Yord herfst logo
Home      Zoeken      

    Genieten van snert en stamppot boerenkool

    Snert. De één gruwt van het gerecht, de ander lust er wel soep van. Zaterdag doen in Groningen enkele tientallen mensen hun best doen om erwtensoep te maken. Ze doen mee aan het Wereldkampioenschap Snert- en Stamppotkoken. Doe je niet mee? Probeer de twee winnende gerechten van vorig jaar:

    Stamppot boerenkool
    Nodig: 500 gram aardappelen, 500 gram boerenkool, 25 milliliter room, 60 gram roomboter, 1 rookworst, 1 verse worst, een stuk zwoerd, gort jus, zout, bladerdeeg, tarwevlokken, 1 eierdooier.

    Doen: Breng de gewassen en kleingesneden boerenkool aan de kook met water en zout. Voeg, zodra de kool geslonken is, de aardappelen erbij. Leg de verse worst en het zwoerd er bovenop. Breng alles aan de kook en laat het zachtjes doorkoken tot alles goed gaar is (ongeveer twintig minuten). Neem de verse worst en het zwoerd uit de pan. Stamp de massa goed door elkaar en roer daar de boter, room, een scheutje azijn en naar smaak het zout doorheen. Smeer de broodvorm in met margarine. Bestrooi vervolgens de bakvorm met tarwevlokken. Rol het korstdeeg uit. Snijd dit in de vorm van de broodvorm. Bekleed de broodvorm met het korstdeeg dat je hebt uitgesneden. Vul dan de broodvorm met de helft van de stamppot boerenkool en leg in het midden de rookworst. Vul daarna de broodvorm met de rest van de stamppot, totdat de vorm helemaal gevuld is. Leg boven op de stamppot in de vorm een laag bladerdeeg. Smeer het deeg in met de eierdooier en bestrooi dat vervolgens met tarwevlokken. Bak de broodstamppot in de oven af op 240º C. Het geheel is na ongeveer vijftien minuten klaar.

    Erwtensoep
    Nodig: 400 gram groene erwten, 400 gram spliterwten, 6 liter bouillon, 2 uien, 2 preien, 2 winterwortels, 1 bleekselderij, 1 knolselderij, 2 grote aardappelen, 1 rookworst, 150 gram rookspekjes, een half bosje peterselie, 1 verse tijm.

    Doen: Laat de hele erwten vooraf enkele uren weken. Zet de krachtige bouillon op het vuur en voeg de hele erwten toe. Laat dit zachtjes trekken, voeg later de gewassen spliterwten toe. Snijd de uien, prei, winterwortels, bleekselderij, knolselderij en de aardappelen in stukjes en voeg die toe. Laat dit alles zachtjes trekken. Breng het geheel op smaak met zout. Garneer de soep daarna met tijm en peterselie.

    Bron: www.oudhollandschegerechten.nl.

    Reacties (27)

    jeweetwelwieikben
    bezorger
    Quote bericht
    aantal posts:43

    iK HEP NOG NOOIT BOEREKOOL OP !!
    wel snert maar dat is zooo goor

     

    HM
    correspondent
    Quote bericht
    aantal posts:228

    Boerenkool....mja gaat

    snert ook nog wel maar doe mij maar soep!!!! maar geen snert

    en helemaal niet van de keurslager

    SORRY zussie

    hvjOuuww
    verslaggever
    Quote bericht
    aantal posts:1059

    snert..ietsje minder lekkrr..

    boerenkooll..is suprr lkkr..met spekies..en worst...

     ....love....
    corah
    correspondent
    Quote bericht
    aantal posts:108

    ieelll,

    allebei bah, erwtensoep het ergste

     

    knobbout
    redacteur
    Quote bericht
    aantal posts:281

    ik lust het geen van bijde
    annmh
    bezorger
    Quote bericht
    aantal posts:9

    Heerlijke hollandse kost... MMMMMMMM

     

    lis
    stagiair
    Quote bericht
    aantal posts:59

    zelfgemaakte snert is heerlijk...boerenkool lust ik alleen met fritesaus erbij...
    jobkaashoek
    bezorger
    Quote bericht
    aantal posts:9

    jah je moet er van houwe ik lust het allebei niet
    marietjuh
    redacteur
    Quote bericht
    aantal posts:372

    jeweetwelwieikben
    bezorger schreef op dinsdag 19 februari 2008 - 19:02

    iK HEP NOG NOOIT BOEREKOOL OP !!
    wel snert maar dat is zooo goor

     


    je vindt het dus gwn nie lekr, okej..

     

     ik zal u nooit vergeten!!(L)
    antwin
    correspondent
    Quote bericht
    aantal posts:145

    boerenkool sheerluk
    trekkertje
    bezorger
    Quote bericht
    aantal posts:14

    lekker jo
    hvjOuuww
    verslaggever
    Quote bericht
    aantal posts:1059

    jeweetwelwieikben
    bezorger schreef op dinsdag 19 februari 2008 - 19:02

    iK HEP NOG NOOIT BOEREKOOL OP !!
    wel snert maar dat is zooo goor

     

    dann moe je hett maar iss nodigg gaan proeve..is heel lkkr hooa...  (vin ik)
     ....love....
    «  1  2