PolitiekSGP-jongeren

Na dip zoeken SGP-jongeren naar nieuwe impulsen

„Het bruist niet, de ledenaantallen kelderen, uitersten in de vereniging profileren zich nadrukkelijker en we spelen onvoldoende in op de actualiteit.”

15 April 2023 10:14Gewijzigd op 15 June 2023 13:32
Rody van Heijst. beeld Hanno de Vries
Rody van Heijst. beeld Hanno de Vries

Het bestuur van de SGP-jongeren geeft in zijn beleidsnota 2022-2026 ”Een vaste grond” eerlijk aan waar het binnen de organisatie aan schort. „Met het benoemen van onze zorgen stellen we ons kwetsbaar op. Maar daarmee weten we ook waar onze uitdagingen voor de komende jaren liggen”, zo stelt de voorzitter van de organisatie, Rody van Heijst. Zaterdag bespreken de SGP-jongeren op hun congres in Gouda de nota. Het bestuur van de SGP-J 
wil daarmee de politieke jongerenorganisatie een nieuwe impuls geven.

Waarom bruist de SGP-jongerenorganisatie niet meer? Waar is het elan uit het verleden gebleven?

„Het is wat star geworden allemaal, we moeten een stuk speelsheid terugwinnen. Maar ik denk dat we het enthousiasme ook wel weer terugvinden na corona. We hadden vorig jaar een inspirerende jongerendag.

Als organisatie hebben we moeilijke periodes gehad. De verhoudingen tussen bestuur en leden verslechterden enkele jaren geleden. Het was allemaal wat verzuurd, en daardoor zakken het enthousiasme en het elan ook weg. Het gedoe resulteerde in een breed aanvaarde motie die leidde tot het instellen van een externe commissie. Die commissie deed een aantal aanbevelingen en daarmee gaan we nu aan de slag.”

Wat gaan jullie doen om dat elan terug te brengen?

„De belangrijkste opdracht die we hebben is zorgen voor een goede sfeer en een warme organisatie. Dat klinkt misschien wat wollig, maar daar ligt wel het startpunt.

Ik zie ook dat de meningen in de achterban van de SGP-jongeren verder uiteenlopen dan vroeger en dat de achterban mondiger wordt.

De diversiteit geeft soms wrijving. Dat is soms lastig, maar wrijving geeft ook glans. Belangrijk is dat we samen steeds teruggaan naar de bron en het fundament van waaruit we politiek bedrijven: de Bijbel. Dat is wat ons bindt. Als we dat met elkaar in het oog en in het hart houden, kunnen we met elkaar opnieuw die warme organisatie vormen.”

Hoe staan de SGP-jongeren tegenover conservatisme? In de nota wordt dit als een kans gezien, maar ook als een bedreiging.

„Het is een gegeven dat wij anno 2023 een conservatieve organisatie zijn. We zijn tegen een maakbare samenleving en voor een kleine overheid. En het gezin is voor ons de hoeksteen van de samenleving. We zien dat er behoudende politieke partijen zijn die dit ook belangrijk vinden. Dat biedt kansen voor samenwerking. Maar er is ook dreiging: conservatisme kan ook de basis gaan vormen voor politiek bedrijven. Dat mag bij de SGP en de SGP-J niet gebeuren. Niet het conservatisme is onze basis, maar de Bijbel.”

Er is ook een beweging die de SGP-jongeren groener wil maken. Hoe verhoudt zich dat met uw opmerking dat de SGP-J een conservatieve organisatie is?

„Klimaat is voor jongeren belangrijk. Maar bij de SGP-J zijn we ook nuchter. Het klimaatbeleid moet ook in financiële zin haalbaar zijn. We moeten de komende generatie niet opzadelen met torenhoge kosten en enorme staatsschulden.

Oog hebben voor de schepping betekent ook kritische vragen stellen bij het consumentisme. Dat heeft raakvlakken met het conservatisme. Conservatieve denkers plaatsen ook terecht kanttekeningen bij het consumentisme dat voortvloeit uit de mateloosheid van de mens. De zorg voor de schepping is een opdracht die we heel serieus moeten nemen.”

Het aantal leden bedroeg in 2009 nog 13.000, nu 3000. Hoe is dat gekomen? En wat gaan jullie eraan doen?

„De laatste vrije val was tijdens corona. Toen zijn er veel jongeren vertrokken, al dan niet door natuurlijk verloop. En aanwas was er toen niet.

Twintig, dertig jaar geleden sloten jongeren zich gemakkelijker aan bij een politieke jongerenorganisatie. Nu is dat veel minder. Het individualisme trekt zijn sporen; mensen en jongeren binden zich minder.

We moeten dus een steengoed verhaal hebben. Daar gaan we de komende tijd keihard aan werken.”

Jullie bestempelen in de nota populisme als gevaar voor de organisatie. Zijn SGP-jongeren daar gevoelig voor?

„Ik denk dat iedereen daar vatbaar voor is. Het maakt deel uit van onze samenleving. Politieke partijen willen graag aandacht en dan is het verleidelijk om populistische oneliners te gebruiken. Sociale media versterken populistische neigingen eerder dan dat ze die afremmen. Ten diepste gaat populisme tegen onze overtuiging in, want niet de wil van het volk moet leidend zijn, maar hetgeen God van ons vraagt in de Bijbel.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
SGP
Jongeren

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer