Kerk en Godsdienst6 april 2001

Predikanten in
mkz-gemeenten
vragen helderheid

Van onze kerkredactie
APELDOORN – Ongeveer dertig predikanten van de Samen-op-Wegkerken hebben gisteren een beroep gedaan op minister Brinkhorst van Landbouw om snel duidelijkheid te geven over het lot van de dieren die momenteel worden geënt. Volgens hen zijn veel boeren erg gespannen, omdat ze niet weten wat er gaat gebeuren met de gevaccineerde dieren.

De predikanten, die in de driehoek Apeldoorn-Deventer-Zwolle werken, deden hun oproep tijdens een ontmoeting in Apeldoorn met de hervormde synodevoorzitter ds. A. W. van der Plas, de gereformeerde synodevoorzitter ds. J. Doff, algemeen secretaris dr. B. Plaisier van de SoW-kerken en een delegatie van de provinciale (combi)synode van Gelderland en Overijssel.

De pastorale nood van boerengezinnen in het door mond- en klauwzeer getroffen gebied is hoog, aldus de predikanten. Er is volgens hen veel onzekerheid over het voortbestaan van bedrijven.

Sommige predikanten maken zich zorgen over de psychische gesteldheid van de getroffen boeren, vooral bij hen van wie het vee wordt geënt. „Zij lijden onder de onduidelijkheid van de maatregelen van minister Brinkhorst. Ze weten niet waar ze aan toe zijn”, zei de hervormde predikant A. J. van den Herik uit Oene. Ds. J. C. Zomer uit Wijhe merkte op dat sommige boeren niet voor zichzelf durven instaan als de RVV op het erf verschijnt.

De predikanten bieden pastorale zorg en praktische hulp aan de getroffen agrariërs. Zo zijn er praatgroepen gevormd van boeren bij wie het vee preventief is gedood. Predikanten gaan overigens niet meer op huisbezoek, om elk risico van besmetting te vermijden. Ze hebben wel intensief telefonisch contact met hun getroffen gemeenteleden. Ook internet biedt uitkomst om bijvoorbeeld pastorale brieven te publiceren.

Geloofsvragen
Veel boeren confronteren de predikanten met intense geloofsvragen over de verhouding God, mens en natuur. De predikanten drongen gisteren bij de SoW-bestuurders aan op ondersteuning bij de zorg op langere termijn, zoals toerusting ten aanzien van traumaverwerking.

Ook vroegen ze informatie voor een ethische bezinning over dierenwelzijn, economie en landbouwbeleid. Dr. Plaisier had eerder al aangekondigd zich te willen inzetten voor een bezinningsproces over de risicovolle spanning tussen schepping en economie waar onze samenleving zich voor geplaatst ziet. Het Regionaal Dienstencentrum Gelderland begint een pastoraal project voor boeren die besluiten met hun bedrijf te stoppen.

Zie ook:
„Doden van gezond vee is onbijbels”