Yord herfst logo
Home      Zoeken      

    Van diskjockey tot godsdienstdocent

    Hij groeide op in een reformatorisch gezin, maar raakte in de ban van het uitgaansleven en vooral de popmuziek. Totdat de Heere hem eruit haalde. Nu wijst hij als godsdienstdocent jongeren op de gevaren van wereldse muziek. Bart Bolier (26) uit Elspeet: „Met popmuziek zet je de deur wagenwijd open voor de duivel.”  

    Aan de keukentafel in zijn huis in Elspeet doet Bart Bolier zijn verhaal. Op de grond scharrelt een van zijn twee zoontjes, Abel van bijna twee.

    Vooraf wil Bart iets gezegd hebben. „Hier zit geen bijzonder mens. Wel een bijzonder goddeloos mens. M’n levensverhaal is me tot schande. En daar ga je toch niet mee pronken? Neem zo’n melaatse in de Bijbel. Nadat zo iemand genezen is verklaard, gaat hij toch ook niet breed uitmeten hoe erg hij stonk en hoe groot de etterbuilen waren?”

    Hij wijst op Abel. „Soms kan ik enorm opzien tegen de opvoeding van onze kinderen. Ik ben zo bang dat ze op mij lijken.”

    Bart zit in een spannende tijd. Deze week werd hij tijdens de ledenvergadering van zijn kerk, de gereformeerde gemeente in Nederland in Elspeet, gekozen tot diaken. „Het was alsof ik een vloek in de kerk hoorde toen mijn naam werd afgelezen. Ik schaam me op zo’n moment zo verschrikkelijk voor wie ik ben en wie ik ben geweest. Ik had wel onder de bank willen kruipen.

    Bart Bolier.

    Bart Bolier.

    Nog iets. Als ik terugkijk op m’n leven, ben ik geestelijk gezien een monster geweest. Maar de zonden die ik nu doe, vind ik veel erger dan die ik vroeger bedreef. Minder zonden doen, groter zondaar worden, zeggen ze dan heel treffend. Al zou ik nooit willen zeggen dat ik minder zonden doe. Sterker nog: je komt erachter dat niet alleen je zonden, maar zelfs je gérechtigheden een wegwerpelijk kleed zijn. Je gebed, je Bijbellezen: in Gods oog stinkend vuil!”

    Bart (1982) groeit op in Elspeet. Het gezin van zes kinderen waaruit hij komt, typeert hij als een warm nest. „Er is veel onderlinge verbondenheid.” Voor de rol van zijn ouders is hij dankbaar. „Ze waarschuwden wel als we tegen Gods Woord ingingen, maar ze lieten ons als kind nooit vallen, hoe je levenswandel ook was.”

    Al vroeg heeft Bart een hang naar de wereld. „Wanneer het precies begonnen is, weet ik niet. Maar al jong was ik op de hoogte van wat er speelde in de pop­muziek. Nota bene: op de basisschool in Uddel, uitgaande van de Gereformeerde Gemeenten in Nederland, was het liedje ”Dromen zijn bedrog” van Marco Borsato een hit. Als we in elkaars klassenboekje schreven, gaf menigeen als popidool Borsato aan, hoewel we niet eens wisten wie het was.”

    Als Bart naar de Fruytier gaat, zit hij midden in de pop. Op de fiets naar Apeldoorn luistert hij steevast naar deze muziek. „De Top 40 en cd’s met een selectie ervan. Ik herinner me ineens dat ik die muziek draaide op een walkman die van m’n oma was geweest. Zij beluisterde daar preken mee toen ze op haar sterfbed lag… Ontzettend!”

    Bart gaat als hij een jaar of veertien is samen met zijn broer zelf muziek maken op de computer. „Een melodie, een beat eronder, samplen, remixen: daar moet je talent voor hebben. Mannen als Armin van Buuren of DJ Tiësto hebben dat. Zij zijn echt geen criminelen of duivelaanbidders. Nee, het zijn hoogopgeleide, nette mensen.”

    De broers krijgen de smaak te pakken. „We had-den de ambitie door te breken in de popwereld. We specialiseerden ons in housemuziek, meestal zonder tekst. We maakten cd’s die we verspreidden onder vrienden in Elspeet. Op zeker moment zaten we zelfs op het niveau dat platenmaatschappijen ons benaderden.”

    Eveneens op veertienjarige leeftijd leert Bart de Elspeetse kroeg vanbinnen kennen. „Op zaterdagavond, voor de gezelligheid. Drinken, babbelen, een drive-inshow, voetbal kijken. Ik was een echte Ajaxfan. Later gingen we ook naar het stadion in Amsterdam. En als Nederland in het WK werd uitgeschakeld, was ik helemaal kapot.”

    Nick (r.) en Simon.

    Nick (r.) en Simon.

    Als Bart een jaar of zestien is, wordt in de kroeg zijn muzikaal talent opgemerkt. „Het begon met helpen opbouwen van de drive-inshow. Tot de vraag kwam: Wil je zelf een keer draaien? Al snel was ik de vaste diskjockey in Elspeet.”

    En toen ging het van kwaad tot erger.
    „Nee, ik ervoer het anders: het ging van leuk tot leuker. Ik had helemaal niet het gevoel dat ik het niet meer in de hand had. Voor de duidelijkheid: drugs speelden bij ons geen rol. Drank daarentegen volop, hoewel ik er niet van hield ladderzat thuis te komen. Ik had liever gezelligheid. En een vrouwenverslinder was ik ook niet, hoewel ik dingen gedaan heb die absoluut niet kunnen.”

    En zondags zat je in de kerk?
    „Elke zondag twee keer, meestal zonder morren. Ik had er een hekel aan ruzie te maken met m’n ouders. Ik geloofde ook wel. God bestaat, daarvan was ik overtuigd. Maar tegelijk leefde ik een leven dat haaks stond op de Bijbel.”

    Hoe reageerden je ouders?
    „Dat wij muziek zaten te maken op zolder, hadden ze denk ik niet zo door. Je wordt een ster in het camoufleren. Natuurlijk wisten ze op een gegeven moment wel dat ik naar de kroeg ging. Maar ik luisterde niet naar hun waarschuwingen.”

    En op het dorp vroeg ook niemand waar je mee bezig was?
    „Eigenlijk niet. Eén keer heb ik een anonieme brief gehad waarin ik werd gewaarschuwd. Ik had toen in de krant gezegd dat geloven en het uitgaansleven prima samen kunnen gaan. Die brief heb ik weggegooid.”

    En je geweten?
    „Dat sprak wel, zo nu en dan. Ik herinner me dat een meisje erg ziek in het ziekenhuis lag. Ze had heel veel spijt van haar vroegere leven. Toen m’n ouders erover begonnen dat mij dat ook zou kunnen overkomen, voelde ik dat ze gelijk hadden. Tegelijk dacht ik: Houd er maar over op. Iets anders: ik ging heel lang trouw naar catechisatie. Gewoon een uurtje zitten. Als ik daar m’n ouders een plezier mee doe… Toen ik een keer toch wegbleef en met m’n auto achteruit tegen een boom reed, wist ik: dat komt daardoor.”

    In 2002 leert Bart in de kroeg een meisje kennen: Evelise. „In het huwelijksformulier staat dat God als met Zijn hand man en vrouw bij elkaar brengt. In de kroeg…”

    Evelise woont ook in Elspeet, maar kerkt in de hervormde gemeente van Ermelo. Vanaf dat moment gaat het stel afwisselend in Elspeet en Ermelo naar de kerk. Intussen zet Bart z’n uitgaansleven gewoon voort.

    Totdat hij in contact komt met een jongen die veel met het geloof bezig is. Als die jongen een keer in de kroeg geweest is, vraagt Bart hem aan het eind van de avond of hij het gezellig heeft gevonden. „God was hier niet”, antwoordt de jongen. „Dat raakte me even, hoewel ik gewoon doorging met platen draaien.”

    Marco Borsato.

    Marco Borsato.

    Een poosje later, in 2004, wordt de jongen in Ermelo uitgezonden om voor een tijd op het schip de Doulos te werken. Bart en Evelise gaan naar de uitzenddienst. „Wat er allemaal gezegd is, weet ik niet meer. Maar één ding werd me duidelijk: ik dien de satan, terwijl de dienst van de Heere een veel betere dienst is. Ik was helemaal van de wereld. Ik was zo jaloers op mensen die God mochten dienen. M’n hart stond in brand.”

    Bart beleeft naar eigen zeggen een evangelische periode. „Aanvankelijk ging ik nog naar de kroeg. Maar als ze vroegen of ik nog een biertje moest, zei ik: Nee, doe maar niet. Met drank op kan ik niet tot een heilig God bidden. Ik praatte over Gods heiligheid, terwijl ik er niets van begreep.”

    Bart kan over niets anders meer praten dan het geloof. „Mensen zullen er moe van geworden zijn. Ik getuigde overal. Ik durfde zelfs te zeggen dat ik niet bang meer was om te sterven. Ik schreef gedichten. Er was alleen maar liefde in mijn hart.” Lachend: „Niet echt taal van de Gereformeerde Gemeenten in Nederland.” Serieus: „Ik geloof dat het een toeleidende weg is geweest.”

    Bij Bart thuis reageerden ze gereserveerd. „Ze waren natuurlijk wel blij dat ik brak met m’n oude leven. Maar ik was zo evangelisch.” In het dorp bleef de verandering van Bart niet onopgemerkt. „Ik werd aangesproken door jongeren die ik uit de kroeg kende: Kom je niet meer? Ik legde dan uit waarom niet. Meestal zeiden ze: Oké, prima, jouw mening.”

    Het duurt niet lang of Bart komt in de knoop met zichzelf. „Ik was een bezittend mens geworden. Ik was in één keer bekeerd. Ik kreeg moeite met de oppervlakkige manier van geloven bij velen om mij heen.”

    Er vindt een tweede ommekeer plaats. „Ik was bekeerd van de kroeg naar de kerk. Maar dat is niet genoeg. Al gooi je al je popmuziek weg en keer je de kroeg de rug toe, het moet verder komen.”

    Hij leest een boekje over het leven van ouderling Mulder uit Elspeet. „Dit is echt, zei ik tegen Evelise. Ik heb me bedrogen. Ik sta erbuiten. Die man was door recht verlost.”

    Er breekt een moeilijke periode aan voor het stel. „We zijn een diepe weg gegaan. Maar ik ben dankbaar dat de Heere heeft gegeven dat we er samen uit zijn gekomen.” Als ze in 2006 trouwen besluiten ze zich samen aan te sluiten bij de gemeente waarin Bart is grootgebracht. „Ik wist: Hier moet ik zijn. Er was vanbinnen aansluiting op de preken die daar gelezen werden.”

    Bart leest in het begin ontzettend veel. „Ik had zo weinig kennis. Ik zat, als ik vrij was, de hele dag Bijbel te lezen.”

    Hoe is het nu?
    „Er zijn momenten geweest waarvan ik mag zeggen: toen was het geloof in beoefening. Maar op andere momenten ervaar ik dat de schuld nog openstaat. Bij Brakel heb ik gelezen dat je nooit moet ontkennen wat je bezit, maar je ook niet moet toe-eigenen wat je niet bezit. Als de Heere overkomt, kan ik het voor mezelf geloven. Maar een volgend moment wordt alles weer bestreden en zegt de duivel dat het inbeelding en gevoel was. Ik heb wel geleerd dat je onder de prediking die ik nu mag beluisteren op een eerlijke manier zalig kunt worden.”

    In november 2007, Bart heeft inmiddels een eigen bedrijfje als tuinarchitect, wordt de ex-diskjockey voor drieënhalve dag bij de Fruytier in Uddel aangenomen als godsdienstdocent. Een van zijn taken is de pre-examenklassen voor te lichten over de gevaren van popmuziek.

    Hoe benader je de jongeren over popmuziek?
    „Ik zeg altijd twee dingen. Het eerste: ga niet af op je gevoel. Je kunt het luisteren naar popmuziek niet goedpraten omdat het goed voelt. Het tweede: draai de zaken niet om. Nogal eens kom ik de gedachte tegen, vooral in de rechterflank van de gereformeerde gezindte, dat als God iemand bekeert, hij vanzelf zal stoppen met popmuziek. Daar ga ik radicaal tegenin. Je moet bréken met de zonde.”

    Popmuziek staat op één lijn met zonde?
    „Ja. Ik stel altijd heel zwart-wit richting jongeren: je moet er goed rekening mee houden welke mogelijkheden je de duivel geeft door deze muziek te draaien. Eigenlijk zet je de deur wagenwijd voor hem open en zeg je: Hartelijk welkom. Ik denk dat we in onze kring de realiteit van de duivel enorm onderschatten. Hij kan komen in een Marco Borsatopak, maar ook in een zwart pak. Het maakt hem niet uit.”

    Er zijn geen onschuldige popliedjes?
    „Er lijkt een groot grijs gebied te zijn van onschuldige popmuziek die niet zo veel kwaad kan. Maar je moet je afvragen: wie wordt ermee gediend? God of de satan? Als Marco Borsato in een stadion een concert geeft, wie zou daar dan blij mee zijn: de Heere of de duivel? Als je het zo benadert, verdwijnt het onschuldige karakter van deze muziek.”

    Veel jongeren zeggen meer aangesproken te worden door een zanger als Marco Borsato dan door de dominee.
    „Dat is heel erg. Maar er zit ook een andere kant aan. Predikanten, ambtsdragers, ouders, docenten, we moeten ons de vraag stellen: Komt dat misschien door mij? Spreek ik de taal van de jeugd?”

    Hoe doe je dat zelf in de klas?
    „Ik probeer jongeren heel direct te benaderen. Als ze het op maandagmorgen hebben over het feestje waar ze vrijdagavond zijn geweest, kun je een preek houden over hoe slecht zulke feestjes zijn. Ik kies liever voor een confronterende benadering: Hoe zou het geweest zijn als je vrijdagavond voor Gods rechterstoel had moeten verschijnen? Dat werkt vaak beter, en iedereen beseft wat er bedoeld wordt. We moeten niet om de zaken heen draaien.”

    Welke muziek luister je zelf nog?
    „Ik luister niet vaak meer naar muziek. Stilte is voor mij heel belangrijk geworden. En stilte kun je ook verdringen door mannenkoormuziek. Maar als ik luister, zijn het vooral psalmen. Dat klinkt saai hè?”

    Is je muzieksmaak veranderd na je omkeer?
    „Als ik in de winkelstraat loop en muziek van Armin van Buuren of DJ Tiësto hoor, moet ik m’n best doen het niet mooi te vinden. Dan denk ik: Knap zeg, had ik kunnen maken. Maar ik wíl het niet meer mooi vinden, vanwege de inhoud en de achtergrond ervan. De andere kant is: als je een psalm een keer van harte mag meezingen, wordt-ie je ontzettend dierbaar.”

    Je prijst jongeren alleen de psalmen aan?
    „Uiteraard is er meer mogelijk dan alleen de psalmen. Denk maar aan de instrumenten uit Psalm 150. Ik zou wensen dat er mensen waren die liederen maakten die én Bijbels zuiver zijn én in de taal van vandaag. Zoals Jacob Groenewegen en Jodocus van Lodenstein vroeger in eigen taal de Bijbel naspraken. Dat worden de beste liederen: als muzikale gaven samengaan met genade. Ik heb die gave zelf niet.”

    Als je terugblikt op je gang van diskjockey tot godsdienstdocent, wat komt er dan boven?
    „Een gevoel van grote verwondering en onwaardigheid. Ik loop wel eens door de gangen van de Fruytier met de gedachte: Dat ík hier mag lopen! Dat is nooit te begrijpen!”

    Dit is het vierde deel in een serie. Lees meer artikelen in het dossier 'Jongeren en popmuziek'.

    Reacties (148)

    [1]  «  4  5  6  7  8  9  10  »  [10]
    Kralo
    bezorger
    Quote bericht
    aantal posts:1

    Beste Bart,

    Gelukkig heb je geen behoefte meer om naar popmuziek te luisteren. Popmuziek is zoals je weet ongetwijfeld enorm breed. Nederlandstalige artiesten met quasi intelligente inhoudsloze lege liedjes, house, disco, heavy metal en ga zo maar door. Er is echter ook nog popmuziek van kwalitatief hoog nivo waarbij nog echt gezongen en mooie muziek gemaakt wordt. En waarbij de teksten nog ergens over gaan ook. Geen Bijbelse boodschap of inhoud weliswaar. Maar ook geen haatdragende of vulgaire teksten. De eerlijkheid gebied wel te zeggen dat je bij elke artiest altijd kritisch op te tekst moet blijven letten. Helaas blijkt goede muziek onbekend bij onze Refojongeren, want die komen niet veel verder dan Borsato volgens het RD. Kunnen ze waarschijnlijk niets aan doen want wanneer ze naar de radio luisteren horen ze vaak niet veel meer dan dit soort onzin. Misschien moeten we onze jongeren maar eens muzikaal gaan heropvoeden en wijzen op de goede, pop- en gospelmuziek, die er wel degelijk nog is. Het is te simpel om alles in zwart wit termen aan te duiden. Tenslotte krijgen ze toch ook literatuurles. En goede literatuur is, ook blijkens RD recensies, niet allemaal van christelijke huize.

    Addy

     

    ikkuh
    bezorger
    Quote bericht
    aantal posts:19

    hey neef..

     

    het is een gewldig mooi stuk!

    ookal heb je het zelf niet geschreven, tis mooie inhoud.

     

    groetjes

    Music68
    journalist
    Quote bericht
    aantal posts:2078

     

    goofj
    correspondent schreef op maandag 29 juni 2009 - 20:53

     

    Music68
    verslaggever schreef op maandag 29 juni 2009 - 18:27

    Tsjonge jonge wat een heetgebakerde reacties op mijn reacties.

     

    Terug naar de kern.Mijn verwijt aan deze Godsdienstleraar (en dat is ook mijn verwijt naar de hele Reformatorische gezindt)  dat men Popmuziek bijvoorbaat afwijst.

    Dat is klinkklare onzin, maar kennelijk voelen we ons daar geweldig bij, heerlijk zo'n wetje.

     

    Geen enkele muziekstijl kun je afkeuren, barok niet, Romantiek niet, popmuziek ook niet. Het is gewoon een muziekstijl, meer niet en minder ook niet.

    Dat je verkeerd beinvloed kan worden door Popmuziek, dat zal ik niet ontkennen, maar er is net zoveel klassieke muziek waardoor je verkeerd beinvloed kunt worden. Ik ga hier geen componisten noemen, maar ik weet er een paar daar zullen jullie van schrikken als ik die zou noemen. Maar ik weet heel veel van muziek.

