Voorpagina 22 november 2000

Dossier Presidentsverkiezingen VS

Uitspraak rechter Florida kleine overwinning voor Al Gore

Hof: Hertellingen moeten
meewegen in einduitslag

Van onze correspondent
NEW YORK – De zeven rechters van Florida's hooggerechtshof zijn unaniem van mening dat de resultaten van hertellingen –machinaal of handmatig– meewegen bij het eindresultaat van de presidentsverkiezing.

Democratisch presidentskandidaat Al Gore noemde het besluit van Florida's hoogste rechtscollege „een overwinning voor de democratie.” Namens Republikeins presidentskandidaat George Bush zei oud-minister van Buitenlandse Zaken James Baker dat het „oneerlijk en onaanvaardbaar is dat de verkiezingswetgeving in Florida ná het houden van verkiezingen wordt gewijzigd.”

Dat is overigens niet de mening van de zeven hoogste rechters van de staat Florida. Die verklaarden in hun 42 pagina's tellende oordeel onder andere „dat het fundamentele doel van onze verkiezingswetgeving is om burgers het uitbrengen van hun stem te vergemakkelijken en om dat recht te beschermen.”

De uitspraak van het hooggerechtshof is een –halve– overwinning voor Al Gore en de Democraten. Die hopen dat de hertellingen in verschillende kiesdistricten de marginale voorsprong van Bush kunnen omzetten in een marginale voorsprong voor Gore. Volgens onofficiële gegevens ligt George Bush momenteel 930 stemmen voor op Gore op een totaal van 6 miljoen uitgebrachte stemmen. Volgens eveneens niet-officiële gegevens komen daar tot nu toe na de hertellingen in verschillende kiesdistricten 266 stemmen bij voor Gore. Het is niet helemaal duidelijk of die stemmen er bij Bush dan weer af gaan.

Twijfelgevallen
Het is ook mogelijk dat het hier stemmen betreft van een groot aantal twijfelgevallen. In veel gevallen hebben –mogelijk minder ervaren– stemmers niet hard genoeg gedrukt op stemmachines, zodat de gaten die hun voorkeur moeten aangeven in de stemkaarten niet helemaal werden doorgedrukt. Daardoor kunnen deze stemmen niet 'gelezen' worden door de stemmachines. Per kiesdistrict wordt nu over deze stemmen beslist. De Republikeinen vinden dat deze stemmen niet meegeteld mogen worden. Zij zijn namelijk bang dat Bush daardoor de verkiezingsoverwinning in Florida ontgaat, waardoor Gore de volgende president van de VS zou worden.

De Democraten hadden het hooggerechtshof overigens gevraagd zich ook over deze kwestie uit te spreken, maar dat hebben de zeven rechters niet gedaan. Zij laten deze beslissing dus blijkbaar over aan de wijsheid van de verschillende kiesdistricten. Dat biedt de Republikeinen de mogelijkheid om desbetreffende beslissingen in die districten aan te vechten. „Theoretisch gezien kunnen de Republikeinen élke beslissing over deze twijfelgevallen juridisch aanvechten, stem voor stem. Dat zou de afhandeling van de Amerikaanse presidentsverkiezing maanden en maanden kunnen vertragen”, aldus prof. Daniel Lowenstein van de Universiteit van Californië in Los Angeles.

Eindstreep
Voorlopig heeft het hooggerechtshof van Florida de eindstreep vastgesteld op zondagmiddag 17.00 uur. Als het secretariaat van de minister van Binnenlandse Zaken van Florida, Katherine Harris, dan niet open zou zijn, dan moeten de kiesdistricten uiterlijk maandagmorgen om 9.00 uur daar hun eindresultaat inclusief hertellingen melden. De Republikein Harris had de procedure afgelopen zaterdag al afgerond willen hebben, zonder meetelling van de resultaten van de hertellingen. Zij beriep zich op de wet van Florida, maar het hooggerechtshof heeft haar duidelijk in het ongelijk gesteld.

Sommige kiesdistricten moeten overigens nog honderdduizenden stemmen opnieuw tellen. Dat wordt krap omdat op Amerika's nationale ”Thanksgiving” –morgen– waarschijnlijk niet geteld wordt. Sommige kiesdistricten kondigden aan om dan maar voor zaterdag extra krachten in te huren, zodat de klus alsnog op tijd kan worden geklaard.

Zie ook:
Twee weken nasleep verkiezingen VS