Yord herfst logo
Home      Zoeken      

    „Popmuziek komt bij Gods tegenstander vandaan"

    Als jongen was hij verslingerd aan popmuziek. Hij luistert er nog steeds af en toe naar. Om bij te blijven, omdat hij lezingen over het onderwerp houdt en bezig is er een boekje over te schrijven. Jeugdwerkadviseur Sandor van Leeuwen: „Popmuziek komt bij Gods tegenstander vandaan. Ook die van Marco Borsato.”

    Op verzoek van deze krant geeft Van Leeuwen (31), werkzaam bij de Jeugdbond Gereformeerde Gemeenten, zijn commentaar op teksten van populaire popzangers.

    De Schotse zangeres Amy Macdonald scoort nummer één onder refojongeren. Haar populaire hit ”This is the life” heeft een tekst die verre van onschuldig is, stelt Van Leeuwen. „Het liedje gaat over feesten, het uitgaansleven en de kater die je de ochtend erna hebt. De boodschap: als je niet feest, heb je het meest ongelukkige leven dat je kunt bedenken. Dat staat haaks op de Bijbel.”

    Mineurboodschap
    Het liedje ”Mr Rock & Roll” heeft „eenzelfde mineurboodschap”, constateert de jeugdwerkadviseur. „Een man is aan het dansen, raakt in de problemen, er komt een meisje bij, ze gaan samen verder en het eindigt in de modder van het leven. Waar gaat het in dit liedje om? Vrouwen worden als lekker ding neergezet, je hebt er als man even een relatie mee en dan is het weer voorbij.”

    Jeugdwerkadviseur Sandor van Leeuwen.

    Jeugdwerkadviseur Sandor van Leeuwen.

    Ten diepste bezingt Amy Macdonald niet anders dan de leegte van het leven, vindt Van Leeuwen. „Kijk ook naar haar song ”Run”. De boodschap daarvan is: Als je alles uit het leven hebt gehaald wat erin zit, blijft er niets meer over om voor te leven. Dat is het individualisme ten top.”

    Waarom refojongeren daarvan in de ban raken? „Ze worden sterk door hun gevoel gedreven. Zo’n liedje van Amy luistert lekker en voelt goed. Haar muziek is voorspelbaar en spreekt daarom aan. Dat ze op nummer één staat bij refojongeren verbaast mij niet. Ze zingt over alledaagse thema’s, staat vanaf haar 15e op het podium, is verloofd met een bekende voetballer en heeft iets authentieks. Daar zoeken jongeren naar. Amy is voor hen herkenbaarder dan de dominee in zijn zwarte pak.”

    Plat
    Het populaire Nederlandse duo Nick & Simon gooit het volgens Van Leeuwen over een andere boeg. „Zij propageren in hun liedjes juist er het beste van te maken. Het leven is vaak niks, maar het komt een keer goed. Kijk maar naar ”Vallende sterren”. Je droomt, je mag een wens doen en die zal nog uitkomen ook. Daar is ogenschijnlijk weinig mis mee, maar er zit natuurlijk wel een heel plat wereldbeeld achter zo’n boodschap.”

    Bij ”De dag dat alles beter is” vraagt Van Leeuwen zich af wat Nick & Simon bedoelen met: alles beter. „Daar kom je in het liedje zelf niet goed achter.” De jeugdwerkadviseur zet z’n computer aan. „Weet je wat helpt? De videoclip bekijken. Popzangers trekken er niet voor niets tienduizenden euro’s voor uit om zo’n clip te maken.”

    Er rijdt een oude ”Amerikaan” over het scherm. Twee jongens erin. Onderweg pikken ze twee meiden op. De clip eindigt rond een behaaglijk vuur. Onschuldig? „Het gaat om mooie billen, mooie borsten en een beetje frunniken aan dames. Dat bedoelen Nick & Simon dus met de dag dat alles beter is. Dat is heel wat anders dan wat artikel 37 van de Nederlandse Geloofsbelijdenis schrijft over de grote dag, waar christenen met verlangen naar uitzien. Jongeren denken daar misschien niet aan, maar het verschil is aangrijpend.”

    Trampoline
    Van Leeuwen citeert twee regels uit ”Rosanne”, een ander populair nummer van Nick & Simon: „Rosanne, ik weet dat er heel veel mannen zijn/ elke keer weer een ander en mij doet ’t pijn.” Hij vraagt zich hardop af: „Welk beeld van relaties, van seksualiteit krijgen jongeren hiermee voorgeschoteld? Ik hoorde dat een ventje van elf van de gereformeerde gemeente in Rijssen dit liedje op de trampoline stond te zingen... Opvoeders moeten daarover praten. Op een goede manier. Wie gelijk zegt dat popmuziek allemaal herrie is, plaatst zich voor jongeren buiten de discussie.”

    Jan Smit staat nummer vier onder refojongeren. Van Leeuwen verwijst naar zijn liedje ”Zeven zonden”. „Hoeveel toelichting is hier nodig? Jan Smit propageert openlijk de zonde om een meisje te krijgen met wie hij de nacht wil doorbrengen. In een ander liedje van hem, ”Stilte in de storm”, wordt seks neergezet als iets wat je moet doen en niet iets waarover je moet praten. Hoeveel invloed zou deze meest begeerde vrijgezel van Nederland op christelijke jongeren hebben?”

    Rode handpalm
    Van Leeuwen realiseert zich dat er veel verschillende soorten popteksten zijn. „Maar hoe je het ook wendt of keert, de boodschap van veel popliedjes staat haaks op de Bijbel, op een leven met God. Popmuziek hoort niet bij de Heere en Zijn dienst. Sterker nog: popmuziek komt bij Gods tegenstander vandaan. Ook die van Marco Borsato.”

    Is dat laatste niet te stellig? Van Leeuwen grijpt weer naar zijn computer en laat een stukje uit Borsato’s film ”Wit licht” zien. „Kijk, Marco neemt de houding aan van een gekruisigde Jezus. Zijn handpalm is rood. Een duidelijker verwijzing kan niet. Dit durf ik gerust het werk van de duivel te noemen.”

    En als jongeren geen videoclips bekijken en de teksten niet verstaan, is popmuziek dan ook schadelijk? „Absoluut. Ik heb zelf als jongere veel pop geluisterd. Het akelige van popmuziek is dat die zondige liedjes je je leven lang blijven achtervolgen. Ik hoef maar een klein stukje te horen en ik weet direct de woorden weer. Eens geluisterd blijft geluisterd.”

    Lastigvallen
    Dat popteksten invloed hebben op de gedachtewereld van jongeren, staat voor Van Leeuwen vast. „Als je voortdurend het beeld krijgt voorgeschoteld dat meisjes lustobjecten zijn die je seksueel mag lastigvallen, dan ga je dat gewoon vinden. Dat verzin ik niet, maar dat blijkt uit wetenschappelijk onderzoek.”

    De invloed van pop moet absoluut niet onderschat worden, stelt Van Leeuwen. Hij doet voor de derde keer een beroep op z’n computer en laat een optreden van Robbie Williams zien. Wijzend naar het scherm: „Williams krijgt de zaal helemaal hysterisch en roept: „The power of popmusic, it might be everything!” Hij heeft gelijk! Muziek is emotie en heeft een enorme impact op jongeren. Popmuzikanten hebben een vreselijk machtig wapen in handen.”

    Als jeugdwerkadviseur stimuleert Van Leeuwen jongeren met „goede geestelijke en klassieke muziek” bezig te zijn. „Dat is niet makkelijk, want veel van die muziek spreekt jongeren niet aan. Ouders hebben hierin een belangrijke taak. Uit onderzoek van de Jeugdbond blijkt dat als ouders dit terrein braak laten liggen, de duivel het met popmuziek invult.”

    Vaak krijgt Van Leeuwen van jongeren te horen dat er ook goede popliedjes zijn. „Ik reageer altijd: Zoek er eentje op en stuur het naar mij toe. Ik heb tot nu toe niets gehad...”

    Dit is deel 3 in een serie over jongeren en popmuziek. Vrijdag deel 4.

    Reacties (70)

    «  1  2  3  4  5 
    Thys
    bezorger
    Quote bericht
    aantal posts:1

    "Als jeugdwerkadviseur stimuleert Van Leeuwen jongeren met „goede geestelijke en klassieke muziek” bezig te zijn"

    Net als popmuziek bevat ook klassieke muziek onchristelijke elementen (bijv. occultisme) en is ook deze muzieksoort niet per definitie "heilig". Het is onterecht dat alle popmuziek verkeerd zou zijn en daarvoor in de plaats klassieke muziek geluisterd zou moeten worden. Richard Wagner liet zich inspireren door (occulte) mthologische thema's en Mozart was lid van de vrijmetselarij en verwerkte rituelen van de metselarij in zijn werk. Dus zo zuiver is klassieke muziek ook weer niet.

    http://imgegenteil.blogspot.com

     

     

    http://imgegenteil.blogspot.com

    maj
    verslaggever
    Quote bericht
    aantal posts:973

     

    Jenn
    bezorger schreef op woensdag 24 juni 2009 - 13:38

     

    benna
    stagiair schreef op dinsdag 23 juni 2009 - 09:18

    Noem maar een nummer waarvan de tekst niet tegen God's wet ingaat. Waarbij het de artiest NIET om zichzelf te doen is, en waarmee je God ook nog eens kunt eren. er is geen grijs gebied!

     

     

    Vraag jezelf eens af: "Vindt God het goed dat ik hiernaar luister?" Als dan je antwoord "Nee" is, waarom luisterje dan nog, als je het zo goed weet...!

     

     

    Ach joh, maak je niet zo druk! Als je het idd niet met hem eens ben, waarom ga je dan zo'n kabaal maken...

     

     

    Diep in je hart weet je ook wel welke muziek er wel en niet goed is...

    Ik wil graag reageren op bovenstaande reacties. Mijn advies is; kijk eens iets verder dan je tot nu toe hebt gedaan; ga niet automatisch het pad wat je ouders hebben uitgestippeld maar vorm zelf een mening. Hieruit blijkt overduidelijk dat jullie nooit popmuziek luisteren of er althans niet in thuis zijn. Jullie zetten je er al bij voorbaat tegen af. Je mag best wel eens denken; just because it is, doesn't mean it should be! Alle gewoontes zijn niet altijd goed. Klassieke muziek is niet per definitie de (enige) goede muziek. Kijk bijvoorbeeld eens op wikipedia.nl zoek de bekende klassiekers eens op. Ze zijn ten eerste bijna allemaal rooms. Zij schreven hun muziek ook vaak voor het hof of ander goed betaald doel. Verder zijn alleen de titels (al heeft de muziek geen tekst) soms alleen al in strijd met onze geloofsovertuiging. Daarbij komt bij bv Mozart ook nog eens een relatie bij. Kijk eens naar de midzomernachtsdroom van Mendelssohn. En zo kun je nog even doorgaan.

    Verder zijn er absoluut popliedjes die wel kunnen, en ja is het tot eer van God... in ieder geval dan niet tot oneer. En welk boek lees jij tot eer van God? Je moet ook niet vallen over de term popmuziek. Populaire muziek is niet verkeerd. Wat nu klassiek heet; was destijds populaire muziek. Dat is net als met de dvd; je moet kijken wat er op staat. Het schijfje wat dvd heet is niet vanzelfsprekend verkeerd.

    Ik zal nog een voorbeeld geven van een 'pop'liedje dat mij persoonlijk erg aanspreekt. Het heet 'There you'll be' van Faith Hill en komt uit de film Pearl Harbor. Dit zijn niet meer dan gevoelens over iemand die er niet meer is; maar die ze altijd bij zich zal dragen in haar hart waar ze ook is. Je kunt er met opzet iets in zoeken; maar ook als je dit liedje in de context bekijkt, is het niet meer dan een bijzonder mooi soort 'afscheidslied'.


     

    Helemaal mee eens!!!


    Nou sorry hoor! Maar hier ben ik het niet mee eens. Ten eerste praat ik mijn ouders niet na! Ik heb die leeftijd wel dat je dat niet meer doe.. ten tweede luister ik zelf ook nog weleens popmuziek..

    En noem jij maar eens een popliedje tot Gods eer..

     Willetje I love you 4 ever!! The best friends ooit!
    zeiler
    bezorger
    Quote bericht
    aantal posts:1

    Er wordt geopperd dat naar de zangers en zangeressen, en overigens de hele band van aanbiddingsmuziek verafgoding is...

    Maar dan heb ik er hier nog één... Dominees? Organisten? Ik neem als voorbeeld ds. Pieters (HHK)... Ik woon in Genemuiden, dus ik weet er alles van... Die man werd opgehemeld, uit de wijde regio kwamen mensen hier naar toe om hem te horen preken, "want Pieters, da's een echte!"
    Die man werd bijna, sorry voor 't woordgebruik, de hemel ingeprezen!!! En helaas zien we dat nog steeds terug in onze gemeente! En what about organisten? Calvijn wilde niet voor niets de organisten de deur uitzeOrganisten, Jan Mulder?

    ----

    Wat popmuziek betreft. Luisteren naar klassieke muziek wat niets met God te maken heeft mag vaak wel, maar zodra het andere muziek is mag het niet meer... Dat is wel raar...

    aapje123
    bezorger
    Quote bericht
    aantal posts:6

     Jij trekt één lijn, dat er geen goede popliedjes zijn.

    Hitler trok ook éénl ijn. àlle Joden zijn slecht...!

    Aaltjuh
    verslaggever schreef op maandag 22 juni 2009 - 10:20

    Meneer van Leeuwen heeft helemaal gelijk...!! Hij heeft het goed verwoordt en onderzocht.

     

    "Goede" popliedjes bestaan niet, het ís allemaal zonde...!

     

    Vraag jezelf eens af: "Vindt God het goed dat ik hiernaar luister?" Als dan je antwoord "Nee" is, waarom luisterje dan nog, als je het zo goed weet...!

    aapje123
    bezorger
    Quote bericht
    aantal posts:6

    Oh, dus alles moet altijd over God gaan?
    Dan heb je toch geen leven?
    En mag een zanger nooit over zijn eigen zingen?

    Nee, jij hebt het bij het verkeerde eind!

    RdB
    bezorger
    Quote bericht
    aantal posts:3

    Ik maak mij zorgen om de auteur en een aantal reacties hier. Ik vraag mij af hoe God hierover denkt, en eerlijk gezegd denk ik dat God liever ziet dat wij een goed leven leiden en daarbij goed zijn voor onszelf en vooral voor anderen.

    En inderdaad, een scheiding tussen klassieke muziek en popmuziek is onzinnig; zo'n scheiding heeft niets met God te maken. In beide stijlen zijn er zat liederen/nummers die God loven, en ook zat die helemaal niet over God gaan. Iets moois dat is gemaakt door een satanist is nog steeds iets dat indirect gemaakt is door God, die immers ook die persoon heeft geschapen. Als je geloofsovertuiging inderdaad dat is, een overtuiging, wat heb je dan te vrezen? Waar maak je je druk om? Het is kolder om te denken dat je door te luisteren naar -zelfs satanistische muziek- ineens het verkeerde pad op zou gaan. Ook vind ik het jammer dat popmuziek zo wordt afgekeurd; laat God daar maar over oordelen!

    Zelf luister ik popmuziek, echter vaak vanwege het lekkere deuntje (onder andere omdat de tekst vaak helemaal nergens op slaat). Als het te erg wordt in de tekst (belediging e.d.) dan zet ik het af, puur omdat ik het niet hoef te horen. Hoor ik het onvrijwillig in een café ofzo, tja, vervelend, maar ik weet dat ik het er niet mee eens ben en God weet dat ook. Dit is geen onverschilligheid, maar sommige mensen zijn gewoon niet voor rede vatbaar. Jammer, maar weinig aan te doen. Ik zie mijzelf niet als een zendeling of missionaris die iedereen moet uitleggen hoe ze met God moeten omgaan...

    aapje123 reageert: "je hebt geen leven als alles over God gaat". Ik ook vind dat niet alle muziek over God hoeft te gaan; waarom immers niet zingen over liefde; een geschenk van God. Als ik God was, zou ik het maar saai vinden als alles over mijzelf ging, en zou ik liever zien dat mensen elkaar helpen met elkaars problemen, in plaats van alleen bezig zijn met God vereren. Van muziek genieten is iets totaal anders dan een muzikant verafgoden, hoewel er uiteraard wel mensen zijn die dit doen (denk aan Michael Jackson; ikzelf vind dit niet goed en bovendien niet 'gezond', een oordeel laat ik echter aan God over).

    Concluderend; muziek luisteren, zelfs wanneer in de tekst van die muziek zonden worden "gepredikt", moet gewoon altijd kunnen. Zolang je maar weet wat jouw mening is en je bij jouw overtuigingen blijft, is er niets aan de hand.

    Ik hoor het graag als iemand het wel of niet met mijn stelling eens is.

    maj
    verslaggever
    Quote bericht
    aantal posts:973

     

    RdB
    bezorger schreef op maandag 20 juli 2009 - 17:38

    Ik maak mij zorgen om de auteur en een aantal reacties hier. Ik vraag mij af hoe God hierover denkt, en eerlijk gezegd denk ik dat God liever ziet dat wij een goed leven leiden en daarbij goed zijn voor onszelf en vooral voor anderen.

    En inderdaad, een scheiding tussen klassieke muziek en popmuziek is onzinnig; zo'n scheiding heeft niets met God te maken. In beide stijlen zijn er zat liederen/nummers die God loven, en ook zat die helemaal niet over God gaan. Iets moois dat is gemaakt door een satanist is nog steeds iets dat indirect gemaakt is door God, die immers ook die persoon heeft geschapen. Als je geloofsovertuiging inderdaad dat is, een overtuiging, wat heb je dan te vrezen? Waar maak je je druk om? Het is kolder om te denken dat je door te luisteren naar -zelfs satanistische muziek- ineens het verkeerde pad op zou gaan. Ook vind ik het jammer dat popmuziek zo wordt afgekeurd; laat God daar maar over oordelen!

    Zelf luister ik popmuziek, echter vaak vanwege het lekkere deuntje (onder andere omdat de tekst vaak helemaal nergens op slaat). Als het te erg wordt in de tekst (belediging e.d.) dan zet ik het af, puur omdat ik het niet hoef te horen. Hoor ik het onvrijwillig in een café ofzo, tja, vervelend, maar ik weet dat ik het er niet mee eens ben en God weet dat ook. Dit is geen onverschilligheid, maar sommige mensen zijn gewoon niet voor rede vatbaar. Jammer, maar weinig aan te doen. Ik zie mijzelf niet als een zendeling of missionaris die iedereen moet uitleggen hoe ze met God moeten omgaan...

    aapje123 reageert: "je hebt geen leven als alles over God gaat". Ik ook vind dat niet alle muziek over God hoeft te gaan; waarom immers niet zingen over liefde; een geschenk van God. Als ik God was, zou ik het maar saai vinden als alles over mijzelf ging, en zou ik liever zien dat mensen elkaar helpen met elkaars problemen, in plaats van alleen bezig zijn met God vereren. Van muziek genieten is iets totaal anders dan een muzikant verafgoden, hoewel er uiteraard wel mensen zijn die dit doen (denk aan Michael Jackson; ikzelf vind dit niet goed en bovendien niet 'gezond', een oordeel laat ik echter aan God over).

    Concluderend; muziek luisteren, zelfs wanneer in de tekst van die muziek zonden worden "gepredikt", moet gewoon altijd kunnen. Zolang je maar weet wat jouw mening is en je bij jouw overtuigingen blijft, is er niets aan de hand.

    Ik hoor het graag als iemand het wel of niet met mijn stelling eens is.

    Dit zegt je omdat je waarschijnlijk dan ook geen ander leven kent..
     

     Willetje I love you 4 ever!! The best friends ooit!
    RdB
    bezorger
    Quote bericht
    aantal posts:3

    maj
    redacteur schreef op woensdag 22 juli 2009 - 08:40

     

    RdB
    bezorger schreef op maandag 20 juli 2009 - 17:38

    (...)

    aapje123 reageert: "je hebt geen leven als alles over God gaat". Ik ook vind dat niet alle muziek over God hoeft te gaan; waarom immers niet zingen over liefde; een geschenk van God.

