Genieten van snert en stamppot boerenkool
Snert. De één gruwt van het gerecht, de ander lust er wel soep van. Zaterdag doen in Groningen enkele tientallen mensen hun best doen om erwtensoep te maken. Ze doen mee aan het Wereldkampioenschap Snert- en Stamppotkoken. Doe je niet mee? Probeer de twee winnende gerechten van vorig jaar:
Stamppot boerenkool
Nodig: 500 gram aardappelen, 500 gram boerenkool, 25 milliliter room, 60 gram roomboter, 1 rookworst, 1 verse worst, een stuk zwoerd, gort jus, zout, bladerdeeg, tarwevlokken, 1 eierdooier.
Doen: Breng de gewassen en kleingesneden boerenkool aan de kook met water en zout. Voeg, zodra de kool geslonken is, de aardappelen erbij. Leg de verse worst en het zwoerd er bovenop. Breng alles aan de kook en laat het zachtjes doorkoken tot alles goed gaar is (ongeveer twintig minuten). Neem de verse worst en het zwoerd uit de pan. Stamp de massa goed door elkaar en roer daar de boter, room, een scheutje azijn en naar smaak het zout doorheen. Smeer de broodvorm in met margarine. Bestrooi vervolgens de bakvorm met tarwevlokken. Rol het korstdeeg uit. Snijd dit in de vorm van de broodvorm. Bekleed de broodvorm met het korstdeeg dat je hebt uitgesneden. Vul dan de broodvorm met de helft van de stamppot boerenkool en leg in het midden de rookworst. Vul daarna de broodvorm met de rest van de stamppot, totdat de vorm helemaal gevuld is. Leg boven op de stamppot in de vorm een laag bladerdeeg. Smeer het deeg in met de eierdooier en bestrooi dat vervolgens met tarwevlokken. Bak de broodstamppot in de oven af op 240º C. Het geheel is na ongeveer vijftien minuten klaar.
Erwtensoep
Nodig: 400 gram groene erwten, 400 gram spliterwten, 6 liter bouillon, 2 uien, 2 preien, 2 winterwortels, 1 bleekselderij, 1 knolselderij, 2 grote aardappelen, 1 rookworst, 150 gram rookspekjes, een half bosje peterselie, 1 verse tijm.
Doen: Laat de hele erwten vooraf enkele uren weken. Zet de krachtige bouillon op het vuur en voeg de hele erwten toe. Laat dit zachtjes trekken, voeg later de gewassen spliterwten toe. Snijd de uien, prei, winterwortels, bleekselderij, knolselderij en de aardappelen in stukjes en voeg die toe. Laat dit alles zachtjes trekken. Breng het geheel op smaak met zout. Garneer de soep daarna met tijm en peterselie.
Reacties (27)
jeweetwelwieikben bezorger | dinsdag 19 februari 2008 - 19:02 | ![]() |
aantal posts:43 | iK HEP NOG NOOIT BOEREKOOL OP !!
|
HM correspondent | dinsdag 19 februari 2008 - 19:08 | ![]() |
aantal posts:228 | Boerenkool....mja gaat snert ook nog wel maar doe mij maar soep!!!! maar geen snert en helemaal niet van de keurslager SORRY zussie |
hvjOuuww verslaggever | dinsdag 19 februari 2008 - 20:12 | ![]() |
aantal posts:1059 | snert..ietsje minder lekkrr.. boerenkooll..is suprr lkkr..met spekies..en worst... | |
....love.... |
corah correspondent | dinsdag 19 februari 2008 - 20:54 | ![]() |
aantal posts:108 | ieelll, allebei bah, erwtensoep het ergste
|
knobbout redacteur | dinsdag 19 februari 2008 - 21:03 | ![]() |
aantal posts:281 | ik lust het geen van bijde |
annmh bezorger | dinsdag 19 februari 2008 - 22:23 | ![]() |
aantal posts:9 | Heerlijke hollandse kost... MMMMMMMM
|
lis stagiair | woensdag 20 februari 2008 - 09:08 | ![]() |
aantal posts:59 | zelfgemaakte snert is heerlijk...boerenkool lust ik alleen met fritesaus erbij... |
jobkaashoek bezorger | woensdag 20 februari 2008 - 13:16 | ![]() |
aantal posts:9 | jah je moet er van houwe ik lust het allebei niet |
antwin correspondent | woensdag 20 februari 2008 - 19:17 | ![]() |
aantal posts:145 | boerenkool sheerluk![]() |
trekkertje bezorger | woensdag 20 februari 2008 - 20:21 | ![]() |
aantal posts:14 | lekker jo![]() |