     

    ALS popmuziek jouw verkeerd beinvloed, moet je er niet naar luidteren, dat is mij ook ogverkomen met de groep Ramstein. Geweldige muziek, maar ik werd er een beetje depri van. Weg ermee, hetzelfde geld voor mij ook voor de groep Blöf, ik vind het vreselijik, en ook niet origineel dus, weg ermee. Bij jou kan dat anders zijn.

     

    Dan wordt er gezegd dat psalmen beter zijn omdat popmuziek niet is geschreven tot Gods eer en de Psalmen wel. Daar wil ik het volgende over zeggen: Als je over de van Brienenoord brug rijdt moet je niet links van je kijken. Dan zie je namelijk de euromast en die is niet gebouwd tot Gods eer. Aan dezelfde kant zie je ook ergens het Feyenoordstadion, moet je ook niet naar kijken, is ook niet gebouwd tot Gods eer. Ik zou wel de andere kant op kijken omdat je kans hebt de laurenskerk te zien of een andere kerk. Wat je hebt gemist zijn twee gebouwen omdat die niet tot Gods eer zijn.

    Als je popmuziek om deze reden afwijst, moet je dat met andere dingen ook doen.

     

    Dan hen ik nog ergens Maleachi geciteerd, iuets van: "Dit volk gaat ten onder omdat ze geen kennis hebben." Daar moets ik heel erg sterk aabn denken totn ik dit artikel las. Iets wordt verketterd omdat we eigenlijk niet weten wat het is en waar het vandaan komt. Hier valt veel van te zeggen maar dan wordt het veel en veel te lang. Maar goed, kort dan: Eerst was er de Gospelmuziek. Dat ontstond in de periode aan het einde van de slavernij in Amerika. Amerikaans negerslaven waren veelal christen geworden en begonnen te zingen asl troost tegen hun onderdrukking. Instrumenten hadden ze niet, maar het werk ritme was een belangrijk percussieinstrument en daar is de zogenaamde 'after beat' uit ontstaan. Van hieruit ontsonden andere stijlen, Close Harmonie, Barbershop, Dixieland, Ragtime,  Jazz, Pop en de Gospelmuziek ontwikkelde zicht steeds verder, parallel aan de Pop en Jazz.

     

    Zo ontstonden er twee soorten stromen in de lichte muziek, een seculiere stroom en een godsdienstige stroom, overigens is dit in de klassieke muziek precies hetzelfde.

     

    Ik kan hier nog wel verder over uitwijden.....maar dat wordt te lang. Dat doe ik niet, hier moet je het maar mee doen. Lees eens een boek hierover, er zijn er plenty.

    Music68, je bent nu wel hele onzinnige vergelijkingen aan het maken, jij noemde ook gospelmuziek, vind je dat ook goed? IK RAAD HET TEN ZEERSTE AF omdat hiermee als het ware godsdienstige liederen op duivels muziek wordt gedraaid, maar nu over popmuziek: duivelse liederen meestal en als je er heel vaak naar luistert ga je het nog mooi vinden ook, dus breek met je popmuziek en ps. wil je laten zien in deze reactie van jou dat je verstand heb van muziek ofzo, wikipedia is een makkelijke site hé??!!! DUS MIJN ADVIES: luister geen (onschuldige) popmuziek opdat je nog meer de wereld in zal gaan hiermee. hier wil ik het bij laten! gr h
     

    Beste Goofj. Mijn informatie komt niet van Wikipedia maar van een zesjarige muziekopleiding met diploma. Waarin ik dus geleerd heb dat de lichte muziek begon met Gospel en laater onstonden er andere stromingen.

    Mij maak je dus niet zo veel wijs op muziekgebied.

    Marietje
    correspondent
    Quote bericht
    aantal posts:189

     

    boerinnetje
    bezorger schreef op zaterdag 27 juni 2009 - 10:47

     

    Music68
    verslaggever schreef op vrijdag 26 juni 2009 - 23:01

     

    omatruus
    bezorger schreef op vrijdag 26 juni 2009 - 20:29

     

    Music68
    verslaggever schreef op vrijdag 26 juni 2009 - 19:56

     

    snoepiemy
    bezorger schreef op vrijdag 26 juni 2009 - 17:33

    absoluut g1 afknapper, msgien btj niet jouw smaak, music68

     

    mr wrom worden di cd's van bart bolier nog steeds verkogt, als hij drmee gekapt is??

    ten eerste: Dat boekje van die bijzondere ouderling....wij mogen geen popidolen hebben en hij komt met een boekje over een bijzondere ouderling....of weet ik veel. Is dat dan geen idool? Zo nee, waarom zou je dan geen popidolen mogen hebben? Wees dan radicaal en zeg zowel het één als het ander.

     

    Ten tweede: Maleachi zegt op een gegeven moment: "Dit vol gaat ten onder omdat zij geen kennis hebben." Dat proef ik zo overduidelijk in dit relaas, maar ook in die van de vorige. Hij luistert het liefst naar psalmen. De melodie van de geneefse psalmen zijn voor een grrot deel afgeleid van andere melodieën. Psalm 42, die melodie komt van een drinklied uit de middeleeuwen, Psalm 80 komt van het Rooms Katholieke 'Victimae pascali lauda Sion'

    Zo zijn er nog wel eens stel.

    Ergerlijk is het dat hier een hele muziekstijl verketterd wordt terwijl men niet eens de ins en outs weet van deze muziek. Het ergste ervan is dat er gewoon domweg een wetje door de strot wordt gejaagd: Je mag geen piopmuziek luisteren. Als dat zo zou zijn, wees dan (nogmaals) radicaal, luister dan helemaal geen muziek meer, ook geen Psalmen. 

     

    Ik ken nogal wat muzikanten die in de lichte muziek bezig zijn, hebben een hele goede conservatorium opleiding gehad, en zien dit gewoon als een vak. Men is echt niet stelsel matig bezig om jongeren te verleiden.

     

    Zou dat wel zo zijn, wat zegt dat over de jongeren die daadwerkelijk hierdoor verleidt worden?

     

    Wat zegt het dan over jouw?

     

    Ik kan nog wel een tijdje doorgaan over dit artikel, maar ik heb wat zinnigers te doen.


     

     

    Als jij nou voor de Heere moet verschijnen? Zul je dit verhaal dan ophouden?

