Voorpagina13 december 2000

Dossier Presidentsverkiezingen VS

Hooggerechtshof verklaart besluit hof Florida nietig

Kansen voor Gore zo
goed als verkeken

Van onze correspondent
NEW YORK – Het hooggerechtshof van de Verenigde Staten in Washington (DC) heeft gisterenavond een zware, mogelijk zelfs vernietigende slag toegebracht aan het streven van de Democraat Al Gore om het Witte Huis te veroveren. In soms vage bewoordingen verklaarden vijf van de negen rechters dat hertelling van een aantal omstreden stemkaarten, zoals vorige week vrijdag was opgedragen door het hooggerechtshof van de staat Florida „niet meer tijdig en op grondwettelijke manier kan plaatsvinden.”

Al Gore
Zeven van de negen rechters waren van mening dat er problemen waren met de ”wettige standaard” die voor de hertelling zou gelden. Het hof in Washington heeft hiermee voor de tweede maal een beslissing van het hof in Tallahassee (Florida) feitelijk nietig verklaard, zij het dat theoretisch de mogelijkheid bestaat dat het hooggerechtshof van Florida alsnog een aanvaardbare oplossing vindt voor introductie van een uniforme standaard voor hertelling in alle kiesdistricten.

Maar zelfs dan blijft er nog een knellende tijdsfactor, want formeel verstreek gisteren de termijn waarop alle Amerikaanse staten hun vertegenwoordigers moeten benoemen die volgende week maandag in het kiescollege in Washington de 43ste president van de VS kiezen.

Terwijl Democraten onderling verdeeld zijn over de vraag of vice-president Gore zijn strijd om het Witte Huis nog dient voort te zetten of nu maar beter zal opgeven, kraaien de Republikeinen –voorzichtig– victorie. Namens Republikeins presidentskandidaat George Bush verklaarde oud-minister van Defensie James Baker „dat de gouverneur van Texas erg verheugd is met de uitspraak van het hof in Washington.”

Die uitspraak betekent namelijk dat –onverhoopte allerallerlaatste hertellingen daargelaten– Bush definitief tot winnaar in Florida wordt verklaard. Met de steun van Florida's kiesmannen is hij dan verzekerd van het presidentschap. Voorzitter Ed Rendell van de Democratische partij vindt dat Gore de handdoek nu maar in de ring moet gooien. Gore's campagneleider William Daley kondigde voor vandaag een formele reactie aan van Gore en van diens vice-presidentskandidaat Joe Lieberman.

Al Gore heeft nu misschien nog juridische mogelijkheden om de strijd voort te zetten, maar zijn politieke steun daarvoor brokkelt af. „Met vijf tegen vier was de uitspraak van het hof even krap en omstreden als de verkiezingsuitslag zelf, maar ik vind dat wij dat besluit toch moeten respecteren. Ik denk dat George Bush de nieuwe president van Amerika wordt en dat partijgenoot Al Gore zijn nederlaag nu ruiterlijk moet erkennen”, zo meende Democratisch senator Robert Torricelli van New Jersey gisteravond laat.

Kiesmannen
Terwijl Amerika en de wereld wachtten op de uitspraak van het hooggerechtshof in Washington, diende voor het hooggerechtshof van Florida in Tallahassee het beroep van een aantal onafhankelijke Democraten in de zaak van de briefstemmen. Ongeveer 25.000 briefstemmen in twee kiesdistricten moesten volgens hen ongeldig worden verklaard, omdat er was gerommeld met de aanvragen. Twee rechters wezen dat verzoek vorige week af en het hooggerechtshof van Florida steunde hen gisteren in deze beslissing. Het ongeldig verklaren van deze stemmen had George Bush de zege in Florida misschien weer kunnen ontnemen.

Om te voorkomen dat het door verdere juridische ontwikkelingen niet tijdig meer z'n kiesmannen kan benoemen, koos het parlement van Florida gisteren deze vertegenwoordigers direct. Vandaag zou de senaat van Florida die benoeming bevestigen.

Commentaar