Yord herfst logo
Home      Zoeken      

    Genieten van snert en stamppot boerenkool

    Snert. De één gruwt van het gerecht, de ander lust er wel soep van. Zaterdag doen in Groningen enkele tientallen mensen hun best doen om erwtensoep te maken. Ze doen mee aan het Wereldkampioenschap Snert- en Stamppotkoken. Doe je niet mee? Probeer de twee winnende gerechten van vorig jaar:

    Stamppot boerenkool
    Nodig: 500 gram aardappelen, 500 gram boerenkool, 25 milliliter room, 60 gram roomboter, 1 rookworst, 1 verse worst, een stuk zwoerd, gort jus, zout, bladerdeeg, tarwevlokken, 1 eierdooier.

    Doen: Breng de gewassen en kleingesneden boerenkool aan de kook met water en zout. Voeg, zodra de kool geslonken is, de aardappelen erbij. Leg de verse worst en het zwoerd er bovenop. Breng alles aan de kook en laat het zachtjes doorkoken tot alles goed gaar is (ongeveer twintig minuten). Neem de verse worst en het zwoerd uit de pan. Stamp de massa goed door elkaar en roer daar de boter, room, een scheutje azijn en naar smaak het zout doorheen. Smeer de broodvorm in met margarine. Bestrooi vervolgens de bakvorm met tarwevlokken. Rol het korstdeeg uit. Snijd dit in de vorm van de broodvorm. Bekleed de broodvorm met het korstdeeg dat je hebt uitgesneden. Vul dan de broodvorm met de helft van de stamppot boerenkool en leg in het midden de rookworst. Vul daarna de broodvorm met de rest van de stamppot, totdat de vorm helemaal gevuld is. Leg boven op de stamppot in de vorm een laag bladerdeeg. Smeer het deeg in met de eierdooier en bestrooi dat vervolgens met tarwevlokken. Bak de broodstamppot in de oven af op 240º C. Het geheel is na ongeveer vijftien minuten klaar.

    Erwtensoep
    Nodig: 400 gram groene erwten, 400 gram spliterwten, 6 liter bouillon, 2 uien, 2 preien, 2 winterwortels, 1 bleekselderij, 1 knolselderij, 2 grote aardappelen, 1 rookworst, 150 gram rookspekjes, een half bosje peterselie, 1 verse tijm.

    Doen: Laat de hele erwten vooraf enkele uren weken. Zet de krachtige bouillon op het vuur en voeg de hele erwten toe. Laat dit zachtjes trekken, voeg later de gewassen spliterwten toe. Snijd de uien, prei, winterwortels, bleekselderij, knolselderij en de aardappelen in stukjes en voeg die toe. Laat dit alles zachtjes trekken. Breng het geheel op smaak met zout. Garneer de soep daarna met tijm en peterselie.

    Bron: www.oudhollandschegerechten.nl.

    Reacties (27)

    ffmeeluhh
    correspondent
    Quote bericht
    aantal posts:116

    boerenkool is heeeeeeeerlijk!!
    TheFlyingDutchWoman
    correspondent
    Quote bericht
    aantal posts:226

    Erwtensoep van unox
    En boerenkool met spekkies wn worst
    ---JO---
    correspondent
    Quote bericht
    aantal posts:206

    snert en boerenkool: een van mijn lekkerste gerechten :D:D:D
     Een dag is nooit zo nat of de zon schijnt altijd wat.
    hillegonda
    journalist
    Quote bericht
    aantal posts:1565

    snert en boerenkool....gewoon heerlijk

    en dan nog van die unox rookworst erin.....mmmmmmm lekker

     sgat ik hou van je voor altijd!!!
    Geraldientje
    correspondent
    Quote bericht
    aantal posts:102

    boerenkool...heerlijk met van die unox worst ,snert uit een blik is nie lekkr!

    binkie
    stagiair
    Quote bericht
    aantal posts:71

    boerenkool is lekker

    snert is zo goor

     

     

     ..... I Love You Forever
    het-doet-pijn-als-je-verkering-uitgaat
    redacteur
    Quote bericht
    aantal posts:645

    ewten soep lust ik nie

    boerekool wel

    gak
    correspondent
    Quote bericht
    aantal posts:131

    mjammiej...

    ...snert, 'k begin al te watertanden!

    brr...

    ...boerenkool heb ik niet zoveel zin in eigenlijk!

     Oerknal.. dus eerst was er nix, en dat is ook ng ontploft!
    Cootje
    correspondent
    Quote bericht
    aantal posts:132

    mmmm lekkr erwtensoep!!!

    smullie

     I love .....
    Cootje
    correspondent
    Quote bericht
    aantal posts:132

    snert klinkt egt so vies terwijl et stiklekkr is!!

    erwtesoep klink betr

     I love .....
    IloveG
    stagiair
    Quote bericht
    aantal posts:68

    heeerlijk snert en boerenkool. k krijg er gewoon zin aan. maar geen snert uit blik hoor. gewoon heerlijk zelfgemaakt
     Antje Kloppenburg
    hillegonda
    journalist
    Quote bericht
    aantal posts:1565

    Geraldientje
    bezorger schreef op dinsdag 19 februari 2008 - 15:39

    boerenkool...heerlijk met van die unox worst ,snert uit een blik is nie lekkr!

    klopt!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    zelfgmaakte snert is wel lekker

     sgat ik hou van je voor altijd!!!
    ikuh1
    correspondent
    Quote bericht
    aantal posts:141

    brr......... al die stamp0tù..

    mar snert iiss egt herlyk man..  jammer eignlyk da we da alleen in de winter etù.. somers vel te viess den iCk..

    crientje
    bezorger
    Quote bericht
    aantal posts:9

    lkkur erwtensoep die men oma gemaakt heeft

    heerlijk gewoon

    martin1994
    verslaggever
    Quote bericht
    aantal posts:950

    snert vink echt vies boerekool vink opzich wé lekker
    1  2  »