Economie4 mei 2001

Groot-Brittannië ziet af van brandstapels

Mkz-schade Friesland
bedraagt 80 miljoen

Van onze redactie economie
LEEUWARDEN – De schade die in Friesland is ontstaan door het uitbreken van mond- en klauwzeer bedraagt 80 miljoen gulden. Nutsbedrijven in Overijssel komen gedupeerde boeren tegemoet. In Groot-Brittannië zullen dieren niet langer door middel van brandstapels worden vernietigd, zo meldde premier Blair gisteren.

De provincie Friesland stelde in het paasweekeinde een zogenaamde ”task force” op met als doel de totale schade in de provincie te inventariseren. Het gaat om de totale economische schade van alle getroffen sectoren, wat wil zeggen niet alleen van de geruimde veehouderijen, maar ook van bedrijven die afhankelijk zijn van de landbouw en de toeristische sector. Friesland werd half april opgeschrikt door mkz toen het virus op bedrijven in Ee en Anjum werd aangetroffen.

Voorschot op nul
Nutsbedrijven in het door mond- en klauwzeer getroffen gebied in Overijssel willen gedupeerde boeren de helpende hand bieden. Energieleverancier Essent en de Waterleiding Maatschappij Overijssel (WMO) komen met betalingsregelingen. De bedrijven maakten dat gisteren bekend.

De provincie Overijssel, Essent en WMO besloten tot de stap omdat de boeren waarvan het vee is afgemaakt geen inkomsten meer hebben. De reguliere kosten voor onder meer elektra en water gaan echter gewoon door.

Voor de boeren in het gebied is het mogelijk om twee maanden het voorschot voor elektriciteit en gas op nul te zetten. In de rest van het verbruiksjaar wordt de rekening gelijkmatig verhoogd, om aan het eind van het jaar het verschil op te heffen. De WMO verlaagt het voorschot voor de waterrekening. Het gebied ligt tussen Nieuwleusen, Dalfsen, Hellendoorn, Holten en Genemuiden.

Gisteren meldde premier Blair dat de mkz-crisis in Groot-Brittannië zo langzamerhand onder controle is. Alleen het zwaarst getroffen graafschap, Devon, heeft nog een achterstand met het verwerken van de kadavers. Daar werd gisteren nog een brandstapel aangestoken, zei Blair, maar dat zal dan ook de laatste zijn. Daarna worden geruimde dieren op conventionele wijze vernietigd.

Het Britse ministerie van Landbouw maakte gisteren bekend dat tot nu toe 2,4 miljoen dieren zijn gedood en dat er daarvan nog 59.000 moeten worden vernietigd. Ongeveer 100.000 andere dieren moeten nog worden afgemaakt. In totaal telt Groot-Brittannië sinds 20 februari bijna 1550 uitbraken van mkz.

Compenseren
De regering zal nu prioriteit geven aan hulpprogramma's om de boeren en de toeristenindustrie er weer bovenop te helpen, zei Blair. Hij waarschuwde dat dat niet van de ene op de andere dag zal lukken. Minister van Landbouw Brown zei dat de regering 600 miljoen pond (2,12 miljard gulden) denkt uit te trekken om boeren te compenseren voor hun verlies.

Wellicht besluit Blair voor begin juni parlementsverkiezingen uit te schrijven, tegelijk met de dan te houden gemeenteraadsverkiezingen. Deze hadden eigenlijk begin mei al moeten plaatshebben en Blair had toen ook graag parlementsverkiezingen willen houden. Peilingen wijzen uit dat de populariteit van de Labour-regering van de mkz-crisis niet te lijden heeft gehad.