Voorpagina2 april 2001

Twaalfde geval
mkz op bedrijf
in Vaassen

Van onze redactie economie
DEN HAAG – Bij een melkveebedrijf in Vaassen is gisteren een nieuw geval van mond- en klauwzeer (mkz) vastgesteld. De teller voor Nederland is daarmee opgelopen tot twaalf. Op vijf bedrijven rust een zware verdenking. Verwacht wordt dat van twee bedrijven, in Maren-Kessel en Sprang-Capelle, vandaag de uitslag van de tests naar buiten komt.

Op het bedrijf in Vaassen werden zaterdagavond klinische verschijnselen van de ziekte geconstateerd. Gistermorgen was duidelijk dat het om mkz ging, aldus een woordvoerster van het ministerie. Waar de ziekte vandaan komt, is nog niet bekend.

Rond de boerderij in Vaassen heeft het ministerie van Landbouw een cirkel van 2 kilometer getrokken waarbinnen strenge beperkingen gelden. Op het bedrijf staan 44 koeien, 34 kalveren, acht ooien en tien lammeren. De dieren worden eerst ingeënt en daarna gedood. Binnen de 2-kilometercirkel liggen ongeveer zeventig bedrijven.

Leghennen
Met de uitbraak in Vaassen is het centrum van de mkz-epidemie iets uitgebreid. Vaassen ligt in de gemeente Epe, evenals Oene waar drie besmette bedrijven zijn gevestigd. In Vaassen ligt ook een bedrijf dat al enige tijd verdacht is. Het bedrijf waar nu mkz is geconstateerd, is een ander.

De boerenorganisatie LTO-Nederland betreurt de nieuwe uitbraak. Een woordvoerder hoopt dat de uitbraken beter onder controle komen als de komende dagen het weer beter wordt. De virusdeeltjes verslappen bij warm en droog weer.

In het Brabantse Elsendorp, bij Gemert, zijn enkele dieren afgemaakt omdat zij symptomen van mkz vertoonden. Elsendorp ligt in varkensgebied De Peel. Het ministerie van Landbouw sprak van een ruiming uit voorzorg.

Door een versoepeling van het vervoersverbod konden het afgelopen weekeinde honderdduizenden jonge leghennen naar eierproductiebedrijven worden vervoerd. Ongeveer een miljoen kippen zaten hierop te wachten bij fokbedrijven. Kippen kunnen ongeveer vanaf twintig weken eieren leggen. De Nederlandse Organisatie Pluimveehouderij (NOP) had om de versoepeling gevraagd omdat pluimvee niet vatbaar is voor mkz. Door het vervoersverbod groeien de dieren uit de opfokstallen, vertrappen ze elkaar en beginnen ze elkaar op te eten.

NOP-voorzitter J. Wolleswinkel ziet echter nog enkele knelpunten in de huidige regeling. Zo is er nog steeds een verbod op vervoer van jonge kippen naar bedrijven die ook andere dieren houden. Dat betekent volgens de NOP dat ruim 500.000 kippen in de hokken moeten achterblijven. Wolleswinkel vindt het verbod op levering aan gemengde bedrijven onterecht, omdat pluimvee niet vatbaar is voor mond- en klauwzeer. Volgens hem stelt het bedrijven en dieren voor grote problemen.

Geld actie
De TROS houdt zeer waarschijnlijk een tv-actie voor de boeren die zijn gedupeerd door mond- en klauwzeer. De actie is voorlopig gepland op zaterdag 14 april. De speciale uitzending krijgt een sterk voorlichtend karakter, met veel documentaires. Ook wordt het mogelijk geld te storten voor boeren die financieel in de knel zijn gekomen.

Het programma is aangevraagd door LTO-Nederland en de landelijke stichting ”Geef de boeren toekomst”. In de stichting is het Oenese comité ”Help de Boeren” opgegaan, dat tot dusver 350.000 gulden aan toezeggingen binnen had gekregen. Daarvan is 100.000 gulden toegezegd door premier Kok tijdens een werkbezoek aan Oene en omgeving.

Zie ook:
Schoonebekers mogen toch worden geruimd

Kootwijkerbroek rouwt

Mkz-epidemie gaat de zevende week in

Mkz: 12 besmette en 5 verdachte veebedrijven

Ministerie dacht aan uitroeien wild op Veluwe

Boeren konden mkz-crisis niet voorkomen

Handelsbelang rechtvaardigt slachting niet