Voorpagina

Zie ook: Als in Kosovo de klok zeven slaat

Solana uit stevige kritiek op Milosevic

NAVO geeft Servië
tien dagen uitstel

Van onze buitenlandredactie
BELGRADO – De Servische president, Milosevic, krijgt tien dagen extra de tijd om alle eenheden van de Servische politie uit Kosovo terug te trekken. Gedurende die tijd handhaaft het bondgenootschap zijn maximale militaire druk op Belgrado en blijven de honderden NAVO-vliegtuigen dreigend aanwezig op hun bases in Italië.

De ambassadeurs van de zestien NAVO-lidstaten zouden vanmiddag tot deze maatregel besluiten, zo werd vanmorgen uit verschillende NAVO-bronnen vernomen. De oorspronkelijke termijn waarbinnen Milosevic zijn eenheden zou moeten hebben teruggetrokken, loopt morgenochtend om 7.00 uur af.

Secretaris-generaal Solana van de NAVO hield Milosevic gisteren in Belgrado voor dat bij lange na nog niet aan de terugtrekking is voldaan. Met de verlenging van de “activation order”, waardoor bombardementen dreigend aanwezig blijven, wil de NAVO „er geen misverstand over laten bestaan dat luchtaanvallen nog niet van tafel zijn”, aldus een zegsman. „Het doel blijft dat Belgrado VN-resolutie 1199 volledig naleeft”.

Solana had kort tevoren met Milosevic in de Servische hoofdstad een akkoord ondertekend dat erin voorziet dat de NAVO vanuit de lucht gaat controleren of Belgrado zijn afspraken met VS-gezant Holbrooke nakomt. De NAVO had gisteren nog geen duidelijke signalen dat Belgrado bezig is met terugtrekking van zijn troepen uit de provincie.

Contactgroep
Eerder op de dag hechtte de Internationale Contactgroep voor ex-Joegoslavië (de VS, Rusland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Duitsland en Italië) zoals verwacht haar goedkeuring aan het akkoord van Holbrooke. De Contactgroep wil een VN-resolutie waarin haar afspraken met Milosevic worden opgenomen om naleving te kunnen afdwingen. Die afspraken voorzien behalve in toezicht op naleving vanuit de lucht door de NAVO in het zenden van tweeduizend waarnemers op de grond door de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa.

De NAVO zal mogelijk de komende dagen al de verkenningsvluchten boven Kosovo kunnen uitvoeren, om zo te controleren of Milosevic zijn afspraken nakomt. Voor de vluchten maakt het bondgenootschap in eerste instantie gebruik van onbemande vliegtuigjes, zogeheten “drones”. Ook wil de NAVO volgens het Pentagon Amerikaanse U2-spionagevliegtuigen, Franse Mirages, Duitse Tornado's en Britse Canberra's inzetten. Wellicht doen er ook Russische toestellen mee. Verder bekijkt de NAVO of Nederlandse Orions, die thans worden gebruikt voor surveillance boven zee, kunnen meedoen aan verkenningsmissies boven land. Is dat het geval, dan overweegt Den Haag ook Orions te sturen. Daarvoor is wel eerst nog overeenstemming binnen het kabinet nodig. Nederland beschikt over dertien exemplaren, waarvan er nu negen beschikbaar zijn voor eventuele opdrachten in het buitenland.

OVSE
De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) gaf in Wenen haar goedkeuring voor de verificatiemissie die onder haar toezicht in Kosovo moet plaatshebben. Vandaag zal het verificatieakkoord in Belgrado worden ondertekend. De kosten van de OVSE-verificatiemissie worden geschat op 200 miljoen dollar (380 miljoen gulden).

Etnisch Albanese vluchtelingen beschuldigden de Servische troepen gisteren opnieuw van intimidatie. Bewoners van een vluchtelingenkamp bij Kisna Reka zeiden dat de Serviërs de voorgaande nacht met machinegeweren, mortieren en andere wapens hadden geschoten. Op hun beurt beklaagden de Serviërs zich erover dat het Bevrijdingsleger van Kosovo (UCK) doorging met aanvallen op de Servische politiemacht.