Studie: vaker omslag tussen extreem nat en extreem droog weer
Omslagen van extreem natte naar extreem droge periodes komen door klimaatverandering steeds vaker voor. Onderzoekers van de Universiteit van Californië (UCLA) beschrijven in een onderzoeksartikel in Nature Reviews hoe dit in zijn werk gaat. De studie verschijnt precies op het moment dat hun eigen omgeving wordt geteisterd door felle branden, die al hele buitenwijken van Los Angeles in de as hebben gelegd.
De Amerikaanse staat heeft twee extreem natte winters achter de rug. Het overvloedige water heeft de groei van planten, grassen en andere begroeiing enorm bevorderd. Daarna kwam de omslag, met een recordwarme zomer, gevolgd door een zeer droog najaar. De sterk toegenomen vegetatie werd kurkdroog. In combinatie met harde winden, die vaker voorkomen in deze tijd van het jaar, ontstond een zeer brandgevaarlijke situatie, aldus de UCLA-onderzoekers.
„Dit is slechts het recentste voorbeeld” van zo’n omslag, zeggen de onderzoekers. Ze omschrijven het fenomeen als een soort ‘zweepslag’ van het klimaat en het neerslagpatroon. Volgens hun studie komt dit soort omslagen wereldwijd van seizoen tot seizoen nu al tussen de 31 en 66 procent vaker voor dan halverwege de twintigste eeuw. „Verdere opwarming zal tot nog grotere toenamen leiden”, voorziet hoofdauteur Daniel Swain.