Voorpagina 20 november 2000

Dossier Presidentsverkiezingen VS

Bush en Gore moeten wachten

Hooggerechtshof
Florida grijpt op
eigen initiatief in

Van onze correspondent
NEW YORK – In het hooggerechtshof van de Amerikaanse staat Florida begint vanmiddag om twee uur (acht uur 's avonds Nederlandse tijd) de mondelinge behandeling van het Republikeinse verzoek om de hertellingen van presidentiële stemmen in drie kiesdistricten in Florida onmiddellijk te staken.


Het proces volgt op een opmerkelijke manoeuvre van het hooggerechtshof. Dat verklaarde vrijdagavond laat namelijk op eigen initiatief dat de staat Florida de stemprocedure zaterdag niet zoals gepland als afgesloten mocht verklaren, omdat het hooggerechtshof beide partijen eerst wilde horen. Hierdoor werd voorkomen dat Florida's minister van Binnenlandse Zaken Katherine Harris de Republikein George Bush tot winnaar in Florida zou verklaren, terwijl hertellingen later misschien de Democraat Al Gore als winnaar zouden aanwijzen.

Intussen zijn de langverbeide briefstemmen geteld. Die vergrootten de voorsprong van Bush volgens opgaven van het persbureau Associated Press van 300 tot 930. Dat is volgens de Republikeinen voldoende om Bush nu officieel tot winnaar in Florida te verklaren. Dat is belangrijk omdat hij daarmee op 18 december de steun krijgt van de 25 kiesmannen van Florida, waardoor hij de 43e president van de Verenigde Staten zou worden. De Republikeinen vragen het hooggerechtshof daarom de hertellingen nu te staken.

Die hertellingen vinden bovendien alleen in Democratisch gezinde kiesdistricten plaats en zijn daarom „discriminerend” tegenover de kiezers van andere districten in Florida. Dat stellen de Republikeinen in hun schriftelijke argumentatie die gistermiddag aan de secretarie van het hooggerechtshof werd gepresenteerd. In hun weerwoord benadrukken de Democraten dat het van het grootste belang is „dat de wil van de kiezers in Florida nauwkeurig wordt geregistreerd.” Hertellingen met de hand zijn daarvoor de allerbeste garantie volgens de Democraten. De Republikeinen beweren echter dat de manuele hertellingen meer fouten kunnen opleveren dan hertellingen per machine.

De Democraten hebben vooral hun hoop op het kiesdistrict Palm Beach gevestigd. Maar tot nu toe blijkt Al Gore daar maar elf stemmen extra gekregen te hebben. Dat is veel te weinig om Bush van de overwinning af te houden. Daarom hebben de Democraten intussen geklaagd over de „al te strikte normen” voor wat betreft het meetellen van twijfelgevallen. „De Democraten willen de regels versoepelen om meer stemmen te veroveren om er zo met de einduitslag vandoor te gaan”, zo meende de Republikeinse partijvoorzitter in Florida, Ed Pozzuoli.

Congres
Democratisch kandidaat voor het vice-presidentschap Joseph Lieberman beschuldigt de Republikeinen ervan „er alles aan te doen om de hertellingen te stoppen, omdat zij bang zijn dat ze verliezen.” De Republikeinse gouverneur van Montana, Marc Racicot, meent „dat de Democraten de regels tussentijds willen veranderen omdat zij anders niet kunnen winnen.” Democratisch senator John Breaux uit Louisiana is bang dat er een „onwezenlijke situatie” ontstaat, waarin het voor beide partijen steeds moeilijker wordt om een stap terug te doen. „Als dit geruzie en de processen voortduren, dan zie ik het nog gebeuren dat het Congres in Washington zich met de zaak gaat bemoeien”, aldus Breaux. Een mening die door verscheidene politici van beide partijen en door een aantal politieke waarnemers wordt gedeeld.

Zie ook:
De les van de Amerikaanse verkiezingen