    Beste persoon, denk alsjeblieft na met wat je zegt en doet. Als je de Heere recht hebt leren kennen, dan wil je Hem dienen, oprecht.. En dat kan dan echt niet met zulke muziek, dat wil je dan niet dat doe je dan niet als satan je ervoor behoedt. Alsjeblieft, zie dan toch (kan niet vanuit jezelf) Wie God wil zijn voor een zondaar zoals ik en jij... Dan kun je dit niet meer. Dan is een ouderling geen idool van je maar een reisgenoot op weg naar Boven!..

    Als jij nou voor de Heere moet verschijnen? Zul je dit verhaal dan ophouden?

    Mijn antwoord is: Ja!

    Ben sinds 2002 christen en weet precies waar ik over praat aangaande alle stijlen van de muziek, dus ook over popmuziek.

     

    Mijn mening blijft staan: Je mag er naar luisteren, je mag er van genieten, maar het mag je leven niet gaan beheersen.

    Ik luister er naar, geniet ervan (erger me heel erg vaak ook zeker als ik iemand als Jan Smit hoor, of Madonna) ik kan zelfs heel nuchter constateren dat Michaël Jackson een ongelooflijk goede artiest was (alleen jammer dat zijn eigen ego hem fataal is geworden) maar ik kan best zonder. Sterker nog: Er gaan heel veel dagen voorbij dat ik niet naar popmuziek luister.

     

    Geen enkele muziekstijl kun je de schuld geven van welke invloed op de mens ook. Het ligt aan jouw dat je dergelijke invloeden ook toelaat of niet.

     

    Daarom vind ik het verschrikkelijk dat er een muziekstijl wordt afgeschoten, terwijl er bij deze man elke zondag wordt geleerd dat de mens zo ellendig is. JIJ bent schuldig/verantwoordelijk(desnoods) aan dat wat muziek met jou doet, niet de muziek zelf. Zoals Adam de schuld gaf aan Eva omdat hij van de verboden vrucht had gegeven, zo wordt er hier de schiuld gegeven aan de popmuziek omdat het zo 'slecht is voor mensen'. Net zoals Adam van de vrucht genomen heeft (hij had het ook kunnen weigeren) zo kunnen wij onszelf laten beinvloeden door muziek terwijl we die invloed ook kunnen weigeren.

     

    Ik weiger dat pertinent. Domweg omdat mijn leven er veel mooier zonder de invloed van muziek. Dan heb ik het dus over alle muziek. Dus geniet ik ervan en daar blijft het bij, want muziek is om te genieten en niet om je leven te beheersen. Datzelfde geldt ook voor Popmuziek.

     

    Wat betreft mijn opmerking over die Elspeetse meneer Mulder: Ik heb dat soort dingen niet nodig. De Bijbel is voor mij genoeg. Heb heel veel boeken gelezen over personen (Nelson mandela, Billl Clinton, Keith Green, Billy Graham, Miachail Gorbatsov) erg indrukwekkend allemaal, maar het heeft mijn houding en mening niet veranderd of tot God gebracht. Nou ja, geen één, er zijn vier belangrijke boeken geschreven die gaan over één persoon, en die vier boeken hebben mijn leven veranderd. Waarschijnlijk hebben jullie ze zelf ook: Het zijn de eerste 4 boeken van het Nieuwe Testament.

     

    Ik ken veel mensen in de lichte muziek en daar zitten zeer gelovige christenen onder. Niet zeggen dat dat niet kan, of dat het dan GEEN christenen zij, ik sta hier niet te liegen.


    Music68. Je mag best weten da ik heel erg van jou schrok!! Ik vin het niet normaal hoe jij reageert! Ik wil niet zeggen da ik zo goed ben, maar toch zie ik bij jou wel veel dingen die niet goed zijn.

    Jij zegt heel duidelijk ja op de vraag of je dit nog zal zeggen als je voor God moet verschijnen. Als ik jou was zou ik dat nooit zeggen, want ik weet zeker da je dan met een mond vol tanden zal staan!!

    Ben erg blij da je christen ben geworden, maar er zijn ok nog verschillende soorten christenen! Er zijn mondchristenen, en hartbelijders!

    Popmuziek. Ik vind popmuziek absoluut niet goed! Er zijn liederen die absoluut tegen Gods Woord zijn! En dan vin ik da je niks mag luisteren. Ook al neem je liederen die goed zijn, toch geniet de duivel!! En wat heb ie aan muziek?! Je mag wel God loven en prijzen, en volgens mij kan dat alleen met psalmen! Of heb ik da nou verkeerd?!

    Jij zegt da jij zulk soort boekjes niet nodig heb?! Waarom ga je dan naar de kerk? Of ga je niet naar de kerk? De dominees enz zijn werktuigen in Gods hand. Die boekjes zijn ok werktuigen. Waarom is dat dan overbodig? Je kan ok beter boekjes lezen van oude dominees die al lang niet meer leven..

    Nogmaals, ik zeg niet dat ik zo goed ben. Maar toch wil ik je wel op deze dingen wijzen! Ik hoop da je erover nadenkt, en nog een reactie geeft!

    Gegroet, Heline

    helemaal nee eens! denk jij, music68, dat jij als je voor God moet verschijnen zo'n verhaal op durft te hangen?!? ik weet wel dat als je dat aan een bekeerd iemand vraagt, dat diegene alleen maar verbaast is dat hij naar de Hemel mag! en echt geen verhalen op durft te hangen over zijn goeie popmuziek! enz.

     <3 G.!
    MusicLover
    redacteur
    Quote bericht
    aantal posts:279

     

    Music68
    verslaggever schreef op maandag 29 juni 2009 - 18:27

    Tsjonge jonge wat een heetgebakerde reacties op mijn reacties.

     

    Terug naar de kern.Mijn verwijt aan deze Godsdienstleraar (en dat is ook mijn verwijt naar de hele Reformatorische gezindt)  dat men Popmuziek bijvoorbaat afwijst.

    Dat is klinkklare onzin, maar kennelijk voelen we ons daar geweldig bij, heerlijk zo'n wetje.

     

    Geen enkele muziekstijl kun je afkeuren, barok niet, Romantiek niet, popmuziek ook niet. Het is gewoon een muziekstijl, meer niet en minder ook niet.

    Dat je verkeerd beinvloed kan worden door Popmuziek, dat zal ik niet ontkennen, maar er is net zoveel klassieke muziek waardoor je verkeerd beinvloed kunt worden. Ik ga hier geen componisten noemen, maar ik weet er een paar daar zullen jullie van schrikken als ik die zou noemen. Maar ik weet heel veel van muziek.

     

    ALS popmuziek jouw verkeerd beinvloed, moet je er niet naar luidteren, dat is mij ook ogverkomen met de groep Ramstein. Geweldige muziek, maar ik werd er een beetje depri van. Weg ermee, hetzelfde geld voor mij ook voor de groep Blöf, ik vind het vreselijik, en ook niet origineel dus, weg ermee. Bij jou kan dat anders zijn.

     

    Dan wordt er gezegd dat psalmen beter zijn omdat popmuziek niet is geschreven tot Gods eer en de Psalmen wel. Daar wil ik het volgende over zeggen: Als je over de van Brienenoord brug rijdt moet je niet links van je kijken. Dan zie je namelijk de euromast en die is niet gebouwd tot Gods eer. Aan dezelfde kant zie je ook ergens het Feyenoordstadion, moet je ook niet naar kijken, is ook niet gebouwd tot Gods eer. Ik zou wel de andere kant op kijken omdat je kans hebt de laurenskerk te zien of een andere kerk. Wat je hebt gemist zijn twee gebouwen omdat die niet tot Gods eer zijn.

    Als je popmuziek om deze reden afwijst, moet je dat met andere dingen ook doen.

     

    Dan hen ik nog ergens Maleachi geciteerd, iuets van: "Dit volk gaat ten onder omdat ze geen kennis hebben." Daar moets ik heel erg sterk aabn denken totn ik dit artikel las. Iets wordt verketterd omdat we eigenlijk niet weten wat het is en waar het vandaan komt. Hier valt veel van te zeggen maar dan wordt het veel en veel te lang. Maar goed, kort dan: Eerst was er de Gospelmuziek. Dat ontstond in de periode aan het einde van de slavernij in Amerika. Amerikaans negerslaven waren veelal christen geworden en begonnen te zingen asl troost tegen hun onderdrukking. Instrumenten hadden ze niet, maar het werk ritme was een belangrijk percussieinstrument en daar is de zogenaamde 'after beat' uit ontstaan. Van hieruit ontsonden andere stijlen, Close Harmonie, Barbershop, Dixieland, Ragtime,  Jazz, Pop en de Gospelmuziek ontwikkelde zicht steeds verder, parallel aan de Pop en Jazz.

     

    Zo ontstonden er twee soorten stromen in de lichte muziek, een seculiere stroom en een godsdienstige stroom, overigens is dit in de klassieke muziek precies hetzelfde.

     

    Ik kan hier nog wel verder over uitwijden.....maar dat wordt te lang. Dat doe ik niet, hier moet je het maar mee doen. Lees eens een boek hierover, er zijn er plenty.


     

    Hele mooie argumenten elke keer.

    Maar je weet toch dat popmuziek altijd een 'gevoelig' punt is in de reformatorische gezindte! Logisch dat er dan zulke artikelen komen, en dat mensen het er mee eens zijn. Zeker hier op yord!!

    Ik ben van mening dat het gewoon fout is! Ik luister het niet meer. Gospel vind ik dan een goed alternatief.

    Maar ja, iedereen zo z'n mening.

     

     

     Sometimes you wonder if the road you're on has a reason... Try to go on when you just don't know! --
    Noortje3
    bezorger
    Quote bericht
    aantal posts:35

     

    grapjas
    verslaggever schreef op maandag 29 juni 2009 - 12:34

     

    Noortje3
    bezorger schreef op zaterdag 27 juni 2009 - 11:41

    @music68

    First of all, Ik heb respect voor je reacties en de manier waarop. Mensen die het niet begrijpen, raad ik aan het gewoon rustig nog keer door te lezen. Het is duidelijk uitgelegd... En vooral niet gelijk reageren van 'dat het niet normaal is zoals hij reageert'. Dit getuigt van geen respect! Zelf luister ik ook  popmuziek. Je gaat er in mee, geniet ervan. Ook ik kan prima zonder.. En ben het met je eens, dat je kunt genieten van muziek. Alleen, wat ik bij mezelf merk: het gevaar is soms dat je liedjes gaat luisteren waarvan je de tekst niet weet. Overigens ben ik door al die artikelen wel kritischer naar teksten van popmuziek gaan kijken. Maar, het is niet altijd zo dat mensen die popmuziek luisteren daarvan in 'de ban zijn'. Ik kan weken zonder. Tuurlijk, het moet je leven niet gaan beheersen. Dat is niet gezond.. Maar, dat hoeft ook niet. Alleen raad ik wel aan, de teksten van popmuziek na te kijken. Vaak luister je (onbewust) naar teksten, waar je niet achter kunt staan...

    Je legt je argumenten goed uit alleen zit er iets in wat ik niet begrijpt,, ke gaar er lekker in mee zeg je maar je mag niet in de ban zijn van popmuziek,, begrijp ik dit verkeerd of,,,
     


    Ja, ik kan me voorstellen dat dit tegenstrijdig overkomt. Ik bedoel dat ikzelf en waarschijnlijk ook anderen meegaan in popmuziek als je het luistert. Het raakt je, het wijsje zit snel in je hoofd. Maar, het moet niet zover komen dat je ervan in de ban raakt. En met in de ban raken bedoel ik dat je niet meer zonder kan. Ik luister niet hele dagen popmuziek, af en toe. En dan kijk ik de teksten na... Ik kan prima zonder, omdat er meer in je leven is dan popmuziek. Maar ik kan me wel voorstellen dat mensen ervan in de ban raken (dus geen dag zonder popmuziek kunnen), omdat popmuziek meeslepend is. Snap je?

    maj
    verslaggever
    Quote bericht
    aantal posts:973

     

    Noortje3
    bezorger schreef op dinsdag 30 juni 2009 - 09:55

     

    grapjas
    verslaggever schreef op maandag 29 juni 2009 - 12:34

     

    Noortje3
    bezorger schreef op zaterdag 27 juni 2009 - 11:41

    @music68

    First of all, Ik heb respect voor je reacties en de manier waarop. Mensen die het niet begrijpen, raad ik aan het gewoon rustig nog keer door te lezen. Het is duidelijk uitgelegd... En vooral niet gelijk reageren van 'dat het niet normaal is zoals hij reageert'. Dit getuigt van geen respect! Zelf luister ik ook  popmuziek. Je gaat er in mee, geniet ervan. Ook ik kan prima zonder.. En ben het met je eens, dat je kunt genieten van muziek. Alleen, wat ik bij mezelf merk: het gevaar is soms dat je liedjes gaat luisteren waarvan je de tekst niet weet. Overigens ben ik door al die artikelen wel kritischer naar teksten van popmuziek gaan kijken. Maar, het is niet altijd zo dat mensen die popmuziek luisteren daarvan in 'de ban zijn'. Ik kan weken zonder. Tuurlijk, het moet je leven niet gaan beheersen. Dat is niet gezond.. Maar, dat hoeft ook niet. Alleen raad ik wel aan, de teksten van popmuziek na te kijken. Vaak luister je (onbewust) naar teksten, waar je niet achter kunt staan...

    Je legt je argumenten goed uit alleen zit er iets in wat ik niet begrijpt,, ke gaar er lekker in mee zeg je maar je mag niet in de ban zijn van popmuziek,, begrijp ik dit verkeerd of,,,
     


    Ja, ik kan me voorstellen dat dit tegenstrijdig overkomt. Ik bedoel dat ikzelf en waarschijnlijk ook anderen meegaan in popmuziek als je het luistert. Het raakt je, het wijsje zit snel in je hoofd. Maar, het moet niet zover komen dat je ervan in de ban raakt. En met in de ban raken bedoel ik dat je niet meer zonder kan. Ik luister niet hele dagen popmuziek, af en toe. En dan kijk ik de teksten na... Ik kan prima zonder, omdat er meer in je leven is dan popmuziek. Maar ik kan me wel voorstellen dat mensen ervan in de ban raken (dus geen dag zonder popmuziek kunnen), omdat popmuziek meeslepend is. Snap je?


    Ja je hebt gelijk! Popmuziek maakt helaas altijd nog meer indruk dan een preek!

     Willetje I love you 4 ever!! The best friends ooit!
    grapjas
    verslaggever
    Quote bericht
    aantal posts:1033

     

    maj
    redacteur schreef op dinsdag 30 juni 2009 - 10:07

     

    Noortje3
    bezorger schreef op dinsdag 30 juni 2009 - 09:55

     

    grapjas
    verslaggever schreef op maandag 29 juni 2009 - 12:34

     

    Noortje3
    bezorger schreef op zaterdag 27 juni 2009 - 11:41

    @music68

    First of all, Ik heb respect voor je reacties en de manier waarop. Mensen die het niet begrijpen, raad ik aan het gewoon rustig nog keer door te lezen. Het is duidelijk uitgelegd... En vooral niet gelijk reageren van 'dat het niet normaal is zoals hij reageert'. Dit getuigt van geen respect! Zelf luister ik ook  popmuziek. Je gaat er in mee, geniet ervan. Ook ik kan prima zonder.. En ben het met je eens, dat je kunt genieten van muziek. Alleen, wat ik bij mezelf merk: het gevaar is soms dat je liedjes gaat luisteren waarvan je de tekst niet weet. Overigens ben ik door al die artikelen wel kritischer naar teksten van popmuziek gaan kijken. Maar, het is niet altijd zo dat mensen die popmuziek luisteren daarvan in 'de ban zijn'. Ik kan weken zonder. Tuurlijk, het moet je leven niet gaan beheersen. Dat is niet gezond.. Maar, dat hoeft ook niet. Alleen raad ik wel aan, de teksten van popmuziek na te kijken. Vaak luister je (onbewust) naar teksten, waar je niet achter kunt staan...

    Je legt je argumenten goed uit alleen zit er iets in wat ik niet begrijpt,, ke gaar er lekker in mee zeg je maar je mag niet in de ban zijn van popmuziek,, begrijp ik dit verkeerd of,,,
     


    Ja, ik kan me voorstellen dat dit tegenstrijdig overkomt. Ik bedoel dat ikzelf en waarschijnlijk ook anderen meegaan in popmuziek als je het luistert. Het raakt je, het wijsje zit snel in je hoofd. Maar, het moet niet zover komen dat je ervan in de ban raakt. En met in de ban raken bedoel ik dat je niet meer zonder kan. Ik luister niet hele dagen popmuziek, af en toe. En dan kijk ik de teksten na... Ik kan prima zonder, omdat er meer in je leven is dan popmuziek. Maar ik kan me wel voorstellen dat mensen ervan in de ban raken (dus geen dag zonder popmuziek kunnen), omdat popmuziek meeslepend is. Snap je?


    Ja je hebt gelijk! Popmuziek maakt helaas altijd nog meer indruk dan een preek!


    Das bij mij niet het geval or,,

    popmuziek spreek mij niet aan,,

    Een preek kan dagen bij me blijve

    muziek (wat voor dan ook) veel minder!

    goofj
    correspondent
    Quote bericht
    aantal posts:215

    h

    Music68
    verslaggever schreef op maandag 29 juni 2009 - 22:40

     

    goofj
    correspondent schreef op maandag 29 juni 2009 - 20:53

     

    Music68
    verslaggever schreef op maandag 29 juni 2009 - 18:27

    Tsjonge jonge wat een heetgebakerde reacties op mijn reacties.

     

    Terug naar de kern.Mijn verwijt aan deze Godsdienstleraar (en dat is ook mijn verwijt naar de hele Reformatorische gezindt)  dat men Popmuziek bijvoorbaat afwijst.

    Dat is klinkklare onzin, maar kennelijk voelen we ons daar geweldig bij, heerlijk zo'n wetje.

     

    Geen enkele muziekstijl kun je afkeuren, barok niet, Romantiek niet, popmuziek ook niet. Het is gewoon een muziekstijl, meer niet en minder ook niet.

    Dat je verkeerd beinvloed kan worden door Popmuziek, dat zal ik niet ontkennen, maar er is net zoveel klassieke muziek waardoor je verkeerd beinvloed kunt worden. Ik ga hier geen componisten noemen, maar ik weet er een paar daar zullen jullie van schrikken als ik die zou noemen. Maar ik weet heel veel van muziek.

     

    ALS popmuziek jouw verkeerd beinvloed, moet je er niet naar luidteren, dat is mij ook ogverkomen met de groep Ramstein. Geweldige muziek, maar ik werd er een beetje depri van. Weg ermee, hetzelfde geld voor mij ook voor de groep Blöf, ik vind het vreselijik, en ook niet origineel dus, weg ermee. Bij jou kan dat anders zijn.

