Yord herfst logo
Home      Zoeken      

    „Popmuziek komt bij Gods tegenstander vandaan"

    Als jongen was hij verslingerd aan popmuziek. Hij luistert er nog steeds af en toe naar. Om bij te blijven, omdat hij lezingen over het onderwerp houdt en bezig is er een boekje over te schrijven. Jeugdwerkadviseur Sandor van Leeuwen: „Popmuziek komt bij Gods tegenstander vandaan. Ook die van Marco Borsato.”

    Op verzoek van deze krant geeft Van Leeuwen (31), werkzaam bij de Jeugdbond Gereformeerde Gemeenten, zijn commentaar op teksten van populaire popzangers.

    De Schotse zangeres Amy Macdonald scoort nummer één onder refojongeren. Haar populaire hit ”This is the life” heeft een tekst die verre van onschuldig is, stelt Van Leeuwen. „Het liedje gaat over feesten, het uitgaansleven en de kater die je de ochtend erna hebt. De boodschap: als je niet feest, heb je het meest ongelukkige leven dat je kunt bedenken. Dat staat haaks op de Bijbel.”

    Mineurboodschap
    Het liedje ”Mr Rock & Roll” heeft „eenzelfde mineurboodschap”, constateert de jeugdwerkadviseur. „Een man is aan het dansen, raakt in de problemen, er komt een meisje bij, ze gaan samen verder en het eindigt in de modder van het leven. Waar gaat het in dit liedje om? Vrouwen worden als lekker ding neergezet, je hebt er als man even een relatie mee en dan is het weer voorbij.”

    Jeugdwerkadviseur Sandor van Leeuwen.

    Jeugdwerkadviseur Sandor van Leeuwen.

    Ten diepste bezingt Amy Macdonald niet anders dan de leegte van het leven, vindt Van Leeuwen. „Kijk ook naar haar song ”Run”. De boodschap daarvan is: Als je alles uit het leven hebt gehaald wat erin zit, blijft er niets meer over om voor te leven. Dat is het individualisme ten top.”

    Waarom refojongeren daarvan in de ban raken? „Ze worden sterk door hun gevoel gedreven. Zo’n liedje van Amy luistert lekker en voelt goed. Haar muziek is voorspelbaar en spreekt daarom aan. Dat ze op nummer één staat bij refojongeren verbaast mij niet. Ze zingt over alledaagse thema’s, staat vanaf haar 15e op het podium, is verloofd met een bekende voetballer en heeft iets authentieks. Daar zoeken jongeren naar. Amy is voor hen herkenbaarder dan de dominee in zijn zwarte pak.”

    Plat
    Het populaire Nederlandse duo Nick & Simon gooit het volgens Van Leeuwen over een andere boeg. „Zij propageren in hun liedjes juist er het beste van te maken. Het leven is vaak niks, maar het komt een keer goed. Kijk maar naar ”Vallende sterren”. Je droomt, je mag een wens doen en die zal nog uitkomen ook. Daar is ogenschijnlijk weinig mis mee, maar er zit natuurlijk wel een heel plat wereldbeeld achter zo’n boodschap.”

    Bij ”De dag dat alles beter is” vraagt Van Leeuwen zich af wat Nick & Simon bedoelen met: alles beter. „Daar kom je in het liedje zelf niet goed achter.” De jeugdwerkadviseur zet z’n computer aan. „Weet je wat helpt? De videoclip bekijken. Popzangers trekken er niet voor niets tienduizenden euro’s voor uit om zo’n clip te maken.”

    Er rijdt een oude ”Amerikaan” over het scherm. Twee jongens erin. Onderweg pikken ze twee meiden op. De clip eindigt rond een behaaglijk vuur. Onschuldig? „Het gaat om mooie billen, mooie borsten en een beetje frunniken aan dames. Dat bedoelen Nick & Simon dus met de dag dat alles beter is. Dat is heel wat anders dan wat artikel 37 van de Nederlandse Geloofsbelijdenis schrijft over de grote dag, waar christenen met verlangen naar uitzien. Jongeren denken daar misschien niet aan, maar het verschil is aangrijpend.”

    Trampoline
    Van Leeuwen citeert twee regels uit ”Rosanne”, een ander populair nummer van Nick & Simon: „Rosanne, ik weet dat er heel veel mannen zijn/ elke keer weer een ander en mij doet ’t pijn.” Hij vraagt zich hardop af: „Welk beeld van relaties, van seksualiteit krijgen jongeren hiermee voorgeschoteld? Ik hoorde dat een ventje van elf van de gereformeerde gemeente in Rijssen dit liedje op de trampoline stond te zingen... Opvoeders moeten daarover praten. Op een goede manier. Wie gelijk zegt dat popmuziek allemaal herrie is, plaatst zich voor jongeren buiten de discussie.”

    Jan Smit staat nummer vier onder refojongeren. Van Leeuwen verwijst naar zijn liedje ”Zeven zonden”. „Hoeveel toelichting is hier nodig? Jan Smit propageert openlijk de zonde om een meisje te krijgen met wie hij de nacht wil doorbrengen. In een ander liedje van hem, ”Stilte in de storm”, wordt seks neergezet als iets wat je moet doen en niet iets waarover je moet praten. Hoeveel invloed zou deze meest begeerde vrijgezel van Nederland op christelijke jongeren hebben?”

    Rode handpalm
    Van Leeuwen realiseert zich dat er veel verschillende soorten popteksten zijn. „Maar hoe je het ook wendt of keert, de boodschap van veel popliedjes staat haaks op de Bijbel, op een leven met God. Popmuziek hoort niet bij de Heere en Zijn dienst. Sterker nog: popmuziek komt bij Gods tegenstander vandaan. Ook die van Marco Borsato.”

    Is dat laatste niet te stellig? Van Leeuwen grijpt weer naar zijn computer en laat een stukje uit Borsato’s film ”Wit licht” zien. „Kijk, Marco neemt de houding aan van een gekruisigde Jezus. Zijn handpalm is rood. Een duidelijker verwijzing kan niet. Dit durf ik gerust het werk van de duivel te noemen.”

    En als jongeren geen videoclips bekijken en de teksten niet verstaan, is popmuziek dan ook schadelijk? „Absoluut. Ik heb zelf als jongere veel pop geluisterd. Het akelige van popmuziek is dat die zondige liedjes je je leven lang blijven achtervolgen. Ik hoef maar een klein stukje te horen en ik weet direct de woorden weer. Eens geluisterd blijft geluisterd.”

    Lastigvallen
    Dat popteksten invloed hebben op de gedachtewereld van jongeren, staat voor Van Leeuwen vast. „Als je voortdurend het beeld krijgt voorgeschoteld dat meisjes lustobjecten zijn die je seksueel mag lastigvallen, dan ga je dat gewoon vinden. Dat verzin ik niet, maar dat blijkt uit wetenschappelijk onderzoek.”

    De invloed van pop moet absoluut niet onderschat worden, stelt Van Leeuwen. Hij doet voor de derde keer een beroep op z’n computer en laat een optreden van Robbie Williams zien. Wijzend naar het scherm: „Williams krijgt de zaal helemaal hysterisch en roept: „The power of popmusic, it might be everything!” Hij heeft gelijk! Muziek is emotie en heeft een enorme impact op jongeren. Popmuzikanten hebben een vreselijk machtig wapen in handen.”

    Als jeugdwerkadviseur stimuleert Van Leeuwen jongeren met „goede geestelijke en klassieke muziek” bezig te zijn. „Dat is niet makkelijk, want veel van die muziek spreekt jongeren niet aan. Ouders hebben hierin een belangrijke taak. Uit onderzoek van de Jeugdbond blijkt dat als ouders dit terrein braak laten liggen, de duivel het met popmuziek invult.”

    Vaak krijgt Van Leeuwen van jongeren te horen dat er ook goede popliedjes zijn. „Ik reageer altijd: Zoek er eentje op en stuur het naar mij toe. Ik heb tot nu toe niets gehad...”

    Dit is deel 3 in een serie over jongeren en popmuziek. Vrijdag deel 4.

    Reacties (70)

    «  1  2  3  4  5  »  
    Jenn
    bezorger
    Quote bericht
    aantal posts:30

    Hierbij wil ik even opmerken dat meer dan de helft van de jongeren niet eens geeft om de teksten in de liedjes, 9 van de 10 teksten kan je of niet goed verstaan of niet zo 1,2,3 vertalen. En This Is The Life is gewoon een leuk deuntje om naar te luisteren.

    En om nu elk liedje onder POP te schuiven is wel erg kortzichtig. Er bestaan ook nog stijlen zoals: Folk & Country. Wat valt hier over te zeggen? Daar ben ik dan wel benieuwd naar.

    Popmuziek is zo'n korte term en vaak wordt alles met drumstel en gitaar daaronder gezet. Dat heet bekrompen denken. Tuurlijk, er zijn genoeg liedjes waarvan de teksten niet stroken met het christelijk zijn. Maar als je eens goed oplet zul je zien dat er nog zoooveel liedjes zijn waar je wel gewoon naar kunt luisteren, je moet dan alleen in een andere richting kijken!!

    lopske
    bezorger
    Quote bericht
    aantal posts:27

     

    NeroStix
    bezorger schreef op maandag 22 juni 2009 - 20:59

    Wat is de "tegenstander" als ik vragen mag? De duivel? Zo ja, is iedereen die jullie geloof niet deelt dan een "duivels aanbidder"?

    Dit is een serieuze vraag en geen aanvallende opmerking.


    ben met je eens. wordt hier teveel van 2 werelden uit gegaan. God en de duivel. denk dat dat niet goed is. maar hoe het wel zit zou ik ook niet weten. is hier een dominee???;)

    bmwfan
    verslaggever
    Quote bericht
    aantal posts:1008

     

    NeroStix
    bezorger schreef op maandag 22 juni 2009 - 20:59

    Wat is de "tegenstander" als ik vragen mag? De duivel? Zo ja, is iedereen die jullie geloof niet deelt dan een "duivels aanbidder"?

    Dit is een serieuze vraag en geen aanvallende opmerking.


    stuur het naar de krant dan antwoorden ze je wel

     -xxx- van my
    liezzz
    bezorger
    Quote bericht
    aantal posts:7

    Ach joh, maak je niet zo druk! Als je het idd niet met hem eens ben, waarom ga je dan zo'n kabaal maken...

    Diep in je hart weet je ook wel welke muziek er wel en niet goed is...

    Hou het lekker voor jezelf

    liezzz
    bezorger
    Quote bericht
    aantal posts:7

    Meneer van Leeuwen durft zijn mening ten minste te geven! Er zijn zelfs ouders die dat niet eens aan hun kind durven...

    En hij bemoeid zich helemaal niet met de mensen, hij laat zien hoe het is!!!!

    Diep in je hart weet je ook wel welke muziek er niet en wel goed is...

    liezzz
    bezorger
    Quote bericht
    aantal posts:7

     

    GJH
    bezorger schreef op maandag 22 juni 2009 - 19:14

    Van Leeuwen haalt enkele (bij reformatorische jongeren kennelijk populaire) artiesten aan en komt tot de conclusie

     

    "Maar hoe je het ook wendt of keert, de boodschap van veel popliedjes staat haaks op de Bijbel, op een leven met God. Popmuziek hoort niet bij de Heere en Zijn dienst. Sterker nog: popmuziek komt bij Gods tegenstander vandaan. Ook die van Marco Borsato."

     

    Daar schiet Van Leeuwen enorm ver door. Natuurlijk is het goed om eens na te denken over de teksten van popnummers waar je naar luistert en de achterliggende moraal. Maar ik kan me echt totaal niet voorstellen dat iemand die naar eigen zeggen geregeld naar popmuziek luistert om "bij te blijven" tot zo'n conclusie kan komen. Dan weet je m.i. echt veel te weinig van popmuziek af, en krijg ik het donkerbruine vermoeden dat persoonlijke muzikale voorkeur een rol speelt in het advies om alleen naar "goede geestelijke of klassieke muziek" te luisteren.


     

    Jij weet er dus te veel van af, laten we het daar maar op houden.

    Als je jezelf zo opstandig optreed is je geweten gewoon niet goed, anders zou je jezelf niet zo druk maken en verdedigen...

    Eleqit
    bezorger
    Quote bericht
    aantal posts:1

    En wat is popmuziek? Is dat alleen de top 40? Is dat alleen de liedjes met de slechte teksten?

    En is gospelmuziek en christelijke rock en country muziek allemaal fout?

    Waarom wordt het zo zwart wit afgebeeld? Pop- slecht    klassiek-christelijk=goed. Er bestaat ook muziek die christelijker kan zijn dan klassiek, want dat is niet de definitie van christelijke muziek.

    Ik vind dat het wat beter uitgelegd kan worden en bediscussiëerd.

    janusju
    redacteur
    Quote bericht
    aantal posts:639

    Ik heb niet alle reacties gelezen. Is me teveel werk.

