Kerk & religie

HHJO-jongerenavond: Joodse volk schrijft ook nu geschiedenis

„De Messias zal opstaan en de Joden zullen God dienen. Ze zullen komen en wonen in het Joodse land.” Dat hield ds. F. van Binsbergen de bezoekers van de jongerenavond 16+ van de Hersteld Hervormde Jongerenorganisatie (HHJO) zaterdag voor. Het thema van de avond was ”Waarom verbond(en) met Israël?”

Bastiaan van Soest
28 November 2022 10:41
Ruim 400 jongeren bezoeken zaterdag in Ede een jongerenavond (+16) van de HHJO. beeld Niek Stam
Ruim 400 jongeren bezoeken zaterdag in Ede een jongerenavond (+16) van de HHJO. beeld Niek Stam

Ruim 400 jongeren meldden zich aan voor de bijeenkomst van de HHJO. Voor een volle aula van de Christelijke Hogeschool Ede opent jeugdwerkadviseur Henco van Ee de avond. „Toen Jozua het land Israël binnentrok met het volk, kregen ze de opdracht om twaalf stenen aan de oever van de Jordaan te zetten, als een teken van het verbond. De Heere schrijft geschiedenis met het volk en met het land Israël, toen en nu”, stelt Van Ee.

Oogappel

Ds. Van Binsbergen, lid van de commissie Israël van de Hersteld Hervormde Kerk, gaat naar aanleiding van Hosea 11 in op de relatie tussen God en het volk Israël. „Hoe houdt God het vol dat Israël Zijn volk is, terwijl zij er alles aan doen om Hem te verlaten? Dat zie je in de Bijbel en ook in de wereldgeschiedenis. Tegelijkertijd: hoeveel pogingen worden er niet gedaan om Gods oogappel aan te tasten? Wat een wonder dat Israël dan nog bestaat.”

Waarom koos God dit volk? In ieder geval niet omdat het een beter is volk is dan de anderen volkeren, aldus de predikant uit Rotterdam Kralingseveer. „En toch laat Hij het volk niet los, al doet het er wel toe hoe ze zich opstellen. Het snijdt God door het hart als Hij ziet hoe ze zich misdragen. God zou terecht kunnen zeggen: het is klaar. Maar dat doet Hij niet. Hij kan het volk van Israël niet loslaten, want Hij is er als het ware mee getrouwd.”

Ds. Van Binsbergen schetst hoe een deel van het Joodse volk al is teruggekeerd. „Er is altijd een overblijfsel. Het massale van die terugkeer staat nog uit. Ik beweeg me daarmee in de puriteinse traditie. Ze zullen komen en ze zullen wonen in het beloofde land. De Messias zal opstaan en de Joden zullen God dienen.”

De hersteld hervormde predikant vraagt waarom jongeren zich nu met Israël verbonden zouden moeten weten. „Als ergens blijkt dat God genadig is en niet over de zonde heen stapt, dan is het daar waar Hij Zijn Zoon schonk aan degenen voor wie Hij kwam: Israël. Maar omdat Israël geen licht voor heidenen kon zijn, sprak Jezus: „Alzo lief heeft God de wereld”. Vraag jezelf dan eens af: „Waarom, Heere, komt U vanavond tot mij?””

Musici

Na het appelwoord zijn er elf workshoprondes en worden de aanwezigen verdeeld over de lokalen van de hogeschool. In lokaal 1032 is musicus Gerben Bast in gesprek met zo’n dertig muziekliefhebbers. Centraal staat de vraag hoeveel musici er actief waren in de tijd van eerste tempelperiode. „Tweehonderd”, denkt een jongere. „Vierhonderd”, klinkt het aan de andere kant van het lokaal. Het blijken er rond de vierduizend te zijn. Verbazing alom. In hoog tempo voert de musicus de jongeren langs de functies van de muziek en de indeling van de psalmen, om vervolgens Psalm 133 in het Hebreeuws met hen te zingen.

In de aula neemt ds. K. J. Kaptein uit IJsselmuiden-Grafhorst de jongeren mee op een reis door Israël aan de hand van foto’s en videofragmenten. Het lokaal staat in het teken van een creatieve workshop, waarbij met verf de mooiste landschappen ontstaan.

Connectie

De avond wordt besloten met een vraaggesprek in de aula. Tamara Voskuil, lid van de werkgroep Jongerendagen, gaat in gesprek met Atalya Bueno. Als meisje van zeven emigreerde die naar Israël. Een aantal jaar geleden ging ze in militaire dienst, wat in Israël heel gewoon is. „Later, als je gaat werken, vraagt men wat je in het leger hebt gedaan. Je gaat in dienst, uit eer voor je land.” Bueno was commandant voor de eerste opleiding voor de piloten. „Je leert hen hoe je soldaat moet zijn in leger, wat discipline is en hoe je met een geweer omgaat.”

In dienst gaan op jonge leeftijd brengt veel verantwoordelijkheid en vragen met zich mee. „Je eigen identiteit maakt even niet meer uit. Je moet je aanpassen. Dat is lastig. Wie ben ik en hoe sta ik in mijn geloof, zijn vragen die dan belangrijk zijn.”

Bueno maakte gebruik van het recht om een halfuur per dag te bidden. Naast orthodoxe Joden maken Messiasbelijdende Joden daar gebruik van. Het opende de mogelijk om over Jezus te vertellen.

Nu werkt Bueno bij het Netivah Center, waar jongeren toegerust worden voor en ondersteund worden bij hun tijd in het leger. Ze geeft twee tips, voor jongeren in Israël en Nederland. „Neem tijd om te lezen en te bidden, ook al heb je er geen zin in of ben je druk met dat wat je doet. En zorg dat je connectie heb met andere gelovigen die hun hart richten op God.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer