Binnenland

Corona-nazorgpoli sluit haar deuren

Nieuwe patiënten met Long Covid, langdurige klachten na een corona-infectie, kunnen niet langer terecht bij twee poliklinieken in Amsterdam en Rotterdam. De reden: de klinieken krijgen te weinig geld van de zorgverzekeraar.

Redactie binnenland
3 March 2023 10:16
Vakbonden eisen een compensatieregeling voor zorgmedewerkers die arbeidsongeschikt zijn geraakt door langdurige klachten na een coronabesmetting. beeld ANP, Jeroen Jumelet
Vakbonden eisen een compensatieregeling voor zorgmedewerkers die arbeidsongeschikt zijn geraakt door langdurige klachten na een coronabesmetting. beeld ANP, Jeroen Jumelet

De polikliniek in het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam sluit voorlopig helemaal haar deuren voor patiënten met Long Covid. In het Amsterdam UMC is nog maar een van de vier poliklinieken over. Dat schrijft de Volkskrant vrijdag.

Volgens de artsen is het besluit ingegeven door financiële redenen. Artsen krijgen een gesprek van maximaal tien minuten vergoed. Dat is volgens hen veel te weinig: het kost nu eenmaal tijd om patiënten uitleg te geven, een goed beeld te krijgen van hun klachten en er de juiste specialisten op te zetten.

De Rotterdamse longarts Merel Hellemons krijgt via omwegen nog steeds tientallen verzoeken om hulp, zegt ze in de Volkskrant. „Patiënten vragen of ze toch alsjeblieft mogen langskomen. Het voelt alsof ik ze in de kou laat staan.”

Longarts Leon van den Toorn van het Erasmus MC spreekt van een spagaat. „Wij kunnen deze patiënten in het ziekenhuis weinig concreets bieden, er is nog altijd geen bewezen effectieve behandeling. Als we meer geld willen, zullen de zorgverzekeraars terecht vragen wat we dan voor extra’s in de aanbieding hebben.”

Persoonlijk begeleider

De nazorgpoli’s van het Radboudumc en Canisius Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen besloten juni vorig jaar al te stoppen met het opnemen van patiënten met Long Covid. In plaats daarvan kregen nieuwe patiënten voortaan een persoonlijke begeleider toegewezen, een zogenaamde casemanager, die hen begeleidt in het zorgtraject. Deze casemanager brengt de klachten van de patiënt in kaart en bekijkt welke zorgverleners nodig zijn.

„De opgedane kennis vanuit de nazorgpoli dragen we actief over aan de casemanagers en huisartsen”, lichtte Radboudumc-longarts Bram van den Borst het besluit destijds toe. De Nijmeegse ziekenhuizen beschouwen de nieuwe werkwijze als duurzame oplossing die mogelijk als voorbeeld voor de rest van het land kan dienen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer