Mont Saint-Michel al duizend jaar een icoon
Weer en wind, eb en vloed. Het deerde deze icoon niet. Al duizend jaar staat de abdij er. Trots, maar ook kwetsbaar. Soms door het getij onbenaderbaar. Nu golven toeristen het eiland op: zo’n 3,5 miljoen per jaar. Op zoek naar toen.
Dit jaar komen er waarschijnlijk extra veel bezoekers naar het Franse getijdeneiland voor de kust van Normandië. De abdijkerk boven op de rots bestaat duizend jaar. In 1023 begon de bouw. Om dat te herdenken zijn er heel 2023 concerten, voorstellingen en lezingen.
Al rond het jaar 700 vestigden zich monniken op het eiland. De legende vertelt dat de aartsengel Michaël opdracht tot de bouw van een kerk gaf. Die kerk groeide in de middeleeuwen uit tot een abdij.
De naam van de aartsengel bleef verbonden aan de historische plek: Mont Saint-Michel. Een beeld van deze aartsengel prijkt op de spits van de toren van de kerk, 170 meter boven de baai. Als een vorst –in het Bijbelboek Daniël wordt hij zo genoemd– waakt hij over het eiland.
En als een gewapende strijder, want dat is Michaël. De apostel Judas schrijft dat Michaël met de duivel over het lichaam van Mozes streed. In Openbaring 12 wordt Michaëls naam gebruikt voor Christus, Die overwinnen zal op de duivel. Michaël is daarom een erenaam: ”Wie is als God?”.