BuitenlandHomohuwelijk
Wetsvoorstel invoering homohuwelijk ingediend in Zuid-Korea

Dertien Zuid-Koreaanse politici dienden woensdag een wetsvoorstel in om het homohuwelijk mogelijk te maken in het Aziatische land. Waarschijnlijk sneuvelt het voorstel in het parlement.

Een homoactivist zwaait met een regenboogvlag buiten het gebouw van het Indiase hooggerechtshof. beeld AFP, Sajjad Hussain
Een homoactivist zwaait met een regenboogvlag buiten het gebouw van het Indiase hooggerechtshof. beeld AFP, Sajjad Hussain

Jang Hye-yeong van de kleine oppositiepartij Justice (6 van de 300 zetels) diende het voorstel in, schreef de Britse krant The Guardian woensdag. De politica, die tevens mensenrechtenactiviste is en bekendstaat om haar strijd tegen discriminatie, kreeg steun van twaalf collega’s uit alle grote partijen. Kern van de beoogde wet is om het burgerlijk wetboek zodanig te wijzigen dat ook personen van hetzelfde geslacht kunnen trouwen.

Wanneer het parlement het wetsvoorstel gaat behandelen, is nog onduidelijk. Volgens The 
Guardian wordt de beoogde wet waarschijnlijk niet aangenomen. De krant schrijft dat het wetsvoorstel onderdeel is van een trio wetsvoorstellen die de druk op de regering zullen opvoeren om het begrip familie uit te breiden. De twee andere wetsvoorstellen hebben te maken met geregistreerd partnerschap en ivf voor ongetrouwde vrouwen.

Ongrondwettelijk

Een krappe meerderheid van de Zuid-Koreanen wil niet dat het homohuwelijk gelegaliseerd wordt, zo valt op te maken uit diverse opiniepeilingen. Circa 40 procent van de bevolking is wel voor-
stander. Ongeveer 10 procent geeft te kennen geen uitgesproken standpunt over dit onderwerp te hebben.

Tot dusver is Taiwan het enige land in Azië waar homo’s mogen trouwen. Wel gaan er in diverse landen in het werelddeel stemmen op om het huwelijk tussen personen van hetzelfde geslacht te erkennen. Zo bepaalde afgelopen dinsdag een rechtbank in Japan dat het ongrondwettelijk is dat het Oost-Aziatische land geen homohuwelijk toestaat.

Volgens Japanse media lopen er vijf vergelijkbare rechtszaken. In vier zaken zijn al uitspraken gedaan, zowel in het voor- als nadeel van koppels van hetzelfde geslacht.

Opperrechters in India hielden in april hoorzittingen over de vraag of het huwelijk voor mensen van gelijke sekse erkend moet worden. Het is nog wachten op een uitspraak van het Hooggerechtshof over de kwestie.

Strafbaar

Ondanks toenemende steun voor invoering van het homohuwelijk in Azië is homoseksualiteit in menig Aziatisch land strafbaar. Opzienbarend is dat Indonesië vorig jaar een nieuw wetboek van strafrecht aannam dat seks buiten het huwelijk strafbaar stelt. In diverse andere landen, waaronder China, is homo-seksualiteit niet verboden maar verre van geaccepteerd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer