Dit artikel is partnercontent.
Nieuwe speel- en fitnesstoestellen voor ”de fontein”?
Grijs en nat schuilen de gebouwen onder de hoge naaldbomen. De twee schommels en de wip in de speeltuin vertonen geen enkele beweging en ook op het volleybalveld met het doorgezakte net is niets te beleven. De cliënten van Eleos’ behandellocatie ”de fontein” in Bosch en Duin zijn binnen bezig met hun verschillende vormen van therapie. Locatiemanager Wim Faas breekt zich ondertussen op zijn kamer het hoofd over de vraag hoe hij hen en hun (soms jeugdige) bezoekers nog beter kan bedienen.
Tijdens een rondleiding door ”de fontein” blijkt dat de ggz-instelling heel wat verschillende, heilzame activiteiten aanbiedt. De gebouwen en het terrein herbergen pingpong- en voetbaltafels, een volleybalveld, hometrainers, een kruidentuin, een muziekplein, een psychomotorische ruimte, meerdere zaaltjes voor creatieve therapieën, een prieeltje om je in terug te trekken als je rust nodig hebt.
Wie goed kijkt, ziet echter ook dat er wel het een en ander geüpdatet en verbeterd moet worden. De gebouwen van ”de fontein” stammen uit 1990 en zijn sindsdien nauwelijks gerenoveerd. Het hout van de toestellen in de speeltuin begint groen uit te slaan en te barsten. Op sommige hometrainers is amper meer te fietsen. De snaren van de gitaar op het muziekplein zijn van het instrument gevallen. De buitenterrassen van de verschillende afdelingen ogen kaal en troosteloos (hoewel dat ook aan het weer kan liggen). Een paar leuke bloembakken zouden niet misstaan.
Kleine instelling
Faas: „Graag zouden wij een aantal investeringen doen om het therapieaanbod te verbreden en ”de fontein” nog gezelliger en aantrekkelijker te maken voor bezoekers, vooral voor kinderen. Dit soort projecten wordt echter niet gefinancierd uit overheidsgelden. In totaal hebben we hier in Bosch en Duin 45 bedden beschikbaar. Daar komt bij dat we, vergeleken met andere, niet-christelijke zorginstellingen, klein zijn. Dat betekent dat we niet veel inkomsten hebben en geen luxe fitnessruimte en grote speeltuin kunnen bekostigen.”
Uiteraard wil ”de fontein” graag een breed scala aan therapieën aanbieden en daarom gaat er één keer per week een groep naar een gymzaal in de buurt. „Maar dat brengt wel extra kosten met zich mee”, zegt Faas. „Neem alleen al de kosten van een busje!”
De locatiemanager is dan ook blij met de recente oprichting van de ”Stichting Vrienden van Eleos”, een organisatie die het herstel van mensen in psychische problemen ondersteunt. Mensen die de christelijke ggz-instelling een warm hart toedragen, kunnen er vriend van worden. Met het geld dat dat oplevert, financiert de kersverse organisatie onder meer twee concrete projecten bij ”de fontein”.
Heftige periode
Het eerste project betreft de inrichting van een nieuwe speeltuin, vertelt Faas. „We willen graag nog meer doen voor de kinderen van onze cliënten die op bezoek komen. Die maken namelijk een heftige periode in hun leven mee. Graag willen we hun een warme, gezellige, niet-enge omgeving bieden, waar ze genoeg kunnen doen. We zouden het erg fijn vinden als er een mooie, goede speeltuin komt. Een plek waar kinderen even kunnen spelen in een toch al beladen omgeving.”
De Stichting Vrienden van Eleos wil daarom diverse speeltoestellen op het terrein van ”de fontein” plaatsen: een speel- en klauterhuis op een kindvriendelijke ondergrond van rubbertegels met een glijbaan, een schommel en een zandbak met daaromheen een paar tuinbankjes voor de begeleiders. Kortom: een verantwoorde en veilige speeltuin waar kinderen gewoon even gewoon kind kunnen zijn.
Kindermiddag
Het project sluit goed aan bij het bestaande kinderprogramma. Faas: „We organiseren nu al één keer in de drie weken een kindermiddag met onder meer een speurtocht over het terrein. Die biedt gelegenheid om, samen met medewerkers van de kliniek, de kinderen te laten zien waar hun ouder verblijft en wat er zoal bij ”de fontein” gebeurt. De opname kan voor kinderen veel vragen en onzekerheden meebrengen. Tijdens de kindermiddag willen we hen op een ontspannen en gezellige manier laten kennismaken met de kliniek, vragen wegnemen en hun de gelegenheid geven om kinderen die in dezelfde situatie verkeren, te ontmoeten.”
„Meer bewegen leidt tot minder stress en een veel fitter gevoel”
Fitnesstoestellen
Het tweede project van de stichting richt zich op de cliënten van ”de fontein”, vooral op hun bewegingsmogelijkheden. In en bij de bewegingsruimte staan wel wat hometrainers en pingpongtafels, maar dat is binnen. Buiten is weinig meer te doen dan tuinieren, wandelen en fietsen. Vrienden van Eleos wil ervoor zorgen dat de cliënten zich buiten nog meer en nog intensiever kunnen ontspannen door enkele outdoor fitnesstoestellen plus een picknicktafel in de rustgevende bosrijke omgeving te plaatsen.
„Heel belangrijk”, aldus Faas. „Mensen voelen zich gezonder en fitter en hebben minder last van stress als ze bewegen. Lichaamsbeweging draagt ook bij aan het ontwikkelen van zelfvertrouwen en het leren omgaan met moeilijkheden in het leven. Door met elkaar te bewegen doe je ook nog eens sociale vaardigheden op. Een gezonde geest en een gezond lichaam hangen samen, dat weten we al lang.”
Gezellige omgeving
Voor de speeltuin en de fitnessapparatuur denkt de stichting €20.000 nodig te hebben. Faas hoopt dat het bedrag snel binnen is: „We vinden het heel belangrijk om onze cliënten meer gezonde, bewegingsmogelijkheden te bieden en om bezoekende kinderen in een vertrouwde, gezellige omgeving te verwelkomen.”
Geven met hart (én verstand)
Giften aan goede doelen zijn (vaak) aftrekbaar voor de inkomstenbelasting. Maar wanneer wel en wanneer niet? En tot welk bedrag? Notaris Erik Linssen van Fokkema Linssen Notarissen in Rotterdam geeft donateurs adviezen.
De makkelijkste vorm van doneren is het eenmalig overmaken van een bedrag naar het rekeningnummer van de begunstigde organisatie. „Kijk op de site van de Belastingdienst of het echt om een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI) gaat. Zo niet, dan is de gift veelal niet aftrekbaar”, aldus Linssen. Zo ja, dan is de eenmalige donatie wél aftrekbaar. Tenminste... „Er geldt een drempel en een maximum”, vertelt Linssen.
Het drempelbedrag voor gewone giften is 1% van het drempelinkomen; alles wat iemand meer heeft gedoneerd, mag hij aftrekken. Het drempelinkomen is het totaal van inkomsten en aftrekposten in box 1, 2 en 3, zonder de persoonsgebonden aftrek. Het maximum voor gewone giften is 10% van het drempelinkomen.
„De tweede vorm van doneren is de periodieke gift”, vervolgt Linssen. „Daarmee verplicht de schenker zichzelf om vijf jaar achtereen een vast bedrag per maand of jaar aan een instelling te doneren. De Belastingdienst, en sommige ANBI-instellingen, bieden daartoe standaard formulieren aan. Het contract kan ook met hulp van een notaris worden opgesteld. Het voordeel daarvan is dat er een onafhankelijke en deskundige partij bij betrokken is. Het grote pluspunt van de periodieke gift is dat er geen drempel en maximum aan verbonden zijn.”
Ook mensen die hun kapitaal op dit moment niet kunnen missen of er niet ‘bij’ kunnen, omdat het bijvoorbeeld in ‘de stenen’ zit, hebben de mogelijkheid te doneren. „Schenken op papier heet dat”, vertelt Linssen. „De schenker legt notarieel vast dat hij een bepaald bedrag voor een ANBI-instelling overheeft, dat hij tot aan zijn overlijden terugleent.”
Wanneer iemand na zijn overlijden (een deel van) zijn bezittingen aan een ANBI-organisatie wil overmaken, staan er weer andere opties open. Linssen: „Hij kan in een testament een ANBI-instelling geld legateren of haar tot erfgenaam benoemen.
Bij sommige ANBI-instellingen kan een “Fonds op Naam” worden opgericht, waarmee kan worden bereikt dat het betreffende vermogen door de ANBI-instelling moet worden aangewend op een wijze die de oprichter van dit fonds wenst.”
Bij grotere vermogens kiest men er volgens Linssen weleens voor om bij testament een (ANBI-)stichting op te richten die, als erfgename, het kapitaal gaat beheren en besteden overeenkomstig haar doelstellingen
en missie. „Het mooie van deze constructie is dat er geen erfbelasting is verschuldigd.”
Bij een gift denk je al snel aan geld, maar ook het doneren van natura behoort tot de mogelijkheden. Denk aan een verzameling munten, een kunstvoorwerp, aandelen of een voedselpakket. Op de site van de Belastingdienst staat een formulier waarmee je kunt aangeven dat je periodiek een gift in natura gaat doen.
Wie voor de manier van eenmalig doneren gaat, hoeft niet bij een notaris aan te kloppen. Bij elke andere manier is dat volgens Linssen wel aan te raden. „Een notaris is onafhankelijk en de deskundige adviseur bij uitstek.”
Hoewel Eleos bijdragen van zorgverzekeraars en gemeenten krijgt, is ze voor veel zaken, zoals nieuwe vormen van effectieve zorg, afhankelijk van giften. Daarom zoekt de ggz-instelling mensen die projecten als een speeltuin en fitnesstoestellen voor ”de fontein”, mogelijk willen maken. Op vriendenvaneleos.nl/doneren staat te lezen hoe u ”vriend van Eleos” kunt worden.
Wilt u alleen een gift overmaken? Dat kan op NL63 ABNA 0929 7179 45 o.v.v. Vrienden van Eleos. (Uiteraard heeft Eleos een ANBI-status.) Neem voor details contact op via info@vriendenvaneleos.nl of bel 088-892 12 13.