Yord herfst logo
Home      Zoeken      

    De echte oliebol; tussen kanonskogel en bol olie

    Tussen de ene oliebol en de andere kan een wereld van verschil zitten. Sommige kunnen zonder problemen doorgaan voor kanonskogel, andere voor bol olie. De echte oliebol zit ertussenin; luchtig, met een licht knapperige korst. De karaktereigenschappen van en gouden tips voor een ouderwets lekkere oliebol op een rij.

    • De oliebol dient regelmatig goudbruin van kleur te zijn.
    • De bekende decemberlekkernij dient –geheel volgens de verwachting– bolvormig te zijn.
    • Een keer knijpen in de oliebol moet vettige handen opleveren, in vaktermen: de oliebol mag transpireren. Hij mag echter niet lijken op een spons die wordt uitgeknepen. Als het vet over de vingers loopt, is het een typisch gevalletje ”bol olie” in plaats van oliebol.
    • Het bakwerkje dient goed gaar te zijn; binnen in de oliebol mogen geen kleffe stukjes deeg meer zitten.
    • De structuur van de oliebol moet regelmatig zijn en voldoende veerkracht bieden.

    • Het bijten moet makkelijk gaan; de vakman spreekt hier van „een korte afbeet.” Het mag geen taai of rubberachtig idee geven aan degene die er zijn tanden in zet.
    • De smaakstoffen mogen niet overheersen; de oliesmaak helemaal niet. De echte oliebol heeft een frisse baksmaak.
    • Bleke, witgele oliebollen zijn meestal het gevolg van te weinig suiker of melkpoeder in het beslag of een te lage temperatuur van de frituurolie.
    • Kruimelresten moeten na elk bakronde uit de pan verwijderd worden. Als ze blijven zitten bakken ze aan, en geven een onprettige bijsmaak aan elke volgende oliebol die gebakken wordt.
    • Het is belangrijk om lang genoeg te kneden. Gebeurt dat te kort, dan zal de oliebol een rubberachtige structuur krijgen.
    • Een stekelige oliebol is geen enkel probleem, als de stekels maar niet hard, droog en zwartgeblakerd zijn.
    • Een te zachte, snotterige vulling van de oliebol is meestal een gevolg van te lang laten drijven in kokend water of bij te hoge temperatuur laten wellen.

    Hoe vaker je het doet, hoe beter je er in wordt. Dat geldt zeker voor het bakken van oliebollen. Probleem is dat het maar één keer per jaar oud en nieuw is. Dat kan maar één ding betekenen: veel, heel veel oliebollen bakken.

    Reacties (20)

    1  2  »  
    plopperdeplop
    redacteur
    Quote bericht
    aantal posts:325

    die oliebollen zien er lekker uit!

     hoi hoi allemaal
    smurfje
    journalist
    Quote bericht
    aantal posts:1570

    ik ga morgen oliebollen bakken!

    dus ik heb de tips even rustig doorgelezen!

     

     

    smulluh...

     D0€ M@@® G€W00N D@$ @L G€K G€N0€G!!!
    Aaltjuh
    journalist
    Quote bericht
    aantal posts:1774

    Oh....!

     

    Oliebollen zijn zó lekkerrrrr......!

    dit-is-mijn-nickname
    bezorger
    Quote bericht
    aantal posts:11

    bedankt voor de tips!

    jetje
    bezorger
    Quote bericht
    aantal posts:7

    we zijn net aan het oliebollen bakken

    zo lekker!!!

    Jaminte
    redacteur
    Quote bericht
    aantal posts:306

    yummie!

     ik heb geen idee wat mijn handtekening moet zijn dus doe ik het zo maar;)
    OranjeBarret
    verslaggever
    Quote bericht
    aantal posts:950

     

    Aaltjuh
    journalist schreef op dinsdag 29 december 2009 - 11:13

    Oh....!

     

    Oliebollen zijn zó lekkerrrrr......!


     

    zeker als jhe ze zelf maakt en dan vers opeten

    Music68
    journalist
    Quote bericht
    aantal posts:2078

    Het lijken wel de tien geboden voor oliebollen.

     

     

     

    Handige tips, ik print hem even uit, morgen mag ik gaan bakken.

    margroet
    journalist
    Quote bericht
    aantal posts:2881

    hoe ze smaken is betr dan t uiterluk!

     B3VA is the best..
    ForLife
    journalist
    Quote bericht
    aantal posts:2239

    Kben benieuwd!

    Bij onze bakker zijn ze altijd zo lekker, dus daar zullen we wel aan de eisen voldeon

    rianne
    bezorger
    Quote bericht
    aantal posts:40

    jah die oliebolle zien er zeker lekker uit ennu wel handig die tips kzal kijke of onze oliebolle er aan voldoen

    boerin
    correspondent
    Quote bericht
    aantal posts:244

    k heb vanochend gebakke! En volges mij voldoen ze wle aan de eisen;)

     Gedraag je zoals je bent! Er zijn al genoeg anderen!
    I love You!
    blozertjeee
    bezorger
    Quote bericht
    aantal posts:15

    weet iemand een tip voor mooi gevormde oliebollen/

    zonder stekels??

     

    jolida
    bezorger
    Quote bericht
    aantal posts:8

    lekker hoor !

    Pienemienn
    redacteur
    Quote bericht
    aantal posts:584

     

    blozertjeee
    bezorger schreef op dinsdag 29 december 2009 - 19:51

    weet iemand een tip voor mooi gevormde oliebollen/

    zonder stekels??

     

    Met een (natte) ijslepel.
     

    Of 2 natte lepels 1 bal maken

    1  2  »