Het programma voor de rest van de week is doorgenomen. Ondanks de regen blijft het recreatieteam activiteiten organiseren. „We gaan wel wat vaker naar binnen, bijvoorbeeld bij de dagopening voor gasten. Als het mooi weer is, doen we dat buiten. Nu gebeurt dat in de recreatiezaal.”

Volgens de vakantieondernemer heeft niemand zijn reservering geanuleerd en is niemand vertrokken vanwege het natte weer. „Kampeerders zijn wel wat gewend. Bij sommige mensen merk ik wel aan hun humeur dat ze dit weer een beetje zat zijn. Wij hebben ook liever een hittegolf.”

De bevolking van de camping is divers, vertelt Van Woerden: „Er verblijven hier zowel mensen met een evangelische als met een reformatorische achtergrond. We hebben daarnaast veel vaste gasten. Eerst komen ze met hun eigen kroost, later als grootouders met de kleinkinderen.” Veel gasten zijn volgens de eigenaar positief ingesteld. „Dat hoort bij de gemiddelde campingbezoeker.”

Opstandig

Dat is te merken bij de familie De Jonge uit het Zeeuwse Nieuwerkerk. Het echtpaar laat zich door de plensbuien niet afschrikken. „Achter de wolken schijnt de zon. En er heerst hier een warme, gezellige sfeer.” Terwijl de regen naar beneden gutst en de buren rennend een droog heenkomen zoeken, genieten ze van hun ontbijt met koffie. Bedoeling is om straks de plaatselijke braderie te bezoeken, maar dat valt nu in het water. De familie heeft maandag een grondzeil aangeschaft, zodat de voeten in de voortent van de wat oudere caravan droog blijven. „Nadeel van dit weer is dat je snel modder naar binnen loopt. De andere kant van dit weer is dat we extra tijd hebben voor stille tijd of het lezen van een boek.”

Het echtpaar blijft sinds coronatijd in Nederland. „Veel plekken in eigen land hebben we nog niet gezien.” Nadeel daarvan is dat het in Nederland soms nogal regenachtig is. „En als het regent, dan regent het ook flink.” Dat valt niet altijd mee. „We hadden maandag in de hoek van de tent een lekkage. We moesten oppassen om niet opstandig te raken. We zijn eigenlijk mooiweerkampeerders.”

Toch wil het echtpaar niet klagen. „We krijgen wat de Heere ons geeft. Daar zijn we tevreden mee. We leven in afhankelijkheid van Hem. Dan is regen geen beproeving, maar daarom genieten we juist van iedere zonnestraal. En van de regenboog, als die te zien is: het teken van Gods trouw.”

Beschadigd

Aan de andere kant van Het Beloofde Land staan Bas en Jacoliene van Dijk uit Hardenberg en hun vier kinderen. Ze hebben hun vouwwagen meegenomen. Om hun standplaats droog te houden, hebben ze een geul gegraven. Zo stroomt het regenwater niet naar hun tent. „Deze plek ligt wat lager. Als het hard regent, loopt het water hiernaartoe.”

19540665.JPG
De vouwwagen van Bas en Jacoliene van Dijk uit Hardenberg, met waterafvoer. beeld Vidiphoto

Om te voorkomen dat hun ‘meubilair’ wegdrijft of beschadigd raakt, hebben de Van Dijken hun inboedel op houten klossen geplaatst. „Het is wel even behelpen. Vooral het opbouwen van de wagen was een uitdaging in de regen. Dat deed niet veel goeds met ons vakantiegevoel.”

Desondanks blijft het gezin optimistisch. „Ons glas is halfvol. We hebben liever dit dan het hete weer. Regen en nattigheid horen bij het campingleven.” Daar proberen de zes hun programma op aan te passen. „Als het nat is, doen we spelletjes met elkaar. Zodra de zon schijnt, gaan we richting het zwembad.”

Voordeel van deze camping vinden de Hardenbergers dat veel activiteiten en speelplekken gericht zijn op het vermaken van de kinderen. „Ook zijn we blij met de christelijke identiteit. We kunnen onze kinderen ’s avonds met een gerust hart naar het jeugdhonk sturen.”

Kramperen

Heel even schijnt de zon. Bij het kinderzwembad zit de Zeeuwse Karin van der Maas met haar jongste zoontje. De kleuter vermaakt zich opperbest in het peuterbadje, ondanks de lage temperatuur van het water. Het gezin met drie kinderen staat sinds zaterdag met hun caravan in Voorthuizen. De oudste bivakkeert in een tentje ernaast. „Soms is het kramperen”, vertelt Karin. „Door de enorme hoeveelheid water die naar beneden kwam zetten, is de steun van onze luifel gebroken. In de voortent was alles nat. Maandag was het bovendien ook nog eens koud.”

Het gezin gaat graag fietsen, zegt Karin. „Maar dat is lastig als het zoveel regent. Als alternatief gaan we dan maar naar een museum of naar een binnenspeeltuin. Gelukkig hebben ze die hier op het park ook.” Dat zegt Karin een voordeel van Het Beloofde Land te vinden: er zijn veel overdekte activiteiten. „De kinderen kunnen zich prima vermaken. Wij ook, want als de kinderen bezig zijn, pakken mijn man en ik een boek en gaan we heerlijk zitten lezen.”

Vlucht

In de kelder van de recreatiezaal op het park zit een dertigtal tieners aandachtig te luisteren naar een interactieve Bijbelstudie. Thema: ”Een relatie met God. Wie is Hij? En wat zegt Hij?” Jesse Dijk uit Barneveld bedient de beamer. Zijn collega van het activiteitenteam legt uit: „Ouders sturen hun kinderen hiernaartoe, maar niet alleen omdat het regent. Dit is een standaardactiviteit die we meestal buiten doen.” De belangstelling voor Bijbelstudie is volgens het activiteitenteamlid „best groot. Het is belangrijk dat wat je zegt uit je hart komt. Als dat niet zo is, merken de jongeren dat direct.”

De rondgang over de familiecamping vertoont vrijwel overal hetzelfde beeld: iedereen vlucht zijn tent of caravan in zodra het plenst en komt weer naar buiten bij de eerste zonnestralen. Kinderen spelen met elkaar. Campinggasten zijn vriendelijk en gastvrij. De koffie staat klaar en anders wordt die even gezet. Het is immers vakantie; iedereen heeft de tijd en maakt er het beste van.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Beste van RD

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer