Ramadan: bezinning en gezelligheid
APELDOORN - Voor de meeste moslims begon dinsdag de vastenmaand ramadan. Van de ochtendgloren tot zonsondergang eten en drinken ze dertig dagen niet en onthouden ze zich van seksuele activiteit.
Voor moslims is de maand niet alleen een tijd van bezinning en moskeebezoek, maar ook van gezelligheid. Families en buurtgenoten zoeken elkaar op, nadat de zon is ondergegaan en ze gebruiken met elkaar de zogeheten iftar-maaltijd. Dan komen er dadels op tafel en ze drinken melk of water. Daarna wordt er vaak tot diep in de nacht met elkaar gegeten en gedronken. In Nederland doet naar schatting 80 tot 90 procent van de moslims met het vasten mee. Dat zijn ongeveer 750.000 mensen.
Ramadan, de negende maand van de islamitische kalender, is voor moslims zo belangrijk, omdat volgens hen de profeet Mohammed in die maand de ingevingen zou hebben gehad die tot de Koran, het heilige boek van de islam, heeft geleid.
De verplichting om te vasten, geldt niet voor kinderen, ongeneeslijk zieken en menstruerende vrouwen. Ook zwangere vrouwen, moeders die borstvoeding geven en mensen die door hun werk moeilijk kunnen vasten, hoeven zich niet aan de ramadan te houden. Van hen wordt wel verwacht dat ze dit op een later tijdstip inhalen.
De ramadan eindigt op donderdag 2 oktober met het suikerfeest.
In verscheidene plaatsen zijn er ramadan-festivals en openbare iftar-maaltijden om de relaties tussen moslims en niet-moslims te verbeteren.
Veel meer over de islam vind je in ”In the picture”.