Boekenkast Marjolein van der Toorn: van alles wat, maar Evangelie staat centraal
Het eerste boek dat diepe indruk maakte op de kleine Marjolein was haar vaders oude, Engelstalige kinderbijbel. „Als Jezus zo liefdevol is, dan wil ik bij Hem horen, dacht ik.” Het was stap één in een leven vol boeken.
De woonkamer van de Bunschotense pastorie ademt rust. Vloeren, bank en meubels zijn wit of lichtgekleurd, aan het plafond hangt een hangstoel van geknoopt touw. Alleen de vooraf klaargelegde stapeltjes boeken verraden dat hier een leesgrage familie woont – de rest is opgeborgen achter –ook al witte– kastdeuren. Of heeft een plekje gevonden in de „kinderbieb” boven en uiteraard in de studeerkamer.
Predikantsvrouw Marjolein van der Toorn (38) kan niet zonder lezen, net als haar man, die predikant is van de christelijke gereformeerde kerk pal naast hun huis. Als ze samen een dag weggaan, zoeken ze het liefst een boekhandel op, vertelt ze. Om daarna ergens een kop koffie te drinken. Gezelligheid staat hoog in het vaandel bij de moeder van zes, ook thuis. Via haar Instagramaccount Pastorieleven geeft ze belangstellenden af en toe een inkijkje.
Aan de Engelse kinderbijbel met prenten die haar vader als 7-jarige jongen kreeg op de zondagsschool in Amerika heeft ze een bijzondere herinnering. Haar vader kreeg hem als afscheidscadeau toen hij met zijn geëmigreerde ouders terugkeerde naar Nederland. Ze bladert naar de afbeelding die haar als jong kind al zo aansprak: Jezus is omringd door vier kinderen en Hij kijkt hen liefdevol aan. „Die plaat raakte me zo, weet ik nog. Daarna bad ik of ik ook bij Hem mocht horen, dat is mijn vroegste jeugdherinnering.”
Marjolein van der Toorn leest van alles, vertelt ze, van ”Duizendmaal dank” van Ann Voskamp („ik heb overal in huis schriften liggen met dankbaarheidspunten”) tot ”Het kleine huis op de prairie”, van literatuur en theologie tot blogs over opvoeding en management. Maar boeken die haar geholpen de boodschap van de Bijbel te begrijpen, zijn voor haar het belangrijkst.