Voorpagina4 mei 2001

Kabinet overweegt
noodfonds voor mkz

Van onze redactie economie
DEVENTER – Het kabinet denkt een noodfonds in te stellen voor door de mkz-crisis gedupeerden. Op het fonds zouden zowel boerenbedrijven als het mkb een beroep kunnen doen. Het is bedoeld voor bedrijven die tussen wal en schip dreigen te vallen en waarvoor bestaande regelingen geen soelaas bieden.

Premier Kok heeft dit gisteren in Deventer bekendgemaakt na afloop van een werkbezoek dat hij samen met minister Brinkhorst van Landbouw bracht. Hij benadrukte dat het fonds niet bedoeld zal zijn om vervolgschade en gederfde winst te vergoeden.

Positief
De bewindslieden spraken in Deventer met de commissarissen van de Koningin in Gelderland, Friesland en Overijssel, vertegenwoordigers van de landbouwsector en andere organisaties die lijden onder de mkz-crisis. GLTO-voorzitter Roemaat noemde het positief dat het kabinet de instelling van het noodfonds overweegt.

Aan het noodfonds zullen de provincies ook een bijdrage moeten leveren. Hoeveel geld het kabinet in het fonds zal stoppen, wilde Kok niet precies zeggen. Het bedrag zal ergens tussen de tientallen en honderden miljoenen guldens liggen. De aanvragen voor een bijdrage uit het noodfonds zullen beoordeeld worden door een onafhankelijk stichtingsbestuur. Minister Brinkhorst zal de komende dagen de plannen verder uitwerken. Het is de bedoeling dat het kabinet er volgende week vrijdag in de ministerraad over spreekt.

Het noodfonds is niet bedoeld voor zogenaamde vervolgschade of gederfde winst. Daarvoor heeft het kabinet al eerder enkele maatregelen genomen. Zo kunnen varkenshouders die meedoen aan de opkoopregeling voor biggen en die daardoor automatisch een fokverbod opgelegd krijgen, voor dat fokverbod een financiële compensatie krijgen. Melkveehouders die hun dieren kwijt raken, krijgen 40 cent per liter gegarandeerd voor het onbenutte melkquotum, zo maakte Kok vorige week al bekend.

Hoewel er de afgelopen tien dagen geen nieuwe uitbraak van mkz is geweest, waarschuwde Kok voor te veel optimisme. De situatie is volgens hem nog niet voldoende onder controle. „Het sein brand meester kan nog niet gegeven worden als alle risico's niet zijn uitgesloten.”

De ruiming van ingeënte dieren gaat de komende tijd gewoon door. Als het huidige tempo vastgehouden kan worden, kan dit karwei eind mei geklaard zijn. Brinkhorst benadrukte dat hoe sneller dit gebeurt des te eerder de gebieden vrijgegeven kunnen worden.

De ruimingen, zo erkende Brinkhorst, stuiten nog steeds op verzet. In Kootwijkerbroek zijn 104 bedrijven met 46.000 dieren geruimd. Er moeten er nog zeventig gedaan worden. Daar zijn minder dieren mee gemoeid, omdat er een aantal hobbyboeren onder de bedrijven zit. In de driehoek Zwolle-Apeldoorn-Deventer zijn 450 boerderijen met meer dan 100.000 dieren geruimd. In dit gebied moeten nog 1400 bedrijven, inclusief het vee van 800 hobbyboeren, geruimd worden. Deze bedrijven tellen 90.000 dieren.

Van de opkoopregeling voor varkens en kalveren die Brinkhorst heeft ingesteld om boeren te verlossen van hun overvolle stallen wordt alleen in de toezichtsgebieden „gering” gebruikgemaakt. Daarbuiten heeft geen boer zich bij Landbouw gemeld.

Commissie-Wijffels
Nog voor eind mei zal de commissie-Wijffels het kabinet advies uitbrengen over de toekomst van de landbouw. Zowel Kok als Brinkhorst benadrukte dat het kabinet de huidige crisis niet aan zal grijpen voor een sanering van de landbouw. De varkenspest, bse- en mkz-crisis hebben volgens de premier wel aangetoond dat „het zo niet kan blijven. Het zeulen met dieren en het op beperkte oppervlakte houden van dieren kan niet doorgaan.”

De Volkskrant meldde vanmorgen dat er aanwijzingen zijn dat reewild in de driehoek Apeldoorn-Zwolle-Deventer besmet is met het mkz-virus. Zeker vier mensen zouden zieke reeën hebben gezien.

Zie ook:
Mkz-schade Friesland bedraagt 80 miljoen gulden