Wetenschap 12 december 2000

Vergelijking van klassieke kerktelefonie en drie alternatieven

Kerktelefoon via internet

Elke zondagmorgen en -avond beluisteren tientallen mensen de kerkdienst van de Gereformeerde Kerk in Boskoop via een internetaansluiting. Voorlopig komt het geluid uit een computer, maar een van de voortrekkers van het project, M. J. Kramer, verwacht in maart 2001 kastjes te kunnen leveren die makkelijk te bedienen zijn. Kramer, werkzaam bij KPN en actief binnen de LOK, sleutelt zelf regelmatig aan de apparatuur. „Ik vind kerktelefoon via de kabel prima, dat hebben we hier in Boskoop ook, maar de kabel ligt niet overal.”

Om kerktelefoon via internet te kunnen beluisteren, staat in de kerk een eenvoudige pc die het signaal van de geluidsinstallatie omzet in een digitaal signaal. Dezelfde machine stuurt deze rij enen en nullen via een ISDN-verbinding naar een centrale computer van een internetprovider. Het kastje van de luisteraars belt naar die provider en daarna klinkt de stem van de predikant door de luidspreker.

Omdat het luisterkastje zo eenvoudig mogelijk moet zijn, werkt Kramer aan een alternatief voor een Amerikaanse commerciële 'internetradio', een van de weinige die op dit moment op de markt zijn. Het apparaat kost 850 gulden per stuk, maar Kramer hoopt bij een oplage van tussen de 30.000 en 100.000 stuks ze te kunnen produceren voor minder dan 400 gulden. „Het idee is al drie jaar oud, maar door de prijsdruk wordt het nu pas uitgewerkt. Het moet zo eenvoudig zijn dat de klant niet merkt dat het via internet gaat.”

Als dat lukt, is Kramer ervan overtuigd dat kerktelefoon via internet zeker een goed alternatief is. „We verwachten dat zeker de helft van de kerken overgaat op kerktelefoon via internet.” In ieder geval is het veel goedkoper dan een ISDN-inbelcentrale. De bedrijven die dat aanbieden, schimpen op de geluidskwaliteit. „Het tegengestelde is waar: bij een ISDN-inbelcentrale verdwijnen juist de hoge tonen en hou je middengolfkwaliteit over. Wij comprimeren het geluidssignaal volgens de MPEG Layer 3-norm, zodat je geluid krijgt van cd-kwaliteit.”

Maar ook de kwaliteit van de verbinding laat toch vaak te wensen over? Wie wel eens gebruikmaakt van internet, weet dat het inbellen regelmatig problemen oplevert. Het beluisteren van internetradio wordt soms hinderlijk onderbroken door enkele seconden pauze omdat het druk is op de elektronische snelweg. De ervaringen in Boskoop zijn anders, zegt Kramer. „In de achterliggende zes weken heb ik nog maar één keer gehoord dat er een hapering in het geluidssignaal was, en bij het opnieuw starten kwam die niet meer terug.”

Op de internetsite van de LOK rekent Kramer voor wat kerktelefoon via internet gaat kosten. Het tarief klinkt erg aantrekkelijk, want in onderstaande berekening bestaan de kosten voor tweederde uit belminuten. Maar dat geldt alleen als een groot aantal kerken meedoet. Volgens Kramer is dat geen probleem, omdat de kerken ook verspreid over Nederland kunnen staan. „De computer die we nu hebben staan, kan in principe honderd kerken met elk veertig luisteraars aan.”