Onderzoekers erg bezorgd om toenemend aantal natuurbranden
Onderzoekers maken zich zorgen om het aantal natuurbranden in Nederland dat naar verwachting toe zal nemen. In een maandag gepubliceerd rapport waarschuwen experts van het Nederlands Instituut Publieke Veiligheid (NIPV), het KNMI, VU, WUR en Deltares dat door klimaatverandering vaker branden zullen ontwikkelen die niet meer geblust kunnen worden. „Ik ben kritisch over of het ons gaat lukken om maatregelen hiertegen op tijd door te voeren”, zegt projectleider Hans Hazebroek van NIPV.
„Het is duidelijk dat Nederland door klimaatverandering warmer en droger wordt”, zegt Hazebroek. „Om de impact van het toenemend aantal natuurbranden aan te pakken, is de medewerking van veel partijen nodig. Dat maakt het lastig.” De brandweer, waterschappen, burgers, landschapsinrichters en andere partijen moeten volgens hem samenwerken om de impact van natuurbranden kleiner te maken. „Een kleine natuurbrand kan in Nederland al grote gevolgen hebben, omdat de natuur voor veel doeleinden wordt gebruikt.”
Zo gaan mensen naar de natuur om te wandelen, maar ook wonen er mensen of lopen er elektriciteitsdraden doorheen. In sommige gevallen zijn er speelplaatsen in het bos, of is er een zorginstelling pal naast de heide. „Als er dan een stuk natuur in brand staat, kan dat heel vervelende gevolgen hebben. Bijvoorbeeld als daardoor een deel van Nederland ineens zonder stroom zit”, aldus Hazebroek. „Daar waar we kunnen, moeten we een natuurbrand als risico meewegen in de inrichting van het landschap.”
Onderzoeker Brian Verhoeven van NIPV is voor het rapport meegelopen met de brandweer in Spanje. Hij zag daar dat het hele systeem van het voorkomen, beheersen en bestrijden van brand veel meer is ingericht op natuurbranden. „Ook in steden zijn brandweerlieden speciaal uitgerust voor natuurbranden.” Daarnaast gaat het Zuid-Europese land strategisch om met natuurgebieden. „Zo laat de brandweer soms gecontroleerd vuur over stukken natuur gaan, zodat de hoeveelheid vegetatie vermindert”, zegt Verhoeven. „Als er later dan toch nog een natuurbrand ontstaat, is dit vuur eerder te stoppen, omdat er minder brandstof is.”
De aanbevelingen in het rapport richten zich vooral op manieren waarop Nederland zich klaar kan maken voor natuurbranden als gevolg van klimaatverandering. „Natuurlijk willen we ook dat de uitstoot wereldwijd daalt, maar daar kunnen we niet op wachten”, zeggen Hazebroek en Verhoeven allebei. Klimaatexpert Peter Siegmund van het KNMI heeft meegewerkt aan het onderzoek. „Ook al stoppen we vandaag met uitstoten, dan blijven die broeikasgassen nog lange tijd in onze atmosfeer”, legt hij uit. „Die disbalans is niet zomaar voorbij. Voorlopig blijft de temperatuur op aarde stijgen. Daardoor hebben we dus meer kans op branden.”