Roosendaal stemt tegen azc Heerle, besluit met applaus ontvangen
Het plan voor een opvanglocatie voor asielzoekers in het Brabantse dorp Heerle is voorlopig van de baan. De gemeenteraad van Roosendaal stemde woensdagavond tegen het voorstel van het college om driehonderd vluchtelingen op te vangen in het buitengebied van Heerle. Achttien raadsleden stemden tegen het plan, zestien waren voor. Na de stemmingen volgden luid applaus en gejuich op de publieke tribune.
Er waren veel mensen afgekomen op de besluitvormende vergadering van de gemeenteraad. De publieke tribune van het stadskantoor in Roosendaal, met plaats voor ongeveer honderd mensen, zat vol. Buiten de zaal volgde een twintigtal mensen de vergadering via een livestream.
De mogelijke komst van een opvang voor asielzoekers leidde de afgelopen periode tot onrust in Heerle. Tegenstanders, onder meer verenigd in werkgroepen als Laat Heerle met rust en GEEN AZC Heerle, zeiden onder meer dat Heerle, met nog geen 1900 inwoners en weinig voorzieningen, te klein is voor een azc. Ook waren ze bang voor overlast.
De raadsvergadering ging woensdagavond onder andere over de vraag of er nog alternatieve locaties zijn voor een vluchtelingenopvang in de gemeente Roosendaal. Volgens een deel van de raad moet dat beter worden onderzocht.
Wethouder Klaar Koenraad zei in het debat dat er geen geschikte alternatieven zijn die voldoen aan de criteria voor een vluchtelingenopvang zoals de raad die volgens haar heeft opgesteld. „Het toverwoord is nu: er zijn alternatieve locaties. Maar die zijn er helemaal niet.”
Koenraad zei ook dat het wel de intentie is van de gemeente Roosendaal om driehonderd mensen op te vangen. „Op 1 juli zullen we een locatie voor driehonderd asielzoekers moeten gaan openen, ergens.”
De wethouder doelde daarmee op de spreidingswet, op grond waarvan Roosendaal vanaf 1 juli driehonderd asielzoekers moet opvangen, onder wie vijftig alleenstaande minderjarige vluchtelingen. Het kabinet wil de spreidingswet intrekken, maar het onderwerp is nog niet besproken in de ministerraad.