    Maar ik vlieg er ff overheen. Mijn zwager komt uit de wereld, en die  wil wel een inleiding houden op jullie JV. Hij verteld uit de praktijk. Overweeg je de inleiding? Mail pannenkoek@yord.nl

     Jezus heeft niet geleefd om anderen te doden, maar Hij zou sterven, opdat anderen zouden leven.
    Only
    bezorger
    Quote bericht
    aantal posts:4

    Ik lees hier telkens de vraag wat er nu precies onder popmuziek valt. Ik denk dat alle muziek waarbij je afgeleid wordt van de eer van God slecht is. Probeer maar eens te bidden terwijl je een popnummer luistert. Waarom vinden veel mensen het te grof om te zeggen dat popmuziek bij de duivel vandaan komt? Het is toch duidelijk dat alle dingen die je van God afhouden bij de duivel vandaan komen?
    Beelzebub
    bezorger
    Quote bericht
    aantal posts:1

    Ik vraag me af wat de heer van Leeuwen vindt van de teksten van de formatie 'Tool'. En ach, ik ben de kwaadste niet. Dit bespaart hem de moeite van het zoeken: http://www.toolband.com/album/lyrics/
    smurfje
    journalist
    Quote bericht
    aantal posts:1570

     

    liezzz
    bezorger schreef op maandag 22 juni 2009 - 21:44

    Meneer van Leeuwen durft zijn mening ten minste te geven! Er zijn zelfs ouders die dat niet eens aan hun kind durven...

    En hij bemoeid zich helemaal niet met de mensen, hij laat zien hoe het is!!!!

    Diep in je hart weet je ook wel welke muziek er niet en wel goed is...


    goed onder woorden gebracht

     D0€ M@@® G€W00N D@$ @L G€K G€N0€G!!!
    thebutler
    bezorger
    Quote bericht
    aantal posts:2

    Wat verdrietig dat Sandor zo de negativiteit opzoekt en die verder verspreid.

    Ik bestudeer de laatste 25 jaar de Bijbel en kijk al die tijd kritisch naar de popcultuur vanuit de lessen die de Bijbel leert. En ik ken heel veel prachtige en inspirende pop songs die goed en opbouwend zijn om naar te luisteren.

    Maar veel popsongs vertellen ook verhalen met een moraal, of gewoon een luchtig fantasietje wat verder alleen maar onderhoudend bedoeld is.

    De meeste popsongs geven het wereldbeeld weer van de schrijvers/componisten en uitvoerenden (artiesten). Als ze geen relatie met God hebben kun je niet verwachten dat ze muziek maken die aansluit bij een wereld en godsbeeld dat door de Bijbel wordt geinspireerd.

    Dat Sandor jongeren stimuleert om alleen met „goede geestelijke en klassieke muziek” bezig te zijn is goed bedoeld maar onnodig en veel te benauwend. Popmuziek is namelijk geen oorzaak maar een uiting.

    Het probleem wat de Bijbel aanwijst is de scheiding tussen God en mens. Dat wordt niet opgelost door te waarschuwen tegen popmuziek. Dat is net zoiets als je ouders verbieden nog langer messen in huis te hebben omdat iemand in het gezin zich zou kunnen verwonden. Overdreven.

    Zoek samen naar Jezus en laat iedereen die naar meer dan het gewone verlangt zien dat Vader God er is en relatie met ons wil. Daar gaat het om. Niet om een beetje cultuur.

    thebutler
    bezorger
    Quote bericht
    aantal posts:2

     Oei, vindt je dat zelf ook niet watneerbuigend?

    liezzz
    bezorger schreef op maandag 22 juni 2009 - 21:47

     

    GJH
    bezorger schreef op maandag 22 juni 2009 - 19:14

    Van Leeuwen haalt enkele (bij reformatorische jongeren kennelijk populaire) artiesten aan en komt tot de conclusie

     

    "Maar hoe je het ook wendt of keert, de boodschap van veel popliedjes staat haaks op de Bijbel, op een leven met God. Popmuziek hoort niet bij de Heere en Zijn dienst. Sterker nog: popmuziek komt bij Gods tegenstander vandaan. Ook die van Marco Borsato."

     

    Daar schiet Van Leeuwen enorm ver door. Natuurlijk is het goed om eens na te denken over de teksten van popnummers waar je naar luistert en de achterliggende moraal. Maar ik kan me echt totaal niet voorstellen dat iemand die naar eigen zeggen geregeld naar popmuziek luistert om "bij te blijven" tot zo'n conclusie kan komen. Dan weet je m.i. echt veel te weinig van popmuziek af, en krijg ik het donkerbruine vermoeden dat persoonlijke muzikale voorkeur een rol speelt in het advies om alleen naar "goede geestelijke of klassieke muziek" te luisteren.


     

    Jij weet er dus te veel van af, laten we het daar maar op houden.

    Als je jezelf zo opstandig optreed is je geweten gewoon niet goed, anders zou je jezelf niet zo druk maken en verdedigen...