     

    Dan wordt er gezegd dat psalmen beter zijn omdat popmuziek niet is geschreven tot Gods eer en de Psalmen wel. Daar wil ik het volgende over zeggen: Als je over de van Brienenoord brug rijdt moet je niet links van je kijken. Dan zie je namelijk de euromast en die is niet gebouwd tot Gods eer. Aan dezelfde kant zie je ook ergens het Feyenoordstadion, moet je ook niet naar kijken, is ook niet gebouwd tot Gods eer. Ik zou wel de andere kant op kijken omdat je kans hebt de laurenskerk te zien of een andere kerk. Wat je hebt gemist zijn twee gebouwen omdat die niet tot Gods eer zijn.

    Als je popmuziek om deze reden afwijst, moet je dat met andere dingen ook doen.

     

    Dan hen ik nog ergens Maleachi geciteerd, iuets van: "Dit volk gaat ten onder omdat ze geen kennis hebben." Daar moets ik heel erg sterk aabn denken totn ik dit artikel las. Iets wordt verketterd omdat we eigenlijk niet weten wat het is en waar het vandaan komt. Hier valt veel van te zeggen maar dan wordt het veel en veel te lang. Maar goed, kort dan: Eerst was er de Gospelmuziek. Dat ontstond in de periode aan het einde van de slavernij in Amerika. Amerikaans negerslaven waren veelal christen geworden en begonnen te zingen asl troost tegen hun onderdrukking. Instrumenten hadden ze niet, maar het werk ritme was een belangrijk percussieinstrument en daar is de zogenaamde 'after beat' uit ontstaan. Van hieruit ontsonden andere stijlen, Close Harmonie, Barbershop, Dixieland, Ragtime,  Jazz, Pop en de Gospelmuziek ontwikkelde zicht steeds verder, parallel aan de Pop en Jazz.

     

    Zo ontstonden er twee soorten stromen in de lichte muziek, een seculiere stroom en een godsdienstige stroom, overigens is dit in de klassieke muziek precies hetzelfde.

     

    Ik kan hier nog wel verder over uitwijden.....maar dat wordt te lang. Dat doe ik niet, hier moet je het maar mee doen. Lees eens een boek hierover, er zijn er plenty.

    Music68, je bent nu wel hele onzinnige vergelijkingen aan het maken, jij noemde ook gospelmuziek, vind je dat ook goed? IK RAAD HET TEN ZEERSTE AF omdat hiermee als het ware godsdienstige liederen op duivels muziek wordt gedraaid, maar nu over popmuziek: duivelse liederen meestal en als je er heel vaak naar luistert ga je het nog mooi vinden ook, dus breek met je popmuziek en ps. wil je laten zien in deze reactie van jou dat je verstand heb van muziek ofzo, wikipedia is een makkelijke site hé??!!! DUS MIJN ADVIES: luister geen (onschuldige) popmuziek opdat je nog meer de wereld in zal gaan hiermee. hier wil ik het bij laten! gr h
     

    Beste Goofj. Mijn informatie komt niet van Wikipedia maar van een zesjarige muziekopleiding met diploma. Waarin ik dus geleerd heb dat de lichte muziek begon met Gospel en laater onstonden er andere stromingen.

    Mij maak je dus niet zo veel wijs op muziekgebied.


     

    hééj music68! mag ik mischien weten hoe oud jij ben i.v.m. je kennis over muziek?? wat vind jij nu van gospel?

     ...in een blauw geruite kiel
    abcdrom
    bezorger
    Quote bericht
    aantal posts:41

    Bart...( of meneer bolier)

    Ik weet niet of je dit leest, maar je weet waarschijnlijk wel dat die popzanger michael nogwat is overleden. Dit had met jou net zo goed kunnen gebeuren. T is een wonder dat je nu nog godsdienst bij ons mag geven ( op school). Ik denk, dat als jongeren die popmuziek luisteren, er wel van onder de indruk raken. Maar eigenlijk kan ik het niet zeggen omdat ik niet weet hoe die personen zijn.We kunnen wel zeggen, dat doe ik nooit, ik ben zo goed! Maar dat heb jij misschien ook wel gedacht. en je doet het toch.      Het is fijn dat het nog zo is afgelopen, het had immers ook heel anders af kunnen lopen!!

    Een leerling van de Fruytier in Uddel

    ForLife
    journalist
    Quote bericht
    aantal posts:2239

    @Music 68

    Sorry, raakt kant noch wal.

    cokky
    correspondent
    Quote bericht
    aantal posts:116

    Hoi Music68,

    Behalve dat ik het artikel geen afknapper vond, ben ik het van harte met je eens.

    maj
    verslaggever
    Quote bericht
    aantal posts:973

     

    cokky
    bezorger schreef op woensdag 1 juli 2009 - 22:43

    Hoi Music68,

    Behalve dat ik het artikel geen afknapper vond, ben ik het van harte met je eens.


    waarom?

     Willetje I love you 4 ever!! The best friends ooit!
    cokky
    correspondent
    Quote bericht
    aantal posts:116

     Doet het er toe? Mijn mening is al weergegeven door Music68. Ik vond alleen maar dat hij/zij soms zeer kort door de bocht wordt aangevallen, en daarom wilde ik hem/haar laten weten dat er ook nog mensen achter hem/haar staan. Dat is alles, ik heb er verder niets aan toe te voegen.

    maj
    redacteur schreef op donderdag 2 juli 2009 - 08:05

     

    cokky
    bezorger schreef op woensdag 1 juli 2009 - 22:43

    Hoi Music68,

    Behalve dat ik het artikel geen afknapper vond, ben ik het van harte met je eens.


    waarom?


     

    maj
    verslaggever
    Quote bericht
    aantal posts:973

     

    cokky
    bezorger schreef op maandag 6 juli 2009 - 14:39

     Doet het er toe? Mijn mening is al weergegeven door Music68. Ik vond alleen maar dat hij/zij soms zeer kort door de bocht wordt aangevallen, en daarom wilde ik hem/haar laten weten dat er ook nog mensen achter hem/haar staan. Dat is alles, ik heb er verder niets aan toe te voegen.

    maj
    redacteur schreef op donderdag 2 juli 2009 - 08:05

     

    cokky
    bezorger schreef op woensdag 1 juli 2009 - 22:43

    Hoi Music68,

    Behalve dat ik het artikel geen afknapper vond, ben ik het van harte met je eens.


    waarom?


     


    Oke. Dank je wel

     Willetje I love you 4 ever!! The best friends ooit!
    [1]  «  4  5  6  7  8  9  10  »  [10]