Muziek
Deelnemers Asmaconcours spelen op nieuw Monarkeorgel

De 20e editie van het Feike Asma Concours heeft een bijzonder tintje. Finalisten beroeren in september de toetsen van een nieuw Monarkeorgel, dat op 4 juli in gebruik wordt genomen.

Redactie muziek
Eerdere editie van het Feike Asma Concours op het Monarkeorgel uit 2002. beeld Johannes Orgelbouw
Eerdere editie van het Feike Asma Concours op het Monarkeorgel uit 2002. beeld Johannes Orgelbouw

Het huidige Monarkeorgel in de concertzaal van Johannus Orgelbouw in Ede dateert van 2002. Voor de ingebruikname van het nieuwe digitale instrument zijn de organisten Martin Mans en André van Vliet uitgenodigd. Het ”Johannus Monarke concertorgel” kreeg een nieuwe speeltafel en beschikt niet alleen over een algemene dispositie, maar ook over de samplesets van het Hinsz-orgel in de Bovenkerk van Kampen en van het Vater-Müllerorgel van de Oude Kerk in Amsterdam.

Het pijpwerk dat het front van het huidige Monarkeorgel siert, is uitgebreid met een aantal chamadetrompetten. Een serie van vier zomerconcerten biedt de mogelijkheid om kennis te maken met het nieuwe instrument.

Organisten die willen deelnemen aan het Feike Asma Concours kunnen tot 31 juli een filmpje van hun spel insturen. De jury –Harm Hoeve, Wybe Kooijmans, Everhard Zwart en Martin van Heerde (voorzitter)– beoordeelt de inzendingen. De finalisten meten hun krachten op zaterdag 16 september in de concertzaal van Johannus Orgelbouw in Ede. Een nieuw concourselement is dat de finalisten ruim twee weken voor de finale een masterclass krijgen van de juryleden.

Meer informatie: www.johannus.com/nl/introductie-zaalorgel, www.feikeasmaconcours.nl

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Feike Asma

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer