Yord herfst logo
Home      Zoeken      

    De echte oliebol; tussen kanonskogel en bol olie

    Tussen de ene oliebol en de andere kan een wereld van verschil zitten. Sommige kunnen zonder problemen doorgaan voor kanonskogel, andere voor bol olie. De echte oliebol zit ertussenin; luchtig, met een licht knapperige korst. De karaktereigenschappen van en gouden tips voor een ouderwets lekkere oliebol op een rij.

    • De oliebol dient regelmatig goudbruin van kleur te zijn.
    • De bekende decemberlekkernij dient –geheel volgens de verwachting– bolvormig te zijn.
    • Een keer knijpen in de oliebol moet vettige handen opleveren, in vaktermen: de oliebol mag transpireren. Hij mag echter niet lijken op een spons die wordt uitgeknepen. Als het vet over de vingers loopt, is het een typisch gevalletje ”bol olie” in plaats van oliebol.
    • Het bakwerkje dient goed gaar te zijn; binnen in de oliebol mogen geen kleffe stukjes deeg meer zitten.
    • De structuur van de oliebol moet regelmatig zijn en voldoende veerkracht bieden.

    • Het bijten moet makkelijk gaan; de vakman spreekt hier van „een korte afbeet.” Het mag geen taai of rubberachtig idee geven aan degene die er zijn tanden in zet.
    • De smaakstoffen mogen niet overheersen; de oliesmaak helemaal niet. De echte oliebol heeft een frisse baksmaak.
    • Bleke, witgele oliebollen zijn meestal het gevolg van te weinig suiker of melkpoeder in het beslag of een te lage temperatuur van de frituurolie.
    • Kruimelresten moeten na elk bakronde uit de pan verwijderd worden. Als ze blijven zitten bakken ze aan, en geven een onprettige bijsmaak aan elke volgende oliebol die gebakken wordt.
    • Het is belangrijk om lang genoeg te kneden. Gebeurt dat te kort, dan zal de oliebol een rubberachtige structuur krijgen.
    • Een stekelige oliebol is geen enkel probleem, als de stekels maar niet hard, droog en zwartgeblakerd zijn.
    • Een te zachte, snotterige vulling van de oliebol is meestal een gevolg van te lang laten drijven in kokend water of bij te hoge temperatuur laten wellen.

    Hoe vaker je het doet, hoe beter je er in wordt. Dat geldt zeker voor het bakken van oliebollen. Probleem is dat het maar één keer per jaar oud en nieuw is. Dat kan maar één ding betekenen: veel, heel veel oliebollen bakken.

    Reacties (20)

    «  1  2 
    Music68
    journalist
    Quote bericht
    aantal posts:2078

     

    blozertjeee
    bezorger schreef op dinsdag 29 december 2009 - 19:51

    weet iemand een tip voor mooi gevormde oliebollen/

    zonder stekels??

     

    IJsschep gebruiken.

    de-kippeneter
    bezorger
    Quote bericht
    aantal posts:4

    o

    jetje
    bezorger schreef op dinsdag 29 december 2009 - 12:14

    we zijn net aan het oliebollen bakken

    zo lekker!!!


    wij doent vanmiddag

    flipse
    stagiair
    Quote bericht
    aantal posts:56

    huisje
    redacteur
    Quote bericht
    aantal posts:471

    OKAY...

     everyoneweb.com/christelijkforum
    joppytjuhh
    verslaggever
    Quote bericht
    aantal posts:1138

    woeehh olibollen zijn zooooo lekker..!

     KUZZZ ies van mij <3 ILOVEU
    «  1  2