Voorpagina

Zie ook: Fundamentalist helpt 'heiden'

Vrijwilligerswerk blijft populair

Nederlander blijkt
actieve Europeaan

Van onze binnenlandredactie
DEN HAAG – De stelling dat Nederlanders tegenwoordig individualistische, hedonistische en calculerende burgers zijn, moet worden gerelativeerd. Tussen een kwart en eenderde van de Nederlandse volwassenen besteedt wekelijks 5 uur aan vrijwilligerswerk. De Nederlander behoort daarmee met de Zweed en de Noor tot de actiefste Europeanen.

Dat concludeert het vanmorgen verschenen rapport ”Vrijwilligers vergeleken” van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). De afgelopen 20 jaar is de deelname aan vrijwilligerswerk in Nederland vrij constant gebleven. In verschillende opzichten werd de Nederlander juist maatschappelijk actiever.

Met name organisaties die zich richten op morele kwesties zoals abortus (VBOK) en euthanasie (NVVE) groeiden sinds 1980 uitzonderlijk hard: 662 procent. Ook de natuur- en milieugroepen vertoonden zo'n stijging (510 procent). Organisaties voor internationale solidariteit deden het gezien een stijging met 172 procent ook goed. De recreatieclubs en belangenbehartigers deden het heel wat minder.

Ondertussen steeg ook de giftenstroom voor ideële organisaties. Van 1974 tot 1996 ging de bijdrage aan het goede doel omhoog van 319 miljoen naar 1,3 miljard gulden.

Funest
Televisiekijken blijkt funest voor vrijwilligerswerk. Het 'vreet' niet alleen tijd, het geeft ook een vertekend beeld van de werkelijkheid, aldus het rapport. Tv-kijkers krijgen zo minder vertrouwen in de samenleving. Daardoor zijn ze minder geneigd de medemens te helpen. Overigens kijken protestanten zo'n 3 uur per week minder tv dan rooms-katholieken.

Ook de opkomst van betaald werk voor vrouwen hindert het vrijwilligerswerk. Jongeren hebben het drukker gekregen met hun studie en studeren langer. De groepen die het meest maatschappelijk actief zijn, zijn werklozen, arbeidsongeschikten en gepensioneerde mannen.

Als groep blijken ook kerkgangers actief. Van de mensen die regelmatig naar de kerk gaan, is de helft actief als vrijwilliger, tegenover een kwart van de buitenkerkelijken. Niet alleen kerkgang stimuleert vrijwilligerswerk, ook een hoog opleidingsniveau doet dat. Zo is in de vier grote steden slechts 12 procent van laagopgeleiden actief als vrijwilliger, terwijl dat percentage onder hoog opgeleide kerkgangers 72 is. Mensen van middelbare leeftijd doen veel vrijwilligerswerk dat te maken heeft met de kinderen, zoals helpen op school of werk voor de sportvereniging.