     

    erma
    stagiair
    Quote bericht
    aantal posts:90

    Ik vind het stukje van v Leeuwen erg mooi om te lezen, hij verdiept zich erg in de cultuur van de jongeren. Tegelijkertijd hebben veel jongeren ook niet gelijk de behoefte om naar klassieke muziek te luisteren (sommige wel) ook al is Il Divo echt geweldig! Maar dan kan je dus als goed alternatief de gospelmuziek aandragen. Maar check daar ook de engelstalige liedjes van! Nederlands talige gospelmuziek is niet verkeerd, naar mijn visie, en anders mag iemand mij daarop wijzen (+tekst). De beste versie is naar mijn mening: flinke mannekoren, klassiek pianootje, of een nummer van Sela, Gerald Troost of Marthijn Buwalda...

    Uiteindelijk gaat het niet om de regels, maar om Gods werking zelf in je hart, daardoor krijg je de behoefte om je naar Zijn leven te spiegelen. Hij zegt niet hoelang je rok moet zijn of dat je geen broek aan mag: hij zegt dat je eerbaar moet zijn. Hij zegt niet dat je bepaalde muziek niet mag luisteren, hij waarschuwt voor de invloed van de duivel! Dat doet Hij uit liefde, om jullie/jouw naar zich toe te trekken!

    Wat een Almachtige Vader! Dan leef je vrij, ook zonder Marco Borsato (ook al is Opa wel een mooi nummer = het eerste nummer dat ik aandraag naar mr. van Leeuwen --> wat is er mis met dat nr?)

     erm@
    dit isniet mijn egte handtekkening
    benna
    stagiair
    Quote bericht
    aantal posts:0

    Noem maar een nummer waarvan de tekst niet tegen God's wet ingaat. Waarbij het de artiest NIET om zichzelf te doen is, en waarmee je God ook nog eens kunt eren. er is geen grijs gebied!

     

     

    Vraag jezelf eens af: "Vindt God het goed dat ik hiernaar luister?" Als dan je antwoord "Nee" is, waarom luisterje dan nog, als je het zo goed weet...!

     

     

    Ach joh, maak je niet zo druk! Als je het idd niet met hem eens ben, waarom ga je dan zo'n kabaal maken...

     

     

    Diep in je hart weet je ook wel welke muziek er wel en niet goed is...

    Ik wil graag reageren op bovenstaande reacties. Mijn advies is; kijk eens iets verder dan je tot nu toe hebt gedaan; ga niet automatisch het pad wat je ouders hebben uitgestippeld maar vorm zelf een mening. Hieruit blijkt overduidelijk dat jullie nooit popmuziek luisteren of er althans niet in thuis zijn. Jullie zetten je er al bij voorbaat tegen af. Je mag best wel eens denken; just because it is, doesn't mean it should be! Alle gewoontes zijn niet altijd goed. Klassieke muziek is niet per definitie de (enige) goede muziek. Kijk bijvoorbeeld eens op wikipedia.nl zoek de bekende klassiekers eens op. Ze zijn ten eerste bijna allemaal rooms. Zij schreven hun muziek ook vaak voor het hof of ander goed betaald doel. Verder zijn alleen de titels (al heeft de muziek geen tekst) soms alleen al in strijd met onze geloofsovertuiging. Daarbij komt bij bv Mozart ook nog eens een relatie bij. Kijk eens naar de midzomernachtsdroom van Mendelssohn. En zo kun je nog even doorgaan.

    Verder zijn er absoluut popliedjes die wel kunnen, en ja is het tot eer van God... in ieder geval dan niet tot oneer. En welk boek lees jij tot eer van God? Je moet ook niet vallen over de term popmuziek. Populaire muziek is niet verkeerd. Wat nu klassiek heet; was destijds populaire muziek. Dat is net als met de dvd; je moet kijken wat er op staat. Het schijfje wat dvd heet is niet vanzelfsprekend verkeerd.

    Ik zal nog een voorbeeld geven van een 'pop'liedje dat mij persoonlijk erg aanspreekt. Het heet 'There you'll be' van Faith Hill en komt uit de film Pearl Harbor. Dit zijn niet meer dan gevoelens over iemand die er niet meer is; maar die ze altijd bij zich zal dragen in haar hart waar ze ook is. Je kunt er met opzet iets in zoeken; maar ook als je dit liedje in de context bekijkt, is het niet meer dan een bijzonder mooi soort 'afscheidslied'.

    «  1  2  3  4  5  »