    Dit zegt je omdat je waarschijnlijk dan ook geen ander leven kent..
     

    Ik snap niet wat je bedoelt met die reactie? Ik ken een leven waarin God een rol speelt, maar waarin andere dingen zeker ook een rol spelen. God is belangrijk in mijn leven maar zeker niet het enige, dan zou ik wel een monnikenbestaan zijn begonnen...

    Kun je uitleggen wat je bedoelt precies met jouw reactie?

    aapje123
    bezorger
    Quote bericht
    aantal posts:6

     Okee, geen leven mag misschien dan een groot woord zijn, maar als je kijkt naar de mensen om je heen. Mensen die nergens aan doen zijn vaak veel aardiger, socialer, dan refo's. Hoe verklaar je dat dan?

    maj
    verslaggever schreef op woensdag 22 juli 2009 - 08:40

     

    RdB
    bezorger schreef op maandag 20 juli 2009 - 17:38

    Ik maak mij zorgen om de auteur en een aantal reacties hier. Ik vraag mij af hoe God hierover denkt, en eerlijk gezegd denk ik dat God liever ziet dat wij een goed leven leiden en daarbij goed zijn voor onszelf en vooral voor anderen.

    En inderdaad, een scheiding tussen klassieke muziek en popmuziek is onzinnig; zo'n scheiding heeft niets met God te maken. In beide stijlen zijn er zat liederen/nummers die God loven, en ook zat die helemaal niet over God gaan. Iets moois dat is gemaakt door een satanist is nog steeds iets dat indirect gemaakt is door God, die immers ook die persoon heeft geschapen. Als je geloofsovertuiging inderdaad dat is, een overtuiging, wat heb je dan te vrezen? Waar maak je je druk om? Het is kolder om te denken dat je door te luisteren naar -zelfs satanistische muziek- ineens het verkeerde pad op zou gaan. Ook vind ik het jammer dat popmuziek zo wordt afgekeurd; laat God daar maar over oordelen!

    Zelf luister ik popmuziek, echter vaak vanwege het lekkere deuntje (onder andere omdat de tekst vaak helemaal nergens op slaat). Als het te erg wordt in de tekst (belediging e.d.) dan zet ik het af, puur omdat ik het niet hoef te horen. Hoor ik het onvrijwillig in een café ofzo, tja, vervelend, maar ik weet dat ik het er niet mee eens ben en God weet dat ook. Dit is geen onverschilligheid, maar sommige mensen zijn gewoon niet voor rede vatbaar. Jammer, maar weinig aan te doen. Ik zie mijzelf niet als een zendeling of missionaris die iedereen moet uitleggen hoe ze met God moeten omgaan...

    aapje123 reageert: "je hebt geen leven als alles over God gaat". Ik ook vind dat niet alle muziek over God hoeft te gaan; waarom immers niet zingen over liefde; een geschenk van God. Als ik God was, zou ik het maar saai vinden als alles over mijzelf ging, en zou ik liever zien dat mensen elkaar helpen met elkaars problemen, in plaats van alleen bezig zijn met God vereren. Van muziek genieten is iets totaal anders dan een muzikant verafgoden, hoewel er uiteraard wel mensen zijn die dit doen (denk aan Michael Jackson; ikzelf vind dit niet goed en bovendien niet 'gezond', een oordeel laat ik echter aan God over).

    Concluderend; muziek luisteren, zelfs wanneer in de tekst van die muziek zonden worden "gepredikt", moet gewoon altijd kunnen. Zolang je maar weet wat jouw mening is en je bij jouw overtuigingen blijft, is er niets aan de hand.

    Ik hoor het graag als iemand het wel of niet met mijn stelling eens is.

    Dit zegt je omdat je waarschijnlijk dan ook geen ander leven kent..
     


     

    aapje123
    bezorger
    Quote bericht
    aantal posts:6

    RdB, we zullen wachten op een reactie van maj.

    Fijn dat wij het in ieders geval behoorlijk eens zijn met elkaar!

    MVG ''aapje123''

    «  1  2  3  4  5