De echte oliebol; tussen kanonskogel en bol olie
Tussen de ene oliebol en de andere kan een wereld van verschil zitten. Sommige kunnen zonder problemen doorgaan voor kanonskogel, andere voor bol olie. De echte oliebol zit ertussenin; luchtig, met een licht knapperige korst. De karaktereigenschappen van en gouden tips voor een ouderwets lekkere oliebol op een rij.
- De oliebol dient regelmatig goudbruin van kleur te zijn.
- De bekende decemberlekkernij dient –geheel volgens de verwachting– bolvormig te zijn.
- Een keer knijpen in de oliebol moet vettige handen opleveren, in vaktermen: de oliebol mag transpireren. Hij mag echter niet lijken op een spons die wordt uitgeknepen. Als het vet over de vingers loopt, is het een typisch gevalletje ”bol olie” in plaats van oliebol.
- Het bakwerkje dient goed gaar te zijn; binnen in de oliebol mogen geen kleffe stukjes deeg meer zitten.
- De structuur van de oliebol moet regelmatig zijn en voldoende veerkracht bieden.
- Het bijten moet makkelijk gaan; de vakman spreekt hier van „een korte afbeet.” Het mag geen taai of rubberachtig idee geven aan degene die er zijn tanden in zet.
- De smaakstoffen mogen niet overheersen; de oliesmaak helemaal niet. De echte oliebol heeft een frisse baksmaak.
- Bleke, witgele oliebollen zijn meestal het gevolg van te weinig suiker of melkpoeder in het beslag of een te lage temperatuur van de frituurolie.
- Kruimelresten moeten na elk bakronde uit de pan verwijderd worden. Als ze blijven zitten bakken ze aan, en geven een onprettige bijsmaak aan elke volgende oliebol die gebakken wordt.
- Het is belangrijk om lang genoeg te kneden. Gebeurt dat te kort, dan zal de oliebol een rubberachtige structuur krijgen.
- Een stekelige oliebol is geen enkel probleem, als de stekels maar niet hard, droog en zwartgeblakerd zijn.
- Een te zachte, snotterige vulling van de oliebol is meestal een gevolg van te lang laten drijven in kokend water of bij te hoge temperatuur laten wellen.
Hoe vaker je het doet, hoe beter je er in wordt. Dat geldt zeker voor het bakken van oliebollen. Probleem is dat het maar één keer per jaar oud en nieuw is. Dat kan maar één ding betekenen: veel, heel veel oliebollen bakken.
Reacties (20)
plopperdeplop redacteur | dinsdag 29 december 2009 - 10:24 | ![]() |
aantal posts:325 | die oliebollen zien er lekker uit! | |
hoi hoi allemaal |
smurfje journalist | dinsdag 29 december 2009 - 10:46 | ![]() |
aantal posts:1570 | ik ga morgen oliebollen bakken! dus ik heb de tips even rustig doorgelezen!
smulluh... | |
D0€ M@@® G€W00N D@$ @L G€K G€N0€G!!! |
Aaltjuh journalist | dinsdag 29 december 2009 - 11:13 | ![]() |
aantal posts:1774 | Oh....!
Oliebollen zijn zó lekkerrrrr......! |
dit-is-mijn-nickname bezorger | dinsdag 29 december 2009 - 11:19 | ![]() |
aantal posts:11 | bedankt voor de tips! |
jetje bezorger | dinsdag 29 december 2009 - 12:14 | ![]() |
aantal posts:7 | we zijn net aan het oliebollen bakken zo lekker!!! |
Jaminte redacteur | dinsdag 29 december 2009 - 12:19 | ![]() |
aantal posts:306 | yummie! | |
ik heb geen idee wat mijn handtekening moet zijn dus doe ik het zo maar;) |
Music68 journalist | dinsdag 29 december 2009 - 14:02 | ![]() |
aantal posts:2078 | Het lijken wel de tien geboden voor oliebollen.
Handige tips, ik print hem even uit, morgen mag ik gaan bakken. |
margroet journalist | dinsdag 29 december 2009 - 14:28 | ![]() |
aantal posts:2881 | hoe ze smaken is betr dan t uiterluk! | |
B3VA is the best.. |
ForLife journalist | dinsdag 29 december 2009 - 14:50 | ![]() |
aantal posts:2239 | Kben benieuwd! Bij onze bakker zijn ze altijd zo lekker, dus daar zullen we wel aan de eisen voldeon |
rianne bezorger | dinsdag 29 december 2009 - 17:42 | ![]() |
aantal posts:40 | jah die oliebolle zien er zeker lekker uit |
blozertjeee bezorger | dinsdag 29 december 2009 - 19:51 | ![]() |
aantal posts:15 | weet iemand een tip voor mooi gevormde oliebollen/ zonder stekels??
|
jolida bezorger | dinsdag 29 december 2009 - 21:29 | ![]() |
aantal posts:8 | lekker hoor ! |